Verslo ir rinkų naujienos » Volstryte kritimas, bet pabaiga - optimistinė


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-09-22 00:27.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31464


Nasdaq krito ketvirtą sesiją iš eilės ir pagilino rugsėjo korekciją. Nepaisant to, pirmadienio išpardavimas Volstryte pasirodė daug mažesnis nei Europoje, kur pagrindiniai indeksai prarado daugiau nei po tris procentus. Akcijų išpardavimą lydėjo staigus aukso kainos kritimas.

Savaitė akcijų rinkose prasidėjo dominuojant kritimą simbolizuojančiai raudonai spalvai. Europoje vėl ėmė plisti pavasario uždarymų, nuniokojusių Senojo žemyno ekonomiką, šmėkla. Būtent tai ir lėmė, kad pagrindiniai Europos indeksai dieną baigė kritimais viršijančiais tris procentus. JAV indeksų ateities sandorių kotiruotės pranašavo apie staigius nuosmukios sesijos už Atlanto atidarymo metu.

Tačiau amerikiečiai nepanikavo matydami raudoną Europą. Jungtinėse Amerikos Valstijose naujų Covid-19 atvejų skaičius mažėja jau du mėnesius, o šalis, kurioje prezidento rinkimų išvakarėse veikia federalinis režimas, vargu ar sulauks dar vieno „ekonomikos uždarymo“. Todėl galutiniai nuosmukiai Volstryte pasirodė daug mažesni, nei galima buvo bijoti.

Technologinis Nasdaq indeksas praktiškai panaikino pradinius nuostolius, t.y. pakilo nuo -2,5 iki -0,13 procento. Tačiau tuo pačiu tai buvo ketvirta sesija iš eilės ir devinta iš paskutinių dvylikos sesijų kai jis smuktelėjo. Be to, Nasdaq pažeidė palaikymo liniją ir pagilino rugsėjo korekciją. Platusis rinkos indeksas S&P500 nukritęs 1,16 procento atsidūrė žemiausiame lygyje nuo liepos mėnesio, nors sesijos pabaigoje jam pavyko panaikinti didelę dalį prekybos sesijos metu buvusio kritimo. Blogiausiai pasirodė Dow Jones, kuris praradęs 1,84 procento (arba 510 punktų), sugrįžo prie beveik 27 tūkstančių punktų.

Amerikiečiai taip pat turi šiek tiek kitokių problemų nei europiečiai. Po kairiųjų pažiūrų Aukščiausiojo Teismo teisėjo mirties prezidentas Donald Trump greičiausiai norės paskirti naują teisėją pačioje savo kadencijos pabaigoje. Tai būtų žingsnis, kuris prieštarauja teisinei tradicijai ir greičiausiai sukels staigią demokratų partijos kritimą. Dėl to galime pamiršti apie greitą kito viešųjų išlaidų paketo įgyvendinimą, kurio tikslas skatinti dabartinę ekonominę padėtį masiškai didėjančios valstybės skolos sąskaita. Ir tai bloga žinia akcijų rinkai.

Bankų akcijos taip pat patyrė spaudimą. JP Morgan Chase vertė krito 3,1 procento, o Bank of NY Mellon - keturiais procentais. Tai yra spaudos leidinių, apkaltinusių kai kuriuos didžiausius pasaulio bankus vadinamųjų nešvarių pinigų plovimu, pasekmė.

Žaliavų rinkose taip pat įvyko didelis išpardavimas. Sidabro kaina nukrito net virš aštuonių procentų, platinos - beveik šešiais procentais. Paladžio, žalios naftos, cinko, medienos, ir kviečių kainos sumažėjo daugiau nei trimis procentais. Gamtinės dujos pirmadienį vienu metu pigo net dešimt procentų. Pasikoregavo netgi ir aukso kaina, kuri krito virš dviejų procentų.