Verslo ir rinkų naujienos » Vokietijos BVP krito labiau nei laukta


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-07-30 15:15.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31216


Vokietijos ekonomika, kuri yra didžiausia euro zonoje ir Europos sąjungoje, per praėjusį ketvirtį smuktelėjo labiau nei prognozavo ekonomistai.

Remiantis pirminiais preliminariais duomenimis, per praėjusį ketvirtį, lyginant su pirmu ketvirčiu, Vokietijos bendrasis vidaus produktas susitraukė net 10,1 procento, kai laukta devynių procentų nuosmukio. Ketvirtį prieš tai kritimas siekė tik du procentus. Tai trečias ketvirtis iš eilės kai fiksuojamas BVP kritimas, be to, šis ketvirčio nuosmukis yra pats didžiausias nuo pat 1970 metų, kai pateikiami tokie duomenys.

Tuo tarpu metinis šios šalies ekonomikos nuosmukis per praėjusį ketvirtį, lyginant su ankstesniu ketvirčiu, padidėjo nuo 1.8 iki net 11.7 procento, kai laukta 10.9 procento metinio bendrojo vidaus produkto kritimo.

Vokietija buvo viena iš pirmųjų ES šalių, pradėjusių panaikinti ekonominės veiklos apribojimus, įvestus siekiant užgniaužti pandemiją, todėl jau gegužę fiksuoti akivaizdūs atsigavimo ženklai. Tačiau balandžio mėnesio ekonomikos paralyžiaus pakako, kad per antrąjį ketvirtį drastiškai sumažėtų BVP.

Kaip minėta, tai yra tik preliminarūs duomenys, todėl Vokietijos statistikos tarnyba nepateikė jokios informacijos apie pagrindinių bendrojo vidaus produkto komponentų pokyčius. Ji tik informavo, kad antrąjį ketvirtį smarkiai sumažėjo eksportas, importas, namų ūkių vartojimo išlaidos ir investicijos į mašinas bei įrenginius. Bendrojo vidaus produkto susitraukimą ribojo tik padidėjusios valstybės išlaidos.

„Duomenys apie elektros energijos naudojimą ir įvairias socialinio mobilumo priemones rodo, kad padėtis Vokietijos ekonomikoje ir toliau gerėjo birželio ir liepos mėnesiais. Be to, jai padės dosnesnis mokesčių paketas nei kitur, įskaitant PVM sumažinimą“ - teigė Capital Economics vyriausiasis ekonomistas Europoje Andrew Kenningham.

Jo nuomone, trečiąjį ketvirtį galima tikėtis reikšmingo Vokietijos BVP padidėjimo, nors jis bus veikiau mažesnis nei antrojo ketvirčio nuosmukis.

„Tačiau atrodo, kad mūsų prognozė, jog bendrasis vidaus produktas sumažės penkiais procentais per visus 2020 metus yra per daug optimistiška. Tikėtina, kad Vokietijos ekonomika bent ateinančius dvejus metus išliks mažesnė nei buvo prieš krizę“ - pridūrė jis.