Straipsniai » Apžvalgos » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-11-14 19:03.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31730


Daugelis Vokietijos analizuojamo indekso narių atsitiesė po didžiulio šoko ir veiklos rezultatų blogėjimo fiksuoto per antrą šių metų ketvirtį. DAX indeksas taip pat atšoko nuo kovo mėnesio pabaigoje pasiekto dugno, tačiau vis dar nesugebėjo pakilti virš prieš korekciją buvusio pasiekto rekordinio lygio, bet labai tikėtina, kad artimiausiais mėnesiais sulauksime tokio bandymo.


DAX

Pagrindinis Vokietijos akcijų rinkos indeksas yra DAX, kurį sudaro trisdešimt pačių didžiausių šios šalies bendrovių ir bankų. Būtent į jį kaip įprasta šioje apžvalgoje ir orientuosimės.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Vokietijos kompanijų ir banko pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

DAX indekso sudėtyje įvyko pokytis, t.y. vietoj pašalintos finansų sektoriaus atstovės Wirecard, atsirado Delivery Hero, kuri siūlo užsisakyti maistą internetu ir jį pristato.
 
Atkreipiame dėmesį, jog Beiersdorf, Henkel bei Delivery Hero bendrovės skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas.

Tarp trisdešimties analizuojamo indekso atstovių savo pajamas per praėjusį ketvirtį kilstelėjo tik trečdalis, kai prieš metus per tą patį ketvirtį - net dvidešimt septynios, o per antrą šių metų ketvirtį tuo galėjo pasigirti keturiolika analizuojamų įmonių. Tad nieko stebėtino, jog per trečią šių metų ketvirtį bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama, tiesa, minusinis procentinis rodiklis yra mažesnis nei ketvirtį prieš tai. EBITDA pelno atveju, jo prieaugį per praėjusį ketvirtį užfiksavo trylika DAX narių, kai prieš metus jų buvo net dvidešimt, o per ankstesnį šių metų ketvirtį - tik vienuolika. Nors bendra EBITDA pelnų pokyčių mediana per trečią šių metų ketvirtį išliko neigiama, tačiau lyginant su antru ketvirčiu, neigiamas procentinis rodiklis, kaip ir pajamų atveju, pastebimai sumažėjo, be to, jis tuo pačiu tapo mažesnis už pajamų atitinkamą rodiklį. Per 2019 metų trečią ketvirtį, kaip puikiai matome lentelėje, abi veiklos rezultatų pokyčių medianos buvo teigiamos. 

Nors tiek pramonės šakos bei chemijos sektoriaus ir automobilių gamintojų veiklos rezultatų pokyčių medianos per trečią šių metų ketvirtį išliko neigiamos, tačiau lyginant su ankstesniu ketvirčiu, kaip matome lentelėje, padėtis pastebimai pagerėjo. Prieš metus per trečią ketvirtį visais atvejais (išskyrus chemijos sektoriaus EBITDA pokyčių medianą) šie procentiniai rodikliai buvo teigiami. Paslaugų srityje tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų medianos išliko teigiamos, bet procentiniai rodikliai lyginant su antru ketvirčiu sumažėjo bei buvo gerokai kuklesni nei per 2019 metų trečią ketvirtį.  Finansų sektoriuje abi veiklos rezultatų pokyčių medianos procentine išraiška jau nors ir su nežymiu, bet minuso ženklu, tiesa, per antrą 2020 metų ketvirtį EBITDA pokyčių neigiamas rodiklis buvo gerokai didesnis. 

Tarp analizuojamo indekso DAX atstovių labiausiai savo veiklos rezultatus per praėjusį ketvirtį eilinį kart iš eilės pagerino Vokietijos telekomunikacijų milžinė Deutsche Telekom. Be to, pastebimiau savo pajamas ir pelnus kiltestelėjo dvi šios šalies energetikos sektoriaus narės E. ON ir RWE, informacinių technologijų srityje veikianti Infineon Technologies bei chemijos įmonė Merck, o štai Deutsche Bank banko EBITDA pelnas pašoko net aštuoniasdešimt septyniais procentais. Tačiau tuo pačiu ir toliau buvo nemažai įmonių, kurių veiklos rezultatai, lyginant su 2019 metų trečiu ketvirčiu, gan daug smuktelėjo. Visų pirma tai pasakytina apie lėktuvų variklių gamintoją MTU Aero Engines, kurio pajamos ir EBITDA pelnas antrą ketvirtį iš eilės dėl pandemijos sukeltų ribojimų pastebimai krito, tiesa, vis gi kiek mažiau nei per antrą šių metų ketvirtį. Continental įmonės veiklos rezultatai pablogėjo jau ketvirtą ketvirtį iš eilės, be to, didesnius pajamų ir pelnų kritimus per praėjusį ketvirtį užfiksavo dvi Vokietijos chemijos milžinės, t.y. Bayer ir Basf, o štai draudimo srityje veikiančios Munich Re EBITDA pelnas pastebimai krito jau trečią ketvirtį iš eilės.



