Verslo ir rinkų naujienos » Šveicarijos Centriniam bankui gali tekti parduoti dalį savo akcijų portfelio


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-10-23 15:06.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31623


Antikarinis nusiteikimas gali sukelti rimtų pertvarkymų Šveicarijos Nacionalinio banko akcijų portfelyje. Klausimas gali būti išspręstas per referendumą, numatytą lapkričio 29 dieną.

Siekiama uždrausti Centriniam bankui investuoti į bendrovių, kurios mažiausiai penkis procentus savo pajamų gauna iš ginklų ar kitokios ginkluotės pardavimo, akcijas.

Šveicarijos Nacionalinio banko skaičiavimais, jam teks atsikratyti maždaug 300 įmonių akcijų, kurių bendra vertė sudaro vienuolika procentų jo pasaulinių akcijų portfelio, kurio vertė siekia maždaug 100 mlrd. dolerių. Nors detalės nėra žinomos, tačiau birželio pabaigoje šis Centrinis bankas turėjo Raytheon, kuris gamina sparnuotas raketas Tomahawk, akcijų už 369 mln. dolerių, o štai Boeing (bombonešių gamintojas) akcijų portfelis vertinamas 388 milijonais dolerių.

Tiek Šveicarijos Nacionalinis bankas, tiek vyriausybė vertina šią kampaniją kaip grėsmę Centrinio banko nepriklausomumui ir valstybės finansams (bankas dalį savo pelno perveda į biudžetą). Šis bankas jau buvo priversta sumažinti dalyvavimą iškastinio kuro įmonėse.

Vyriausybės teigimu, įvedus tokį draudimą, nebus daug padaryta, kad sustabdyti ginklų gamintojus, o tuo pačiu tai tik apsunkins tiek Centrinio banko, tiek pensijų fondų, kurie ir taip turi mažą grąžą, gyvenimą.

Naujausia apklausa parodė, kad 54 procentai apklaustųjų pasisakė už tokio draudimo įvedimą.