Straipsniai » Apžvalgos » Skeptikai gavo skaudų antausį

Antrasis ketvirtis finansų rinkose buvo visiškai kitoks nei pirmasis. Galima teigti, jog didžiausi skeptikai, t.y. pačių juodžiausių scenarijų paišytojai, su Centrinių bankų ir šalių valdžių pagalba gavo skaudų ir garsų antausį.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-07-04 01:46.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31100


Antrasis ketvirtis finansų rinkose buvo visiškai kitoks nei pirmasis. Galima teigti, jog didžiausi skeptikai, t.y. pačių juodžiausių scenarijų paišytojai, su Centrinių bankų ir šalių valdžių pagalba gavo skaudų ir garsų antausį, bent jau šiuo laikotarpiu, o nepabijoję rizikuoti - itin daug ir greit uždirbo. 


Pesimistiškiausios prognozės neišsipildė

Kovo, balandžio mėnesiais pasirodė daug įvairių gąsdinančių prognozių, jog koronavirusas - tai naujasis maras. Buvo pranašaujama, kad gali susirgti itin daug pasaulio gyventojų ir laukti daug mirčių bei tuo pačiu sutrikdyta pasaulio ekonomika ir jai padaryta itin didelė bei galbūt netgi nepataisoma žala. Taip pat buvo skelbiama, kad po šios viską esą naikinančios itin baisios iš pražūtingos pandemijos pasaulis jau bus kitoks, daug kas kardinaliai pasikeis, laukia esminiai ir didžiuliai pokyčiai.

Žinoma, susirgusių koronavirusu, kurio simptomai sutampa su gripo, kuris šį pavasarį kažkur pradingo, simptomais, tikrai buvo, na ir, deja, mirusių taip pat, bet vis dėlto daugiausiai vyresnio amžiaus žmonių tarpe, kurių daugelis ir taip jau sirgo įvairiomis lėtinėmis ligomis ir bendrai pasaulio gyventojų mastu tai tikrai nėra tragiški skaičiai, nes nuo daugelio kitų ligų pasaulyje taip pat miršta daug, arba netgi gerokai daugiau žmonių. 

Galiausiai paaiškėjo, jog pačios niūriausios arba pesimistiškiausios prognozės šįkart nepasitvirtino, taip, galbūt tik šįkart. Be jokios abejonės, dar išlieka antros susirgimų koronavirusu bangos grėsmė, apie kurią nuolat perspėjama ir kartojama bei sakoma, jog virusas gali mutuoti ir tapti dar pavojingesnis bei atnešti daugiau susirgimų ir mirčių.  Tiesa, Jungtinių Amerikos Valstijų ir daugelio kitų šalių valdžios jau šįkart neplanuoja įvesti tokio masiško ir griežto karantino antros koronaviruso susirgimų bangos atveju, t.y. šįkart ekonominė veikla visos valstybės mastu nebūtų taip agresyviai bei kardinaliai ribojama.

Kitą vertus, jau ir dabar, kaip skelbiama, vėl pradėjo po truputį didėti susirgimų šiuo virusu atvejų skaičius, ypač kai kuriose Amerikos valstijose, kur netgi fiksuojami rekordiniai duomenys, kurių nebuvo pavasarį. Be to, kai kur vėl grąžintos gyvenimo karantine sąlygos, tad egzistuoja rizika, kad antroji koronaviruso banga gali ateiti anksčiau nei tikėtasi, nes prognozuota, jog to sulauksime tik rudenį.


Centriniai bankai ir vyriausybės suteikė didžiulį palaikymą

Per antrąjį šių metų ketvirtį tiek Amerikos, tiek Europos, Anglijos bei Japonijos ir kitų šalių Centriniai bankai padidino savo paramą ir tuo pačiu išplėtė aktyvų pirkimo apimtis, t.y. skyrė dar daugiau lėšų supirkimui rinkoje, o Amerikos Federalinio Rezervų banko atveju netgi nebuvo paskelbti limitai, t.y. už kokią konkrečiai sumą monetarinės politikos vykdytojai pirks turtą rinkoje, tiesiog buvo pareikšta, jog tam bus skirta tiek, kiek reikės. Tad nieko stebėtino, jog per paskutinius tris mėnesius dar labiau bei itin sparčiai išsipūtė Centrinių bankų balansai, kurie pakilo iki naujų absoliučiai rekordinių bei iki tol niekada nematytų lygių. Tiesa, pastaruoju metu rimstant aistroms ir augant pasitikėjimui, tiek Amerikos, tiek Europos bei kai kurių kitų pasaulio Centrinių bankų balansai ėmė nors ir po truputį, bet mažėti.

