Verslo ir rinkų naujienos » Sugrįžo raudona spalva


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-09-30 00:46.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31503


Po dviejų dienų solidaus augimo Amerikos akcijų rinkoje investuotojai pradėjo realizuoti pelnus ir ketvirčio pabaigoje pozicionuoti savo portfelius: Dow Jones 27452.66 (-0.48%), S&P500 3335.47 (-0.48%), Nasdaq 11085.25 (-0.29%). Politika pamažu perima pagrindinį vaidmenį Volstryte.

Penktadienį ir pirmadienį JAV indeksai užfiksavo pastebimą daugiau nei vieną procentą siekusį prieaugį. Dažniausias šio augimo paaiškinimas buvo spekuliacijos dėl demokratų ir respublikonų susitarimo dėl antrojo fiskalinių išlaidų paketo, finansuojamo padidinus valstybės skolą.

Antradienį buvo oficialiai patvirtinta, kad JAV kairieji norėtų išleisti 2,2 trln. dolerių būsimų mokesčių mokėtojų kartų sąskaita. Šis labiau lankstesnis nei ankstesnis (absurdiškas 3,4 trln. dolerių) pasiūlymas greičiausiai gali būti patvirtintas Kongrese, kur respublikonai turi daugumą. Bet jokiu būdu nėra garantuota, kad tai įvyks prieš lapkričio rinkimus.

Būtent politiniai klausimai pradeda vaidinti vis svarbesnį vaidmenį Niujorko prekybos salėse. Lapkričio trečią dieną amerikiečiai rinks ne tik prezidentą (kandidatas Joe Biden dominuoja apklausose), bet ir visus Atstovų rūmus bei 35 procentus senatorių. Panašu, kad investuotojai vertindami akcijas, dar neatsižvelgė į tai, kad Baltuosiuose rūmuose gali būti mažiau rinką skatinančios politikos.

Taip pat fondų valdytojai artėjant ketvirčio pabaigai pertvarko savo portfelius ir jų sudėtį. Po kovo kracho JAV akcijų rinka užfiksavo geriausią per pastaruosius du ketvirčius grąžos normą. S&P500 indeksas per antrąjį ketvirtį padidėjo beveik penktadaliu, o trečiąjį ketvirtį jis išaugo dar virš aštuonių procentų, kas yra geriausias rezultatas nuo 2009 metų. Kita vertus Nasdaq generavo atitinkamai 30,6 procento ir 10,5 procento prieaugius ir tokius puikius rezultatus paskutinį kartą užfiksavo prieš dvidešimt metų.

Tuo tarpu makroekonomikos srityje duomenys apie vartotojų nuotaikas gerokai nustebino. Rugsėjo mėnesį konferencijų tarybos namų ūkio pasitikėjimo indeksas šoktelėjo nuo 86,3 iki 101,8 balo, o tai buvo didžiausias prieaugis per septyniolika metų. Rinkoje laukta, kad šis rodiklis padidės tik iki 89,5 punkto.

Analitikai pabrėžia, kad akcijų rinkose dėl artėjančių rinkimų situacija gali tapti vis labiau nervinga ir nenuspėjama.