Straipsniai » Apžvalgos » Baltijos akcijų rinkos apžvalga

Apžvelgsime Vilniaus, Rygos ir Talino biržose kotiruojamų kompanijų 2020-ųjų pirmojo ketvirčio veiklos rezultatus.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-06-06 01:57.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30975


Šiais metais dvigubai daugiau OMX Baltic Benchmark GI indekso atstovių fiksuoja savo rinkos verčių kritimą, o ne prieaugį, t.y. korekcinės nuotaikos neaplenkė ir mūsų Baltijos biržos, kaip, beje, ir dabar stebimas atšokimas.


OMX Baltic Benchmark GI

Norėdami apžvelgti Vilniaus, Rygos ir Talino biržose kotiruojamų kompanijų praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus, mes tradiciškai orientuosimės į OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančias bendroves ir bankus. Būtent šis indeksas objektyviausiai atspindi padėtį Baltijos biržose, todėl šioje apžvalgoje jis ir bus pagrindinis orientyras.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Baltijos šalių kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta apskaičiavome EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Visos analizuojamos Baltijos šalių atstovės paskelbė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus, tad pristatome naujausią apžvalgą. Taigi, elementari statistika, lyginant su 2019 metų pirmais trimis mėnesiais, savo pajamas kilstelėjo vienuolika iš dvidešimt vienos analizuojamo indekso atstovės. Prieš metus tokių buvo 13, o ketvirtį prieš tai - 12. Kalbant apie EBITDA pelną, per praėjusį ketvirtį jo prieaugiu gali pasigirti dvyliką, kai ketvirtį prieš tai - net dvidešimt, o prieš metus - vienuolika. Lyginant su 2019 metų pirmu ketvirčiu, pajamų pokyčių bendra mediana krito daugiau nei perpus, o štai EBITDA pelnų priešingai - pašoko daugiau nei dvigubai. Tas pats fiksuota pramonės šakoje, tarp Lietuvos atstovių, tuo tarpu maisto gamintojų veiklos rezultatų pokyčių medianos tapo teigiamos, o štai paslaugų srityje - priešingas reiškinys.

Tarp OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančių bankų ir kompanijų savo veiklos rezultatus per pirmus tris šių metų mėnesius, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, labiausiai pagerino  Estijos elektros prekių gamintoja Harju Elekter, Latvijos kompanija SAF Tehnika, kuri veikia informacinių technologijų srityje, dvi mūsų šalies pieno produkcijos gamintojos Vilkyškių pieninė bei Pieno Žvaigždės, statybų bendrovė Nordecon (EBITDA tapo teigiama) bei estiškas bankas LHV Group. Svarbu pažymėti, kad visais paminėtais atvejais, išskyrus banką, EBITDA pelnai šoktelėjo pastebimai labiau nei pajamos. Tuo tarpu pastebimesnį pajamų ir pelnų kritimą per minimą laikotarpį fiksavo Latvijos vaistų gamintoja Olainfarm, kelionių paslaugas teikiantis Novaturas (EBITDA tapo neigiama), transportavimą jūra organizuojantis Tallink Grupp (EBITDA irgi tapo neigiama) bei drabužiais prekiaujanti Aprangos grupė.

EBITDA maržos bendra mediana per praėjusį ketvirtį siekė 7,2 procento ir buvo žemesnė nei prieš metus, kuomet sudarė 7,7 procento. Toks pats kritimas per lyginamąjį laikotarpį, kalbant apie minimą medianinį rodiklį, buvo ir paslaugų srityje bei tarp Latvijos ir mūsų šalies atstovių. Tuo tarpu pramonės šakoje, tarp maisto gamintojų ir Estijos atstovių EBITDA pelningumų mediana pasistiebė į viršų. Tarp dvidešimt vienos OMX Baltic Benchmark GI indekso narės savo maržas per praėjusį ketvirtį, lyginant su 2019 metų tuo pačiu laikotarpiu, kilstelėjo vienuolika. Tokių bendrovių kaip Novaturo, PRFoods bei Tallink Grupp EBITDA pelningumas buvo neigiamas, o štai didžiausias ketvirčio maržas sugeneravo Šiaulių Bankas, Tallinna Sadam bei Tallinna Vesi.



Kalbant apie apskaičiuotą turto grąžos bendrą medianinį rodiklį, tai jis lyginant su praėjusių metų pirmais trimis mėnesiais, šoktelėjo, t.y. patrigubėjo. Toks pats prieaugis fiksuotas tarp pramonės atstovų, maisto gamintojų, mūsų šalies analizuojamo indekso narių. Kitą vertus paslaugų šakoje bei tarp Latvijos ir Estijos atstovių ROA medianos per lyginamąjį laikotarpį krito. Turto grąžas per pirmą šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, kilstelėjo aštuonios, vienos nepakito, o likusių dvylikos OMX Baltic Benchmark GI indekso narių - smuktelėjo.  Šįkart per ketvirtį didžiausias grąžas sugeneravo Grigeo, Tallinna Vesi bei Telia Lietuva, tuo tarpu Aprangos, Linas Agro Group, Nordecon, Novaturo, PRFoods, Silvano Fashion Group, Tallink Grupp ir Tallinna Kaubamaja ROA buvo su minuso ženklu. 

