Verslo ir rinkų naujienos » Euro zonos šalių ekonomikų atsigavimo tempai bus įvairūs


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-08-04 17:00.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31241


Euro zonos šalių ekonomikų grįžimas į tokias pačias sąlygas, kokios buvo prieš pandemiją, vyks skirtingu tempu: Vokietija šią būklę pasieks dvejais metais anksčiau nei Ispanija, įvertino Goldman Sachs ekspertai.

„Nepaisant to, kad BVP sumažėjimas euro zonoje viršijo dešimt procentų ir siekė 12,1 procento, jis vis tiek buvo mažesnis nei tikėtasi“ - įvertino investicinio banko Goldman Sachs ekspertai.

Goldman Sachs analitikai sumažino augimo prognozes euro zonoje iki 8,9 procento trečiąjį ketvirtį, 3,4 procento ketvirtąjį ketvirtį ir iki 7,4 procento 2021 metais. Jie taip pat pridūrė, kad nepaisant sumažinimo, jų prognozės vis dar yra didesnės nei bendras prognozių vidurkis ir atspindi ekonomikos atsigavimo tempų skirtumus.

Tačiau minimo banko ekspertai pabrėžia, kad augantis naujų koronaviruso atvejų skaičius gali kliudyti ekonomikos atsigavimui.

„Ispanijoje smarkiai išaugo infekcijų skaičius, vis daugiau atvejų yra Prancūzijoje ir Vokietijoje“ - atkreipė dėmesį jie.

Anot banko ekspertų, tai rodo, kad virusas yra koncentruotas geografiškai, o hospitalizacijų skaičius mažėja. Tam įtakos turi ir tai, kad valdžia greitai reaguoja, įvesdama apribojimus, tokius kaip privalomas kaukių nešiojimas ar vietinis veiklos apribojimas.

Jie prognozuoja, kad Europa dabar yra geriau pasirengusi kovai su epidemija nei kovo arba balandžio mėnesiais, kartu ribodama jos poveikį ekonomikai. Tačiau jų nuomone, infekcijos procentą reikia stebėti labai atidžiai.

"Euro zonoje buvo rekordinis bendrojo vidaus produkto sumažėjimas, antrąjį ketvirtį realusis BVP sumažėjo 12,1 procento, susumavus - 15,3 procento. Antrojo ketvirčio nuosmukiai buvo padalyti į šiaurės-pietų dalis, o mažiausias bendrojo vidaus produkto kritimas buvo Vokietijoje (-10,1 procento), o štai didžiausias - Ispanijoje (-18,5 procento), o per vidurį buvo Italija (-12,4 procento) ir Prancūzija (-13,8 procento)“ - rašoma tyrime.

Ekspertai teigė, kad nuosmukis buvo kuklesnis, nei tikėtasi, tiek dėl mažesnio apribojimų poveikio ekonomikai balandžio mėnesį (ypač Prancūzijoje), tiek dėl greitesnio nei tikėtasi ekonomikos atsigavimo gegužės ir birželio mėnesiais (ypač Vokietijoje).

Goldman Sachs analitikai tikisi, kad euro zonos BVP grįš į iki pandemijos buvusį lygį paskutinį 2021 metų ketvirtį. Ekspertai apskaičiavo, kad šiaurės ir pietų išsiskyrimas ekonomikos atsigavimo tempu bus nuolatinis ir kad Vokietija prieš pandemijos būklę pasieks anksčiau (2021 metų viduryje) nei Pietų Europos šalys (Italija 2022 metų pabaigoje ir Ispanija 2023 metų viduryje).