Verslo ir rinkų naujienos » Euro zonoje mažmeninė prekyba šoktelėjo labiau nei laukta


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-07-06 14:37.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31101


Remiantis naujausiais Eurostat duomenimis, euro zonoje mažmeninė prekyba, po prieš tai buvusio didelio nuosmukio, gegužę pastebimai pašoko bei labiau nei laukta.

Minimą mėnesį ji šoktelėjo net 17.8 procento, kai prognozuota, jog pakils vidutiniškai tik penkiolika procentų. Per balandį mažmeninė prekyba euro zonoje susitraukė 12.1 procento. Europos sąjungoje ji per paskutinį pavasario mėnesį pakilo 16.4 procento, kai mėnesį prieš tai smuko 11.4 procento.

Lietuvoje gegužę, palyginus su ankstesniu mėnesiu, mažmeninės prekybos apimtys pašoko 17.5 procento, kai balandį smuko devyniais procentais.

Per paskutinį pavasario mėnesį euro zonoje degalų pardavimai pašoko net 38.4 procento, ne maisto produktų - 34.5 procento, o štai maisto, gėrimų ir tabako padidėjo 2.2 procento. Europos sąjungoje per minimą laikotarpį degalų pardavimai ūgtelėjo 31.9 procento, ne maisto produktų - 30.2 procento, o maisto, gėrimų ir tabako pakilo 2.1 procento. Pažymėtina, kad tekstilės, drabužių ir avalynės mažmeninės prekybos apimtys pašoko net 147 procentais euro zonoje, o ES - net 130,7 procento.

Gegužę mažmeninės prekybos apimtys šoktelėjo visose sąjungos šalyse, kurių duomenys yra žinomi, išskyrus Bulgariją, kur šis rodiklis nepakito. Didžiausias prieaugis minimą mėnesį fiksuotas Liuksemburge (28.6 procento) bei Prancūzijoje - 25.6 procento.

Kalbant apie metinį mažmeninės prekybos apimčių pokytį, tai trečią mėnesį iš eilės euro zonoje bei Europos sąjungoje fiksuotas nuosmukis. Tiesa, euro zonoje jis lyginant su balandžiu sumažėjo nuo 19.6 iki 5.1 procento, kai laukta, jog kritimas sudarys vidutiniškai 7.5 procento. Tuo tarpu Europos sąjungoje metinis mažmeninės prekybos kritimas sumažėjo nuo 18 iki 4.2 procento, o mūsų šalyje gegužę fiksuota, kad lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, mažmeninės prekybos apimtys pakilo 0.9 procento, kai dar balandį užfiksuota, jog jos susitraukė 17.6 procento.

Euro zonoje paskutinį pavasario mėnesį lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, degalų pardavimai smuko 27.4 procento, o ne maisto produktų pardavimai sumažėjo devyniais procentais, tuo tarpu maisto, gėrimų ir tabako padidėjo 4.9 procento. Europos sąjungoje per minimą laikotarpį automobilinių degalų pardavimai smuko 24.3 procento, ne maisto produktų - 6.9 procento, o štai maisto, gėrimų ir tabako padidėjo 4.1 procento.

Per metų laikotarpį labiausiai mažmeninės prekybos apimtys tarp sąjungos šalių susitraukė Bulgarijoje (20.4 procento) bei Liuksemburge (19.7 procento). Tuo tarpu daugiausiai pakilo Vokietijoje (7.2 procento) ir Danijoje (6.6 procento).