Kaip įprasta buvo apskaičiuoti ir EBITDA pelningumai. Paaiškėjo, jog bendra mediana šįkart siekė 18,7 procento, bei buvo tokia pati kaip prieš metus. Tuo tarpu per antrą šių metų ketvirtį šis rodiklis buvo kur kas kuklesnis ir sudarė tik 15,2 procento. Pramonės ir paslaugų šakose bei tarp automobilių gamintojų EBITDA maržų medianos lyginat su ankstesniu ketvirčiu paaugo, tačiau lyginant su 2019 metų trečiu ketvirčiu - smuktelėjo. Chemijos ir finansų srityse šis medianinis pelningumo rodiklis abiem atvejais pasistiebė į viršų, kas, žinoma, jog yra pozityvus reiškinys. Tarp dvidešimt septynių analizuojamo indekso narių, kurių duomenys žinomi, per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo maržas kilstelėjo kiek daugiau nei pusė, t.y. keturiolika. Didžiausius EBITDA pelningumus šįkart sugeneravo dvi Vokietijos nekilnojamo turto projektų plėtotojos Vonovia ir Deutsche Wohnen bei Vokietijos biržos operatorė Deutsche Boerse. Tuo tarpu Munich Re bei Continental minimas pelningumo rodiklis šįkart buvo kukliausias. Pabrėžtina, kad per trečią šių metų ketvirtį nei vienos DAX atstovės EBITDA marža nebuvo neigiama, kai per ankstesnį ketvirtį fiksuoti du tokie atvejai.

Turto grąžos arba ROA rodiklio atveju, per praėjusį jo prieaugį kaip ir kritimą užfiksavo po dvyliką analizuojamo indekso narių, o dviem atvejais jis nepakito. Jo bendra mediana per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, smuktelėjo, tačiau lyginant su antru šių metų ketvirčiu, pašoko daugiau nei tris kartus, t.y. nuo 0,2 iki 0,7 procento, kas be abejo yra pozityvus reiškinys. Tas pats fiksuota ir pramonės bei paslaugų šakose, bet štai chemijos įmonių turto grąžos mediana išliko tokia pati neigiama kaip ir per ankstesnį ketvirtį, kai prieš metus  buvo teigiama, automobilių gamintojų minimas teigiamas rodiklis per metus nepakito, o per antrą ketvirtį buvo neigiamas, o štai finansų sektoriuje jis per trečią šių metų ketvirtį, lyginant su ankstesniu ketvirčiu, išliko stabilus, o lyginant su 2019 metų trečiu ketvirčiu - padvigubėjo. Šįkart trijų DAX narių (Basf, Bayer ir Continental) ROA buvo su minuso ženklu, kai ketvirtį prieš tai - net vienuolikos, o štai prieš metus per trečią ketvirtį irgi buvo trys atvejai kai turto grąža buvo neigiama. Vokietijos informacinių technologijų milžinė SAP bei sportinių ir laisvalaikio drabužių bei avalynės ir aksesuarų gamintoja Adidas gali pasigirti tuo, kad per praėjusį ketvirtį sugeneravo didžiausius ROA rodiklius.

Pažvelgus į pateiktus naujausius rinkos vertės rodiklius matome, kad bendros medianos šiuo metu nėra nei itin aukštos, nei tuo pačiu labai žemos. Mažiausiais medianiniais P/E, P/BV ir P/S  rodikliais šiuo metu išsiskiria Vokietijos finansų sektoriaus atstovės ir automobilių gamintojai, kitą vertus, jų dividendų pajamingumo procentiniai medianiniai rodikliai yra aukščiausi.

Nuo metų pradžios tarp trisdešimties DAX narių pabrango mažiau nei pusės, t.y. keturiolikos nuosavybės vertybiniai popieriai, kai per 2019 metus - net dvidešimt septynių. Tad atsižvelgiant į tai nieko stebėtino, kad šiais metais bendra akcijų kainų pokyčių mediana nors ir nežymiai, bet yra neigiama, kai per praėjusius metus buvo gerokai teigiama. Pastebimiausiai 2020 metais krito chemijos sektoriaus bei pramonės šakos atstovių rinkos vertės, tuo tarpu labiausiai pabrango finansų sektoriaus narių vertybiniai popieriai.

Daugiausiai šiais metais uždirbo tie investuotojai, kurie metų pradžioje įsigijo Delivery Hero akcijų, kurių vertė pašoko virš keturiasdešimties procentų. Be to, virš trisdešimt procentų pakilo Deutsche Bank bei Infineon Technologies rinkos vertė, energetikos sektoriaus atstovės RWE akcijos pabrango beveik dvidešimt aštuoniais procentais, o štai chemijos įmonės Merck kapitalizacija padidėjo beveik ketvirtadaliu. Tuo tarpu kitos Vokietijos chemijos sektoriaus atstovės Bayer rinkos vertė 2020 metais susitraukė kiek daugiau nei trečdaliu, sveikatos priežiūros srities atstovės Fresenius SE CO. akcijos atpigo kiek daugiau nei ketvirtadaliu, be to, pastebimiau smuko lėktuvų variklių gamintojo MTU Aero Engines kapitalizacija.




DAX indeksas atšoko po kovo mėnesio pabaigoje pasiekto korekcinio dugno, tačiau vis dar nepakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto rekordinio lygio. Kaip matome grafike apačioje, jau kurį laiką šis indeksas yra lokalioje korekcijoje, kurios metu pasiektus Fibo 38,2% lygį sulaukėme atšokimo, kuris tęsiasi jau dvi pastarąsias savaites. Labai tikėtina, kad artimiausiais mėnesiais sulauksime prieš tai užfiksuoto rekordinio lygio testavimo, po ko paaiškės tolimesnė kryptis. Jei bus tvariai virš jo pakilta, tuomet augimas prasitęs ir galėsime kalbėti apie trečiąją augimo bangą.




Delivery Hero akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, tačiau po pakilimo iki rekordinio lygio šią savaitę sulaukėme korekcijos, kuriuos metu buvo patestuota augimo kanalo apatinė dalis, nuo kurios buvo atšokta. Jei šis lygis galiausiai atlaikys bei artimiausiu metu pavyks vėl pakilti virš buvusio ankstesnio rekordinio lygio, tuomet turėsime naują augimo tendenciją, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Deutsche Bank akcijų kaina išlieka ilgalaikiame nuosmukio kanale, tačiau tęsiasi atšokimas po kovo mėnesį pasiekto dugno bei tuo pačiu artėjame prie nuosmukio kanalo viršutinės dalies. Po šio lygio patestavimo paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis. Jei pavyks tvariai pakilti virš nuosmukio kanalo viršutinės dalies, atšokimas prasitęs.




Infineon Technologies akcijų kaina spalio mėnesį pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto visų laikų rekordinio lygio, tačiau po to sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo. Akcijų kainai pavyko išlikti virš ankstesnio rekordinio lygio, tad jei paaiškės, kad tai yra tvarus reiškinys, kas yra labai realu, tuomet nauja augimo tendencija turėtų tęstis.




RWE akcijų kaina išlieka atšokimo kanale, kuris prasidėjo dar 2015 metų rudenį po prieš tai buvusio didžiulio kritimo. Artėjame prie atšokimo kanalo viršutinės dalies, kuri, tikėtina bus patestuota, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.




Bayer akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, kuris prasidėjo dar 2015 metų pavasarį. Po spalio mėnesį pasiekto naujo kritimo dugno sulaukėme atšokimo. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




Fresenius SE CO. akcijų kaina šiuo metu yra nuosmukio kanale, kuris prasidėjo 2017 metų vasarą. Po kritimo spalio mėnesį, šį mėnesį sulaukėme atšokimo. Artimiausiu laiku paaiškės, ar tai prasitęs.




MTU Aero Engines akcijų kaina praėjusių metų pradžioje prasidėjusios korekcijos metu ištrūko pro apatinę dalį iš ilgalaikio augimo kanalo. Po to sulaukėme atšokimo, na o dabar matome bandymą sugrįžti atgal į minėtą kanalą. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar pavyks tai padaryti.




Basf akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, tačiau pavasarį patestavusi jo apatinę dalį atšoko, na o šiuo metu jau testuojame viršutinę šio kanalo dalį. Jei pavyks tvariai virš jos pakilti, tuomet atšokimas po pasiekto dugno prasitęs.