Verslo ir rinkų naujienos » Amerikos ekonomika susitraukė beveik trečdaliu


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-07-30 15:32.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31217


Per antrą šių metų ketvirtį didžiausia pasaulyje Amerikos ekonomika susitraukė beveik trečdaliu, arba kiek mažiau nei tikėjosi ekonomistai.

Sumetintas JAV bendrasis vidaus produktas per praėjusį ketvirtį krito net 32,9 procento, kai laukta, jog susitrauks vidutiniškai 34,1 procento. Per pirmą ketvirtį kritimas sudarė tik penkis procentus.

Palyginimui, blogiausias 2008 metų finansinės krizės ketvirtis buvo 8,4 procento JAV BVP kritimas tų pačių metų ketvirtąjį ketvirtį. Ankstesnis dviženklis, t.y. 10 procentų nuosmukis buvo 1958 metų pirmąjį ketvirtį, o didžiausias per visą istoriją - 1921 metų antrąjį ketvirtį.

Staigus asmeninio vartojimo, eksporto, atsargų, investicijų ir valstybės bei savivaldybių išlaidų dėl koronaviruso susitraukimas lėmė tokį didžiulį BVP nuosmukį. Tad akivaizdu, jog pandemija nusiaubė visos šalies verslą ir paliko milijonus amerikiečių be darbo.

Amerikiečių išlaidos, kurius sukuria apie du trečdalius šalies bendrojo vidaus produkto vertės, per antrą šių metų ketvirtį krito net 34,6 procento, arba rekordiškai, kai per pirmą ketvirtį sumažėjo tik 6,9 procento. Išlaidos paslaugoms smuko 43,5 procento, o prekių pirkimai susitraukė 11,3 procento.

Verslo investicijos į statinius, įrangą ir intelektinę nuosavybę krito net 27 procentai, arba daugiausiai nuo pat 1952 metų, o investicijos į gyvenamuosius objektus sumažėjo 38,7 procento, t.y. labiausiai nuo 1980 metų.

Amerikoje verslo atsargų lygis per antrą ketvirtį taip sumažėjo 234,6 milijardo JAV dolerių, palyginti su 80 milijardų dolerių kritimu per pirmąjį ketvirtį, kas taip pat prisidėjo prie ekonomikos nuosmukio.

Bendros valdžios išlaidos per ketvirtį padidėjo 2,7 procento, kas teigiamai paveikė bendrajį vidaus produktą. Federalinės išlaidos šoktelėjo daugiau nei 17 procentų, bet valstijų ir vietos valdžios užfiksavo 5,6 procento išlaidų sumažėjimą.

Antrąjį ketvirtį Amerikos eksportas sumažėjo 64 procento, o importas į šią šalį krito 53 procentais. Koronavirusas smarkiai sutrikdė pasaulinės prekybos srautus, o dėl pasaulinio ekonomikos nuosmukio paklausa buvo kur kas mažesnė.

Ekonomistai prognozuoja, kad per šį ketvirtį sulauksime didžiausios pasaulyje ekonomikos atšokimo, t.y. augimas turėtų siekti apie aštuoniolika procentų, bet viskas priklausys nuo tolesnių įvykių susijusių su virusu ir nuo to, ar šalies valdžia patvirtins naują ekonomikos skatinimo paketą.

Pabrėžiame, kad tai tik pirminiai preliminarūs duomenys, o tikslesnė informacija bus paskelbta rugpjūčio pabaigoje.