Verslo ir rinkų naujienos » Amerikos akcijų rinkoje vėl kritimas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-09-24 00:50.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31477


Trečiadienis nebuvo gera diena pagrindiniams JAV akcijų rinkos indeksams. Visi jie sesiją baigė užfiksavę pastebimus nuosmukius: Dow Jones 26763.13 (-1.92%), S&P500 3236.92 (-2.37%), Nasdaq 10632.99 (-3.02%). Viltys dėl rugsėjo korekcijos pabaigos buvo brutaliai išsklaidytos.

Tai tik patvirtino, kad Amerikos akcijų rinka yra nestabili ir ją labiau veikia emocijos ir „nuotaikos“, o ne racionalus situacijos vertinimas. Tarp antradienio ir trečiadienio neatsirado jokios informacijos, kuri pateisintų perėjimą nuo dviejų procentų prieaugio iki trijų procentų kritimo.

Volstryte vis dar yra tos pačios problemos. Visų pirma - itin aukštos akcijų vertės, ypač technologijų sektoriuje, todėl sunku pateisinti bet kokį tvarų augimą. Antra, padėtis ekonomikoje po tam tikro pagerėjimo birželio ir liepos mėnesiais vėl tampa blogesnė. Trečia, suskaldytas Kongresas negali priimti naujo fiskalinių išlaidų paketo, kurį finansuotų FED. Galiausiai, ketvirta, investuotojai tikriausiai pamažu supranta, kokias rimtas ir neigiamas pasekmes Amerikos verslui gali sukelti Joe Biden pergalė rinkimuose.

Dėl visų šių priežasčių kritimai JAV vertybinių popierių biržose neturėtų stebinti. Vis dėlto jie vis dar stebina tuos investuotojus ir komentatorius, kurie mano, kad akcijų rinka gali tik kilti.

Visi trys pagrindiniai Amerikos akcijų rinkos indeksai dieną pradėjo neutraliai ir palaipsniui gilino nuosmukį visos sesijos metu, praktiškai baigdami ją pačiuose žemiausiuose prekybos dienos lygiuose.

Išpardavimas buvo sutelktas dviejuose sektoriuose: naftos ir technologijų. Exxon Mobil akcijos nuvertėjo 3,2 procento iki žemiausio lygio nuo kovo mėnesio. Savo ruožtu Apple ir Amazon vertybinių popierių kotiruotės krito daugiau nei po keturis procentus, o Alphabet - 3,5 procento. Tuo tarpu pastarųjų kelių mėnesių žvaigždės Tesla rinkos vertė driokstelėjo žemyn net virš dešimt procentų. Tačiau ir tai buvo kuklus kritimas palyginus su elektrinių sunkvežimių gamintoju Nikola, kurio akcijų kaina, po žiniasklaidos pranešimų apie faktinę kompanijos būklę, vien trečiadienį krito daugiau nei ketvirtadaliu

Stiprėjantis doleris neigiamai paveikė tauriųjų metalų kainas. Sidabras trečiadienį atpigo net beveik septyniais procentais, o bendrai nuo šios savaitės pradžios jo kaina jau krito net penkiolika procentų. Aukso vertė susitraukė daugiau nei dviem procentais ir pasiekė liepą buvusį lygį.