Straipsniai » Techninė analizė » Price Action (kainos veiksmas) - Palaikymo ir pasipriešinimo lygių prekybos strategija

Palaikymo arba pasipriešinimo lygis susidaro, kai rinkos kainos veiksmas pasikeičia ir keičia kryptį pasiekus piką (aukščiausią kainą) ar mažiausią kainą (svyravimo tašką) rinkoje.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-08-01 18:36.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31231


Price Action arba kainos veiksmų modeliai, dar vadinami kainų veiksmų „įjungiamaisiais“, „nustatymais“ ar „signalais“, iš tikrųjų yra pats svarbiausias Price Action prekybos aspektas, nes būtent šie modeliai prekybininkui suteikia tvirtus įrodymus, ką kaina gali daryti toliau. 


Kas yra palaikymas ir pasipriešinimas?

Palaikymo ir pasipriešinimo lygiai yra horizontalūs kainų lygiai, kurie paprastai sujungia aukščiausias kainas su kitomis aukščiausiomis kainomis ar žemiausias kainas su kitomis žemiausiomis kainomis, sudarydami horizontalius kainų diagramos lygius.

Palaikymo arba pasipriešinimo lygis susidaro, kai rinkos kainos veiksmas pasikeičia ir keičia kryptį pasiekus piką (aukščiausią kainą) ar mažiausią kainą (svyravimo tašką) rinkoje. Palaikymo ir pasipriešinimo lygiai gali išskirti tokius prekybos diapazonus, kokius matome žemiau pateiktoje diagramoje. Be to, juos galima pastebėti rinkose, kuriose yra tendencija, nes rinka atsitraukia ir palieka pasisukimo taškus.

Kainos dažnai atsižvelgs į šiuos palaikymo ir pasipriešinimo lygius, kitaip tariant, jos linkusios riboti kainų judesius, t.y. jie sustoja ties minimais pasipriešinimo - palaikymo lygiais arba arti jų kol, žinoma, kainos pralauž šiuos lygius. 

Pateiktame grafike matome palaikymo ir pasipriešinimo lygių, kuriuose nurodyta kaina prekybos intervale, pavyzdį. Prekybos intervalas yra tiesiog kainų sritis, esanti tarp lygiagrečių palaikymo ir pasipriešinimo lygių, kaip mes matome žemiau (kaina svyruoja tarp palaikymo ir pasipriešinimo lygių prekybos diapazone).

Atkreipkite dėmesį, kad pateiktoje diagramoje kaina galiausiai ištrūko iš prekybos diapazono, pakildama virš pasipriešinimo lygio, tada, grįždama žemyn išbandė senąjį pasipriešinimo lygį, kuris atlaikė, ir tuo pačiu vietoj pasipriešinimo lygio tapo naujuoju palaikymo lygiu.

Kitas pagrindinis būdas naudoti palaikymo ir pasipriešinimo lygius - tai tendencija rinkoje. Kaip rinkos tendencija, ji atsitraukia nuo tendencijos ir šis perkėlimas palieka „svyravimo tašką“ rinkoje, kuris, pakilęs, atrodo kaip pikas, o nuosmukis atrodo kaip lovys arba įduba. 

Esant augimo tendencijai, senosios viršūnės bus linkusios veikti kaip atrama arba palaikymas po to, kai kaina peržengs jas ir paskui pajudės atgal, kad patikrintų šiuos lygius. Esant nuosmukiui yra atvirkščiai, t.y. ankstesnieji loviai - dugnai bus linkę veikti kaip pasipriešinimas, kai per juos kaina pajudės žemyn, o paskui atsitrauks atgal juos išbandyti.

Štai pavyzdys, kaip rinka testuoja ankstesnius svyravimo taškus (palaikymą) esant nuosmukiui. Atminkite, kad rinkai grįžus išbandyti senąją atramą - palaikymą, lygis tada elgiasi kaip „naujas“ pasipriešinimas ir labai dažnai sulaiko kainą. Išmintinga ieškoti įėjimo į tendenciją taško, kai ji vėl grįžta ir išbando šiuos ankstesnius svyravimo taškus, nes būtent ties šiais lygiais tendencija greičiausiai atsinaujins, sukurdama žemą rizikos / didelio atlygio potencialą. 


Kaip prekiauti kainų veiksmų signalais remiantis palaikymo ir pasipriešinimo lygiais

Palaikymo ir pasipriešinimo lygiai yra Price Action prekybininko „geriausias draugas“. Kai pagrindiniame palaikymo ar pasipriešinimo lygmenyje susiformuoja kainos veiksmo įvesties signalas, tai gali būti įėjimo scenarijus, kurio realizavimosi tikimybė yra didelė. Pagrindinis lygis suteikia jums „kliūtį“ sustabdyti nuostolių didėjimą, ir kadangi yra didelė tikimybė, jog jis rinkoje gali būti posūkio tašku, paprastai yra didelis rizikos ir naudos santykis, suformuotas pagrindiniais paramos ir pasipriešinimo lygiais rinkoje.

