Straipsniai » Apžvalgos » Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga

Toliau tęsiasi OMX NORDIC 40 indekso atšokimas po kovo mėnesį pasiekto dugno, na o šiuo metu jau testuojamas prieš korekciją buvęs pasiektas visų laikų rekordinis lygis.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-08-29 15:39.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31357


Toliau tęsiasi OMX NORDIC 40 indekso atšokimas po kovo mėnesį pasiekto dugno, na o šiuo metu jau testuojamas prieš korekciją buvęs pasiektas visų laikų rekordinis lygis. Nuo šių metų pradžios jau pakilo daugiau nei pusės minimo indekso atstovių rinkos vertė.


OMX NORDIC 40

OMX NORDIC 40 - tai indeksas, kurį sudaro keturiasdešimt didžiausių bendrovių ir bankų, kurių akcijomis aktyviausiai prekiaujama bei jos yra likvidžiausios Šiaurės arba Skandinavijos šalių Kopenhagos, Helsinkio bei Stokholmo biržose. Būtent šis indeksas ir bus pagrindinis orientyras šioje apžvalgoje.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Skandinavijos šalių (Švedijos, Suomijos ir Danijos) kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Atkreipiame dėmesį, kad nuo 2016 metų Carlsberg kompanija skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas. Pačiame OMX NORDIC 40 indekso sudėtyje per praėjusį ketvirtį buvo gan daug pokyčių, t.y. pasikeitė penkios jo narės. A.P. Møller - Mærsk, Boliden, Electrolux, Novozymes ir Skanska įmones indekse pakeitė Ambu, Chr. Hansen Holding, Elisa Oyj, GN Store Nord ir SCA kompanijos.

Pažvelgus į tuos lentelės stulpelius, kur pateikta informacija kaip procentaliai pakito analizuojamų bankų ir įmonių pajamos ir pelnai per praėjusį ketvirtį, lyginant su 2019 metų antru ketvirčiu, matome, kad iš tiesų yra itin daug kritimą simbolizuojančios raudonos spalvos. Tą patį patvirtina ir apskaičiuotos tiek bendros, tiek ir kitos veiklos rezultatų pokyčių medianos, kurios neigiamos (išskyrus Suomijos EBITDA pelnų pokyčių medianą), kai prieš metus buvo teigiamos. Tiesa, atkreiptinas dėmesys yra į tai, kad faktiškai visais atvejais pajamų pokyčių neigiamos medianos procentine išraiška yra didesnės nei EBITDA pelnų atitinkami medianiniai rodikliai (išskyrus Danijos atstoves). Per antrą šių metų ketvirtį tiek pajamų, tiek pelnų kritimą fiksavo net pusę iš keturiasdešimties analizuojamo indekso narių, kai prieš metus - tik penki, arba keturis kartus mažiau. Per pirmą šių metų ketvirtį veiklos rezultatų blogėjimas užfiksuotas dvylikoje atvejų.

Tarp stambiųjų Skandinavijos bankų ir įmonių per praėjusį ketvirtį labiausiai pablogėjo drabužių kūrimu, siuvimu ir prekyba užsiimančios Hennes & Mauritz, automobilių ir kitų transporto priemonių gamintojo Volvo, Švedijos pramonės atstovių Sandvik ir SKF , Danijos medicinos įrangos gamintojo GN Store Nord bei Nordea Bank veiklos rezultatai. Kitą vertus, nepaisant pasaulinės pandemijos buvo kompanijų, kurios sugebėjo pastebimai kilstelti tiek savo pajamas, tiek pelnus. Visų pirma pažvelgus į lentelę į akis krenta biotechnologijų bendrovės iš Danijos Genmab pajamų ir pelno įspūdingi šuoliai, t.y. atitinkamai pašoko septynis kartus bei net 32,8 karto. Taip pat pastebimai pagerėjo (ypač šoktelėjo pajamos) Fortum veiklos rezultatai, tiesa, tai susiję su papildomos kompanijos įtraukimu skaičiuojant konsoliduotus veiklos rezultatus. Be to, pastebimiau pajamas ir pelnus kilstelėjo transportavimo ir logistikos bendrovė DSV bei vaistų gamybos milžinė AstraZeneca, tuo tarpu dėl pastebimo augimo akcijų rinkoje investicinės kompanijos Investor EBITDA pelnas pašoko daugiau nei tris kartus.

Kaip įprasta buvo apskaičiuotas ir analizuojamų Skandinavijos atstovių EBITDA pelningumas. Taigi, per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tarp trisdešimt devynių OMX NORDIC 40 indekso atstovių šio rodiklio kritimą užfiksavo net aštuoniolika. Bendra EBITDA maržų mediana per lyginamą laikotarpį smuktelėjo nuo 24,1 iki 21,4 procento. Lygiai taip pat krito ir kitos apskaičiuotos šio pelningumo rodiklio medianos, išskyrus Danijos atstoves, kur marža paaugo nuo 23,4 iki 23,6 procento ir buvo pati didžiausia tarp trijų Skandinavijos šalių. Šįkart didžiausiais ketvirčio EBITDA pelningumais išsiskyrė Genmab kompanija, kurios marža gerokai pašoko ir siekė net 82,5 procento, taip pat vaistų gamintoja Novo Nordisk bei ir mūsų šalyje veikiantis Swedbank bankas. Tuo tarpu Hennes & Mauritz, Fortum ir Vestas Wind Systems minimas pelningumo rodiklis buvo kukliausias.



