Verslo ir rinkų naujienos » Amerikiečių išlaidos ūgtelėjo antrą mėnesį iš eilės


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-07-31 17:14.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31229


Po rekordinio šuolio gegužę, amerikiečių išlaidos taip pat solidžiai pakilo ir per pirmą šių metų vasaros mėnesį bei labiau nei tikėjosi ekonomistai.

Birželį jos ūgtelėjo 5.6 procento, kai mėnesį prieš tai pašoko net 8.5 procento, nors prieš tai skelbta, jog paaugo 8.2 procento. Ekonomistai prognozavo, jog prieaugis sudarys vidutiniškai 5.5 procento. Įvertinus infliaciją, vartotojų išlaidos praėjusį mėnesį JAV pakilo 5.2 procento, kai mėnesį prieš tai - 8.4 procento.

Vartotojai suintensyvino drabužių ir avalynės pirkimą. Jie taip pat išleido daugiau lėšų sveikatos priežiūrai, valgymui ir apgyvendinimui viešbutyje ir motelyje. Išlaidos prekėms pakilo 6.4 procento, o paslaugoms - 5.2 procento.

Tuo tarpu Amerikos gyventojų pajamos antrą mėnesį iš eilės pasuko priešinga linkme, t.y. krito. Šįkart 1.1 procento, arba daugiau nei dvigubai labiau nei laukta, nes prognozuota, jog susitrauks tik 0.5 procento. Gegužę šis rodiklis smuko 4.4 procento (anksčiau skelbta, jog krito 4.2 procento). Algos šįkart pakilo 2.2 procento, kai per paskutinį pavasario mėnesį ūgtelėjo 2.6 procento.

Kadangi išlaidos ir vėl paaugo, o pajamos smuko, tad vėl pasikoregavo taip vadinamas taupymo rodiklis, kuris šįkart krito nuo 24.2 procento iki devyniolikos procentų.