Verslo ir rinkų naujienos » FED planuoja dar ilgai nekeisti palūkanų normos


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-09-16 21:04.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31443


Šiandien vakare po dvi dienas trukusio Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovų posėdžio paaiškėjo, jog kaip ir buvo laukta bazinė palūkanų norma išliko nepakeisti, bei ji dar ilgai išliks rekordiškai žemame lygyje. Tuo pačiu buvo sumažinta ekonomikos nuosmukio prognozė bei tikimąsi mažesnės bedarbystės ir didesnės infliacijos.

Bazinė palūkanų norma ir toliau JAV sudarys 0 - 0.25 procento. Be to, monetarinės politikos vykdytojai mano, kad ji nekis dar mažiausiai artimiausius trejus metus, t.y. iki 2023 metų pabaigos. Federalinis rezervas yra įsipareigojęs naudoti visą savo priemonių spektrą remdamas JAV ekonomiką šiuo sunkiu metu, taip skatindamas maksimalius užimtumo ir kainų stabilumo tikslus.

„Kai infliacija yra nuolat mažesnė už šį ilgalaikį tikslą, Komitetas kurį laiką sieks, jog vidutinė viršytų du procentus, ir kad laikui bėgant infliacija būtų vidutiniškai du procentai, o ilgalaikės infliacijos lūkesčiai išliktų ties dviem procentais. Komitetas tikisi išlaikyti palankią pinigų politikos poziciją, kol bus pasiekti šie rezultatai“ - sakoma po posėdžio išplatintame pranešime.

Komitetas pridūrė, kad tikslinga išlaikyti šį tikslinį diapazoną tol, kol darbo rinkos sąlygos pasieks lygį, atitinkantį Komiteto vertinimus dėl maksimalaus užimtumo bei kol infliacija pakils iki dviejų procentų lygio bei kurį laiką vidutinė viršys du procentus.

„COVID-19 pandemija sukelia milžiniškus sunkumus žmonėms ir ekonomikai visoje JAV ir visame pasaulyje. Ekonominė veikla ir užimtumas pastaraisiais mėnesiais padidėjo, tačiau išlieka gerokai žemiau metų pradžioje buvusio lygio. Silpnesnė paklausa ir žymiai žemesnės naftos kainos stabdo vartotojų kainų infliaciją. Pastaraisiais mėnesiais bendros finansinės sąlygos pagerėjo, ir tai iš dalies atspindi politikos priemones, kuriomis remiama ekonomika ir kreditų srautai JAV namų ūkiams ir įmonėms. Ekonomikos kelias labai priklausys nuo viruso eigos. Vykstanti visuomenės sveikatos krizė artimiausiu metu ir toliau turės įtakos ekonominei veiklai, užimtumui ir infliacijai, o vidutiniu laikotarpiu tai kelia didelę riziką ekonomikos perspektyvoms“ - rašoma Amerikos Centrinio banko pranešime.

Ateinančiais mėnesiais Federalinis Rezervas bent jau dabartiniu tempu padidins savo balanse iždo vertybinių popierių (80 mlrd. dolerių per mėnesį) ir agentūrų hipoteka užtikrinamų vertybinių popierių (40 mlrd. dolerių per mėnesį) kiekius, kad išlaikytų sklandų rinkos veikimą ir padėtų skatinti palankias finansines sąlygas, taip palaikydamas kreditų srautus namų ūkiams ir įmonėms.

„Vertindamas tinkamą pinigų politikos poziciją, Komitetas ir toliau stebės gaunamos informacijos poveikį ekonomikos perspektyvoms. Komitetas būtų pasirengęs prireikus koreguoti pinigų politikos poziciją, jei atsiras rizika, galinti trukdyti pasiekti Komiteto tikslus. Komiteto vertinimuose bus atsižvelgta į platų informacijos spektrą, įskaitant duomenis apie visuomenės sveikatą, darbo rinkos sąlygas, infliacijos spaudimą ir infliacijos lūkesčius bei finansinius ir tarptautinius pokyčius“ - teigiama FED pranešime.

Kaip minėta, Amerikos Centrinis bankas šiandien taip pat atnaujino birželį skelbtas makroekonomines prognozes. Dabar laukiama, kad didžiausia pasaulyje ekonomika per šiuos metus smuks ne 6.5 procento, o tik 3.7 proceto, tiesa, kitų metų augimo prognozė sumažinta vienu procentu iki keturių procentų. Tuo pačiu pagerintos iš bedarbystės prognozės, šių metų - nuo 9.3 iki 7.6 procento, o 2021 metų - nuo 6.5 iki 5.5 procento. Metinės bazinės infliacijos prognozės atitinkamai kilsteltos nuo vieno procento iki 1.5 procento bei nuo 1.5 iki 1.7 procento.