Kalbant apie kitą pelningumo rodiklį, t.y. ROA arba turto grąžą, tarp keturiasdešimties stambiųjų bankų ir įmonių per praėjusį ketvirtį, lyginant su 2019 metų antru ketvirčiu, jo kritimą užfiksavo net dvidešimt aštuonios, tad nieko stebėtino, jog bendra ROA mediana susitraukė daugiau nei dvigubai, t.y. nuo dviejų procentų iki 0,9 procento. Lygiai taip pat per minimą laikotarpį smuko ir kitos apskaičiuotos šio pelningumo rodiklio medianos. Per praėjusį ketvirtį keturių Skandinavijos kompanijų (Hennes & Mauritz, Telia Company, Vestas Wind Systems bei Ørsted) ROA rodikliai buvo su minuso ženklu, kai prieš metus buvo tik vienas toks atvejis. Šįkart didžiausiomis ketvirčio turto grąžomis gali pasigirti biotechnologijų kompanija Genmab bei investicinė bendrovė Investor, kur abiem atvejais ROA procentine išraiška buvo dviženklis.

Pažvelgus į pateiktus naujausius analizuojamų bankų ir įmonių finansinius rinkos vertės santykinius rodiklius matome, kad bendri medianiniai yra gana aukšti, ir kai kurie iš jų yra didesni nei Amerikos Dow Jones Industrial Average indekso atstovių bendri medianiniai rodikliai. Bent šiuo metu mažiausiais P/E ir P/BV medianiniais duomenimis išsiskiria Skandinavijos finansų sektoriaus narės, tačiau štai jų dividendinis pajamingumas yra pats aukščiausias. Tuo tarpu Danijos atstovių, kurios įeina į OMX NORDIC 40 indeksą, medianiniai rinkos vertės rodikliai yra patys aukščiausi (išskyrus dividendinį pajamingumą).
 
Tarp keturiasdešimties apžvelgiamų stambiųjų Skandinavijos bankų ir įmonių, nuo šių metų pradžios ūgtelėjo daugiau nei pusės rinkos vertė, t.y. dvidešimt trijų. Būtent tai ir lemia, kad bendra akcijų kainų pokyčių mediana šiais metais yra teigiama. Tiesa, praėjusiais metais ji irgi buvo teigiama, bet gerokai didesnė, nes per 2019 metus pabrango net trisdešimt penkių analizuojamo indekso atstovių vertybiniai popieriai. 2020 metais absoliučiai didžiausiu rinkos vertės prieaugiu išsiskiria apžvelgiamos Danijos atstovės, kai tiek Švedijos, tiek Suomijos atstovių bendros akcijų kainų pokyčių medianos vis dar yra nors ir su nedideliu, bet minuso ženklu. Tuo tarpu labiausiai nuo šių metų pradžios nuvertėjo finansų sektoriaus narių nuosavybės vertybiniai popieriai.

Šiais metais labiausiai šoktelėjo OMX NORDIC 40 indekso naujokės Ambu kapitalizacija, t.y. net šešiasdešimt dviem procentais. Taip pat pastebimai pabrango kitos Danijos atstovės, t.y. biotechnologijų įmonės Genmab akcijos, ir naftos kompanijos Neste bei medicinos įrangos gamintojos GN Store Nord vertybiniai popieriai. Priešingoje barikadų pusėje atsidūrė drabužių kūrimu, siuvimu ir mažmenine prekyba užsiminti Hennes & Mauritz, kurios rinkos vertė krito daugiau nei ketvirtadaliu, be to, pastebimiau atpigo energetikos bendrovės Fortum, popieriaus gamintojo UPM-Kymmene bei telekomunikacijų milžinės, kuri veiklą vykdo ir mūsų šalyje, Telia Company nuosavybės vertybiniai popieriai.


Tęsiasi OMX NORDIC 40 indekso atšokimas po kovo mėnesį pasiekto dugno. Šiuo metu testuojamas prieš korekciją buvęs pasiektas visų laikų rekordinis lygis. Jei pavyks tvariai virš jo pakilti, augimas toliau prasitęs, kas yra labai tikėtina.




Ambu akcijų kaina po korekcinio etapo atšoko ir beveik pasiekė prieš korekciją buvusius lygius, na o dabar vėl sulaukėme korekcijos, nuo kurios eigos priklausys tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Genmab akcijų kaina išlieka naujame augimo etape, kuris prasidėjo dar kovo mėnesio pabaigoje bei šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius. Tiesa, pastaruoju metu buvo pasiektas tam tikras Fibo lygis, kur galime sulaukti reakcijos, t.y. korekcijos, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Neste akcijų kaina toliau tęsia savo ralį bei šturmuojami nauji rekordiniai lygiai. Kol kas vis dar nematyti aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




GN Store Nord akcijų kaina po korekcinio periodo pajudėjo link naujų absoliučiai rekordinių lygių. Ši tendencija, tikėtina, jog kurį laiką dar prasitęs.




Hennes & Mauritz akcijų kaina po atšokimo vėl patestavo korekcinio periodo metu pasiektą dugną. Jei šis lygis atlaikys, tuomet sulauksime dar vienos ir tikėtina didesnės atšokimo bangos, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Fortum akcijų kaina jau ilgą laiką yra gana plačiame horizontaliame - konsolidaciniame kanale. Po jo apatinės dalies patestavimo sulaukėme atšokimo, na o dabar vyksta lokali konsolidacija, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




UPM-Kymmene akcijų kaina išlieka korekciniame etape, kuris prasidėjo dar 2018 metų spalį po pasiekto visų laikų rekordinio lygio.




Telia Company akcijų kaina šiuo metu testuoja ilgalaikį dugną, nuo kurio prieš tai kelis kartus buvo atšokta. Jei šis lygis atlaikys, sulauksime naujo atšokimo, na o priešingu atveju kritimas prasitęs.