Verslo ir rinkų naujienos » ECB padidins pirkimo limitą iki 1,85 trln. eurų?


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-10-26 16:11.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31630


Dėl daugelyje Europos šalių įvestų apribojimų ekonominės perspektyvos gerokai prastėja. Todėl ekonomistai tikisi, kad vėliau šiais metais Europos Centrinis bankas turės padidinti stimulą, t.y. aktyvų supirkimo programos vertę.

Primename, kad ECB siekdamas atsverti ekonominius pandemijos padarinius, pradėjo pirkti 750 mlrd. eurų vertės obligacijas, o birželį šios programos vertė buvo padidinta iki 1,35 trln. dolerių. Tačiau tai buvo atsakas į pirmąją pandemijos bangą.

Agentūros Bloomberg apklausti ekonomistai dabar prognozuoja, kad ECB per susitikimą gruodžio mėnesį padidins obligacijų pirkimo limitą 500 mlrd. eurų iki 1,85 trln. eurų.

Taip nutiks todėl, kad vyriausybės yra priverstos riboti keliones, uždaryti maisto pardavimo vietas ir įvesti komendanto valandą. Todėl atsigavimas euro zonoje jau silpsta ir horizonte pasirodė dvigubos recesijos šmėkla.

Europos Centrinis bankas jau nurodė, kad turi visą reikalingą arsenalą tolesnei stimuliacijai.

„Mes turime daug ginklų, pradedant palūkanų normomis, vadovaujantis išankstinėmis rekomendacijomis ir baigiant turto pirkimo programomis. Mes pasiruošę. Mes padarėme daug ir jei reikia daugiau, nes padėtis blogėja, mes padarysime tai, kas būtina“ - neseniai sakė ECB pirmininkė Christine Lagarde.

Jei bankas, kaip tikisi ekonomistai, padidins turto įsigijimo limitą iki 1,85 trilijono eurų, tai pabrėš dabartinės krizės rimtumą. Taip yra todėl, kad kiekybinio palengvinimo programos vertė būtų daugiau nei dvigubai didesnė nei pradinės būklės kovo mėnesį.

Naujausi ekonominiai duomenys jau rodo, kad ekonominės veiklos atsigavimas euro zonoje sulėtėjo.