Verslo ir rinkų naujienos » Nuostolingas Nike ketvirtis


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-06-26 01:25.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=31063


Amerikos sportinių ir laisvalaikio drabužių, avalynės ir aksesuarų kūrėja bei gamintoja Nike pristatė savo praėjusių finansinių metų paskutinio ketvirčio veiklos rezultatus, kurie pablogėjo labiau nei laukta rinkoje. Po prekybinės sesijos metu investuotojai suskubo parduoti šios įmonės akcijas: Nike 98,08 (-3,27%).

Per praėjusį ketvirtį, kuris pasibaigė gegužės pabaigoje, šios kompanijos pajamos siekė 6,313 mlrd. dolerių, kas palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, buvo trisdešimt aštuoniais procentais mažiau. Analitikai prognozavo, jog pajamos bus aukštesnės ir sudarys vidutiniškai 7,32 mlrd. dolerių. Šiaurės Amerikoje, kur jos didžiausios, pajamos smuko 46 procentais, Europoje, Vidurio Rytuose ir Afrikoje irgi tiek pat, Azijoje, Okeanijoje ir Lotynų Amerikoje susitraukė 42 procentais, tuo tarpu Kinijoje krito tik trimis procentais.

Žinoma, Nike pajamų kritimą lėmė dėl koronaviruso pandemijos buvęs įvestas ekonominės veiklos apribojimas pasaulyje, dėl ko buvo uždaryta net apie devyniasdešimt procentų kompanijos parduotuvių. Tačiau pardavimai internetu per lyginamąjį laikotarpį pašoko net trimis ketvirtadaliais ir sudarė apie trisdešimt procentų visų pajamų vertės.

Kadangi pajamos smuko labiau nei pardavimų savikaina ir veiklos išlaidos, tad būtent tai ir buvo pagrindinė priežastis, kodėl Nike veikla per praėjusį ketvirtį buvo nuostolinga, t.y. veiklos nuostolis siekia 754 mln. dolerių, o grynasis - 790 mln. dolerių, arba 51 centą akcijai. Prieš metus per tą patį laikotarpį uždirbta 1,255 mlrd. dolerių veiklos pelno ir 989 mln. dolerių grynojo pelno.

Analitikai tikėjosi, kad Nike veikla vis dėlto išliks pelninga, t.y. pelnas akcijai sieks vidutiniškai septynis centus.

Bendrai per visus praėjusius šios kompanijos iš Amerikos finansinius metus jos pajamos siekė 37,403 mlrd. dolerių, veiklos pelnas sudarė 2,976 mlrd. dolerių, o grynasis pelnas - 2,539 mlrd. dolerių. Palyginus su ankstesniais metais, pajamos smuko keturiais procentais, veiklos pelnas - 39 procentais, o grynasis pelnas susitraukė 37 procentais.

Nuo metų pradžios Nike rinkos vertė, neįvertinus po prekybinės sesijos metu esančio akcijų kainos kritimo, ūgtelėjo apie vieną procentą, o per pastaruosius vienerius metus - dvidešimt keturiais procentais. Palyginimui, Adidas akcijos atitinkamai atpigo apie devyniolika procentų ir virš vienuolikos procentų.


Nike akcijų kaina kovo mėnesį korekcijos metu patestavo ilgalaikio augimo kanalo apatinę dalį, nuo kurios sėkmingai atšoko. Dabar testuojame prieš korekciją buvusį pasiektą visų laikų rekordinį lygį. Jei pavyks virš jo tvariai pakilti, augimas prasitęs.