Verslo ir rinkų naujienos » Galimas dolerio susilpnėjimas ir dvigubas recesijos dugnas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-09-29 12:29.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31499


2021 metai doleriui gali būti „žiaurūs“, sako ekonomistas bei buvęs Morgan Stanley Asia vadovas Stephen Roach, kuris tuo pačiu perspėja, jog gali būti dvigubas recesijos dugnas.

Jis ne tik mato didėjančią didžiausios pasaulyje Jungtinių Amerikos Valstijų ekonomikos dvigubo nuosmukio tikimybę, bet ir teigia, kad kadaise nereali dolerio katastrofos vizija nebeatrodo tokia beprotiška.

„Turime duomenų, kurie patvirtina, kad ir santaupų, ir einamosios sąskaitos dinamika yra dramatiškesnė, nei net tikėjausi“ - tikino Stephen Roach.

Jis priminė, kad JAV einamosios sąskaitos deficitas antrąjį ketvirtį užfiksuotas rekordiškai išaugęs iki 3,5 procento BVP ir vadinamoji neto nacionalinė taupymo norma, kuri yra asmenų, verslo ir vyriausybės sektoriaus santaupų suma, antrąjį ketvirtį taip pat užfiksavo rekordinį nuosmukį ir pirmą kartą po pasaulinės finansų krizės grįžo į neigiamą teritoriją. Stephen Roach dar birželį prognozavo dolerio vertės kritimą. Tada jis sakė, kad tai gali atsitikti artimiausiais metais. Šiuo metu minimas ekonomistas prognozuoja, kad tai įvyks 2021 metais.

„Netaupydami, bet norėdami augti, turėsime šiuos einamosios sąskaitos deficitus, pasiskolindami papildomų santaupų, ir tai visada silpnina valiutą. Šį kartą doleris nėra apsaugotas nuo korekcijos“ - tikino jis.

Stephen Roach taip pat yra susirūpinęs dėl Amerikos ekonomikos būklės po pandemijos eskalacijos šalyje ir užsienyje. Jis mano, kad dvigubo nuosmukio tikimybė dabar viršija penkiasdešimt procentų.

„Gripo sezonas ir koronaviruso infekcijų atsinaujinimas reiškia, kad negalima atmesti antrinio šoko pavojaus. Istoriniai įrašai rodo, kad priešingai nei siūlo rinkos, šįkart viskas nebus kitaip nei buvo anksčiau“ - reziumavo ekonomistas bei buvęs Morgan Stanley Asia vadovas Stephen Roach.