Verslo ir rinkų naujienos » Sukčiavimas Wirecard „sudėtingas ir rafinuotas“


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-06-26 15:16.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31067


Mokėjimo paslaugų teikėjos iš Vokietijos Wirecard auditorius teigia, kad sukčiavimas, lėmęs įmonės žlugimą, buvo „sudėtingas ir rafinuotas“.

Ernst & Young dešimtmetį vykdė Wirecard auditą. Jis atmeta savo atsakomybę už Vokietijos mokėjimo operatoriaus žlugimą. Daugelis su tuo nesutinka.

„Už tai atsakinga Ernst & Young. Jie buvo apgauti kaip visi kiti, tačiau kaip auditoriai jie turėjo tai pamatyti jau seniai. Neįtikėtina, kad jie pasirašė 2018 metų ataskaitą“ - teigė Mirabaud analitikas Neil Campling, kuris nuo 2019 metų kovo mėnesio įtikinėjo investuotojus, kad Wirecard akcijos nieko vertos.

Praėjusį ketvirtadienį EY, kaip oficialiai vadinasi Ernst & Young, paskelbė, kad nepasirašys Wirecard finansinės ataskaitos, nes neranda 1,9 milijardo eurų vertės lėšų. Per kitas dienas paaiškėjo, kad tai buvo apskaitos apgaulės mastas įmonėje, kuri per savaitę prarado beveik visą savo rinkos vertę ir galiausiai pradėjo nemokumo procedūras.

Išleistame pranešime Ernst & Young teigė, kad Wirecard pateikė jam „melagingus patvirtinimus ir išrašus dėl depozitinių lėšų sąskaitos“.

„Yra aiškių požymių, kad tai buvo sudėtingas ir rafinuotas sukčiavimas, apimantis daugybę veikėjų visame pasaulyje įvairiose įstaigose, kurio tikslas buvo tyčinis piktnaudžiavimas“ - informavo EY Germany pridurdama, kad „net pačios patikimiausios ir išplėstinės audito procedūros gali neatrasti sukčiavimo sąmokslo“.

EY šį mėnesį jau buvo iškelta byla Vokietijoje dar prieš tai, kai buvo atskleisti pažeidimai Wirecard. Advokatas Wolfgang Schirp investuotojų vardu pateikė ieškinį, kuriame apkaltino auditorių nenurodžius neteisingai 2018 metais įregistruoto įmonės turto, kurio vertė vienas milijardas eurų.

„Siaubinga, kiek laiko Wirecard galėjo veikti auditorių netrukdoma“ - sakė jis.

Šiandien po pietų biržoje už vieną Wirecard akciją jau buvo mokama tik po 1.902 eurus, arba virš keturiasdešimt šešių procentų mažiau nei vakar.