Tradiciškai pateikiame naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. Pažvelgus į OMX Baltic Benchmark GI indekso atstovių minimus medianinius duomenis matome, kad jie iš tiesų yra žemi, ypač lyginant su DAX ir Dow Jones Industrial Average indekso atstovių analogiškais bendrais medianiniais rodikliais. Atkreipiame dėmesį, kad dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) bendras medianinis rodiklis yra lygus nuliui, nes daugelis apžvelgiamų Baltijos atstovių dėl koronaviruso pandemijos nusprendė atsisakyti idėjos mokėti dividendus už 2019 metus. Tarp Baltijos šalių Latvijos  kompanijos iš esmės pasižymi mažiausiais rinkos vertės rodikliais.

Nuo šių metų pradžios tarp analizuojamų Baltijos šalių atstovių savo rinkos vertes kilstelėjo tik septynios, na o dvigubai daugiau fiksavo kritimą, tad bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama ir siekia 8,3 procento. Tuo tarpu per visus praėjusius metus pabrango net keturiolikos iš dvidešimt vienos nuosavybės vertybiniai popieriai ir bendra akcijų kainų pokyčių mediana, žinoma, jog buvo teigiama ir siekė beveik šešis procentus. 2020 metais labiausiai nuvertėjo mūsų šalies ir paslaugų atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, o štai Latvijos kompanijų bendra akcijų kainų pokyčių mediana šiais metais yra teigiama.

Labiausiai gali džiaugtis tie, kurie metų pradžioje įsigijo Tallinna Vesi bei Telia Lietuva akcijų, nes būtent jų vertė ūgtelėjo labiausiai. Tuo tarpu daugiausiai šiais 2020 metais nuvertėjo kelionių organizatoriaus Novaturo vertybiniai popieriai (net apie keturiasdešimt procentų) ir tai nestebina prisiminus ribojimus dėl koronaviruso grėsmės. Be to, penktadaliu krito Tallink Grupp, Silvano Fashion Group bei Šiaulių Banko kapitalizacija.


Tęsiasi Tallinna Vesi akcijų atšokimas, kuris prasidėjo dar praėjusių metų pradžioje, po prieš tai buvusio pastebimo kritimo. Tiesa, šiuo metu testuojama atšokimo kanalo viršutinė riba, po ko paaiškės tolimesnė kryptis. Jei pavyks tvariai pakilti virš šios linijos, augimas prasitęs, priešingu atveju laukia korekcija.




Telia Lietuva akcijų kaina išlieka augimo kanale, kuris prasidėjo dar 2017 metų vasarą. Po pakilimo virš ankstesnės vviršūnės sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, kuris buvo sėkmingas, po ko akcijų kaina pajudėjo link naujų absoliučiai rekordinių lygių.




Auga group akcijų kaina gegužės mėnesį pro viršutinę dalį ištrūko iš nuosmukio kanalo, kuris tęsėsi nuo pat 2018 metų pradžios. Šį mėnesį atšokimas prasitęsė. Kol kas nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.




LHV Group akcijų kaina po korekcinio etapo, kuris prasidėjo vasarį, balandį pakilo virš kritimo tendencijos linijos ir prasidėjo atšokimas, kuris tęsiasi ir toliau.




Novaturo akcijų kaina eilinį kart bando ieškoti tvaraus dugno. Jei šis bandymas šįkart bus sėkmingas, po tokio įspūdingo kainos kritimo, gali laukti didesnis atšokimas.




Silvano Fashion Group akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, kuris prasidėjo dar 2018 metų vasarą. Tiesa, po kelis kartus buvusio ištrūkimo iš jo pro apatinę dalį, akcijų kaina sugrįžo atgal į minėtą kanalą, kas yra pozityvus reiškinys. Artimiausiu metu paaiškės, ar pavyko jau suformuoti tvirtą korekcinį dugną.




Vasario mėnesį prasidėjo antrasis Šiaulių Banko akcijų kainos korekcinis etapas, tačiau jau gegužę ji pakilo virš antrojo korekcinio etapo trendo linijos ir iki šiol virš jos išliko, kas yra geras ženklas, kuris gali lemti dar didesnį su laiku akcijų kainos atšokimą.




Tallink Grupp kovo - balandžio mėnesiais faktiškai pasiekė tą dugną, nuo kurio prieš tai kelis kartus buvo atšokta. Šįkart taip pat sulaukėme atšokimo ir artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai buvo tvarus reiškinys.




Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą).