Verslo ir rinkų naujienos » Turkijos valiuta nesėkmingai ieško tvirto dugno


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-10-26 17:26.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31631


Naujosios savaitės pradžia atnešė tolesnį Turkijos valiutos silpnėjimą. Už vieną dolerį jau reikia mokėti virš aštuonių lirų. Palyginimui, 2010 metais tai buvo vos 1,5 liros.

Artėjant vakarui valiutų rinkoje už vieną dolerį buvo mokama po 8.09081 lirą, arba 1.51 procento daugiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu. Be to, vienu metu doleris buvo sustiprėjęs iki 8.09317 lirų, kas yra naujas absoliučiai rekordinis lygis. Tai yra antras ryškus liros susilpnėjimas pastarosiomis dienomis - ankstesnis įvyko ketvirtadienį, kai investuotojams nepatiko Turkijos Centrinio banko pasyvumas.

Savaite anksčiau Turkijos valiutai pakenkė padėties aštrėjimas Kalnų Karabache (Turkija palaiko Azerbaidžaną kare su Armėnija). JAV sankcijų, susijusių su Rusijos raketinės sistemos S-400 atsiradimu antroje pagal dydį NATO armijoje, šmėkla taip pat kabo virš šalies.

Prezidento Recep Tayyip Erdogan pareiškimas sekmadienį, kad Prancūzijos prezidentui Emmanuel Macron reikalinga psichiatrinė ekspertizė, irgi nepadėjo nuraminti padėties aplink lirą.

Kaip pažymi Bloomberg, Turkijos valiuta šiais metais yra silpniausia dolerio atžvilgiu (-26,4 procento) tarp kitų besivystančių šalių valiutų. Taip yra nepaisant to, kad Turkijos Centrinis bankas eikvoja valiutos atsargas tikėdamasis apginti valiutos kursą. Metų pradžioje jų lygis siekė maždaug 80 mlrd. dolerių, o šiandien jis siekia 41 mlrd. dolerių.

Tačiau valiutos katastrofa Turkijoje yra daug ilgesnė istorija. Ji grindžiama klaidinga ekonomine politika, kaip paprastai būna tokio tipo atvejais, kurią Turkijos sąlygomis papildo specifinis prezidento Erdogan stovyklos požiūris į pinigų politiką.

Kai kurie analitikai prognozuoja, kad iki metų pabaigos lira nukris iki 8,2 už dolerį, tačiau gali sumažėti iki 8,5 lirų, kol vyriausybė ir pinigų valdžia pakeis kursą.