Net nesinori galvoti, kas būtų akcijų ir kitose finansų rinkose, jei Centriniai bankai neįlietų tuo metu buvusio gyvybiškai svarbaus likvidumo ir neimtų itin aktyviai - masiškai  bei agresyviai pirkti išparduodamus aktyvus. Nors atsakymas ir taip aiškus - Didžiosios Depresijos pasikartojimas, arba didžiulė bedarbystė bei dėl pasitikėjimo ir paklausos kritimo atsiradusi defliacija (kainų kritimas) pereinanti į defliacinę spiralę arba netgi defliacinę depresiją, t.y. ilgalaikis ir gilus kainų, algų ir t.t. nuosmukis. Ir šis procesas tikrai užsitęstų ne vienerius ir ne dvejus metus.

Žinoma, šalių vyriausybės, ypač tai pasakytina apie Jungtinių Amerikos Valstijų valdžią, suskubo teikti finansinę paramą ir įvairias lengvatas verslui ir tuo pačiu gyventojams, kas be jokios abejonės itin svarbu šiuo nelengvu ir kriziniu laikotarpiu, nors žinoma, jog tai dar labiau padidins šalių viešąsias skolas, kurios, ypač kai kurių valstybių atveju, jau ir taip iki šios krizės buvo gana didelės arba netgi rekordinės. 

Amerikoje, kur šie metai yra rinkiminiai, kalbama, jog dar šią vasarą gali būti priimtas papildomas finansinės ir mokestinės paramos šalies gyventojams bei verslui paketas, kas be jokios abejonės būtų dar vienas papildomas ekonomikos atsigavimą skatinantis teigiamas veiksnys. Tuo tarpu Europos sąjungoje nors ir buvo paskelbta, apie finansinės pagalbos paketą šalims, tačiau dėl konkrečių jo detalių vis dar nėra susitarta, bet ir čia tikimasi, jog artimiausiu metu bus pasiektas galutinis sprendimas - susitarimas, kas be jokios abejonės būtų labai sveikintina ir padėtų tiek gyventojams, tiek verslui bei visai ekonomikai. 


Kaip greit krito, taip greit pakilo

Tuo tarpu finansų rinkose per praėjusį ketvirtį sulaukėme itin didelio ir spartaus ralio - augimo, po prieš tai buvusio masiško išpardavimo - kracho. Šiais laikais viskas vyksta labai greitai bei staigiai, ir nors pasaulio ekonomika, verslas patyrė didžiulį kritimą bei vis dar susiduria su nežinomybe, investuotojams kur kas svarbiau yra perspektyvos, o optimizmą be jokios abejonės skatina Centrinių bankų ir fiskalines politikas vykdančiųjų atliekami aktyvūs ekonomikos palaikymo bei jos skatinimo veiksmai. 

Kalbant apie  akcijų rinką, ten viskas lyginant su pirmais trimis šių metų mėnesiais, pasikeitė kaip naktis ir diena, t.y. po bauginančios tamsos itin greit ir daugeliui labai netikėtai atėjo aušra - šviesa ir dar greičiau vėl skaisčiai bei šildančiai ėmė šviesti saulė. Per antrąjį ketvirtį sulaukėme solidaus pagrindinių pasaulio akcijų rinkų indeksų prieaugio, kuris daug kur buvo netgi rekordinis arba itin senokai matytas. Tiesa, tuo pačiu daug kur vis dar nepavyko panaikinti per pirmą šių metų ketvirtį užfiksuoto kritimo.

Be jokios abejonės išskirti reikėtų naftos rinką, kur per praėjusius tris mėnesius sulaukėme itin didelių, ką ten didelių - mega ekstremalių bei iki tol niekada nematytų ir nebuvusių pokyčių. Baiminantis dėl pasaulinio paklausos sumažėjimo, t.y. apribojus ekonominę veiklą ir tuo pačiu nutraukus skrydžius bei judėjimą, keliones, nafta biržoje be jokios abejonės pigo. Padėtis dar labiau įkaito po to, kai OPEC nepavyko susitarti su Rusija dėl šios žaliavos gavybos mažinimo ir po to Saudo Arabija pradėjo naftos kainų karą, t.y. pastebimai sumažino savo parduodamo šio energijos ištekliaus kainą, kad tokiu būdu išlaikytų esamas rinkas bei perimtų naujas. Žinoma, tai prisidėjo prie tolesnio šio energijos ištekliaus kainos kritimo, na o po to prasidėjo isterija dėl to, kad greit nebus kur saugoti naftos, nes paklausa sumažėjo ir prognozuojama, kad negreit atsigaus, tuo tarpu gavyba faktiškai nepakito. Tai buvo lemiamas naftos kainos griūties akcentas, o artėjant į pabaigą esamų naftos ateities sandorių galiojimui bei dėl to sumažėjus likvidumui rinkoje, tuo pasinaudojo spekuliantai bei šios žaliavos kaina biržoje vienu metu trumpam netgi tapo neigiama, t.y. parduodantys naftą netgi primokėjo tiems, kurie norėjo ją įsigyti. Tai istorinis įvykis. Tačiau po to gan greit sulaukėme šios žaliavos kainos spartaus atšokimo, bei šį ralį dar labiau paskatino pasiektas susitarimas dėl naftos gavybos mažinimo tarp OPEC šalių ir šiam karteliui nepriklausančių valstybių, visų pirma Rusijos.