Kainos įvedimo signalas, pavyzdžiui, pin bar signalas ar kitas, suteikia mums „patvirtinimą“, kad kaina iš tikrųjų gali pajudėti nuo pagrindinio palaikymo ar pasipriešinimo lygio.

Pirmajame pavyzdyje vario kaina kurį laiką konsolidavosi tarp pasipriešinimo ir palaikymo lygių, na o galiausiai pramušė palaikymo lygį ir pajudėjo žemyn. Po kiek laiko ji vėl pakilo ir išbandė senąjį palaikymo lygį, kuris atlaikė, ir tuo pačiu vietoj palaikymo lygio tapo naujuoju pasipriešinimo lygiu.



Antrajame pavyzdyje turime Apple akcijų kainą ir augimo tendenciją. Kaip matome, akcijų kainai pakilus virš viršūnės, po kiek laiko ji sugrįžta atgal ir išbando ankstesnės viršūnės lygį, kuris tuo pačiu po to tampa palaikymu. Akcijų kainai pakilus virš naujos viršūnės, ji po kiek laiko vėl pajuda žemyn link ankstesnės viršūnės, kuri tapa nauju palaikymo lygiu. Trečią kartą vėl pasikartoja panašus scenarijus, vėl susiformuoja naujas palaikymo lygis.



Trečias pavyzdys - CDProjekt akcijų kaina, taip pat augimo tendencija. Po pakilimo virš ankstesnės viršūnės susiformuoja nauja kainos viršūnė, po to akcijų kaina pajuda žemyn ir sustoja maždaug ties ankstesnės viršūnės lygiu, kurį patestavusi atšoka ir vėl ima kilti, tad susiformuoja naujas palaikymo lygis. Po to ta pati tendencija vėl pasikartoja kelis kartus.



Ketvitajame pavyzdyje turime aukso kainą ir augimo tendenciją. Aukso kaina pakyla virš ankstesnės viršūnės bei pasiekia naują kainos piką, po ko kaina vėl pajuda link ankstesnės viršūnės lygių, kurie tampa nauju palaikymu. Po to iš esmės tas pats reiškinys pasikartoja dar kelis kartus, t.y. kad ankstesnės viršūnės tampa vis nauju palaikymo lygiu.



Penktajame pavyzdyje turime esminį GBP/USD valiutų poros palaikymo lygį, kuris dar kartą patestuojamas. Šiuo atveju turime netikrą palaikymo lygio pramušimą, t.y. sudarė dieninė žvakė su ilgu spygliu ir baltu augimą žyminčiu kūnu, kas yra galimo tolesnio augimo signalas. Po to prasitęsė svaro stiprėjimas dolerio atžvilgiu.



Šiame pavyzdyje turime EUR/USD valiutų poros esminį pasipriešinimo lygį. Pasiekus viršūnę euras kiek pasikoreguoja dolerio atžvilgiu, tačiau po to vėl sulaukėme šios viršūnės išbandymo. Susidaro dieninė kritimo žvakė su ilgu juodu kūnu ir su spygliu virš ankstesnės viršūnės (netikras pasipriešinimo lygio pramušimas). Tai kritimą pranašaujanti žvakė, po kurios sulaukėme euro vertės kritimo dolerio atžvilgiu.



Septintajame pavyzdyje turime esminį GBP/USD valiutų poros palaikymo lygį, kuris po kiek laiko vėl iš esmės patestuojamas, ir susidaro balta augimą simbolizuojanti žvakė su ilgu spygliu žemyn, po ko sulaukėme naujos svaro stiprėjimo dolerio atžvilgiu bangos.




Patarimai

Nepersistenkite bandydami atkreipti dėmesį ir fiksuoti kiekvieną mažą lygį savo grafikuose. Siekite surasti pagrindinius dienos grafiko lygius, kaip parodyta aukščiau pateiktuose pavyzdžiuose, nes jie patys svarbiausi;

Horizontalios palaikymo ar pasipriešinimo linijos, kurias brėžiate, ne visada palies „tikslias“ aukščiausias ar žemiausias kainų - verčių ribas, kurias jos jungia. Kartais yra gerai, jei linija sujungia vietas šiek tiek žemiau aukščiausio lygio arba aukščiau žemiausio lygio. Svarbu įsisąmoninti, kad tai nėra tikslusis mokslas, o tai yra ir įgūdis, ir menas, kurį patobulinsite per praktikavimą, patirtį ir laiką;

Jei kyla abejonių dėl to, ar reikia rinktis tam tikrą Price Action įėjimo į rinką signalą, ar ne, paklauskite savęs, ar tai yra pagrindinis palaikymo ar pasipriešinimo lygis. Jei jis nėra pagrindiniame palaikymo ar pasipriešinimo lygyje, gali būti geriau ignoruoti šį signalą;

Price Action prekybos strategija, tokia kaip pin bar, fakey ar inside bar, turi žymiai didesnę tikimybę, kad bus veiksminga, jei ji susidarys iš susiformavusio paramos ar pasipriešinimo lygio rinkoje.

Bus daugiau...

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais


Dar daugiau straipsnių techninės analizės tema rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Techninė analizė bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą.