Verslo ir rinkų naujienos » Amerikiečiai išlaidas sumažino labiau nei laukta


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-05-29 16:30.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30937


Nors balandžio mėnesį amerikiečių pajamos dėl šalies valdžios išmokų šoktelėjo, tačiau jie neskubėjo išlaidauti, tad gerokai išsipūtė taupymo rodiklis.

Minimą mėnesį gyventojų pajamos JAV pašoko net 10.5 procento, kas yra rekordinis prieaugis, kai mėnesį prieš tai susitraukė 2.2 procento. Tuo tarpu ekonomistai prognozavo, jog jos kris vidutiniškai 6.5 procento.

Tuo tarpu išlaidos balandį krito net 13.6 procento, arba rekordiškai, o prognozuota, jog susitrauks vidutiniškai 12.6 procento, kai kovą jos krito maždaug perpus mažiau, t.y. tik 6.9 procento. Įvertinus infliaciją, vartotojų išlaidos praėjusį mėnesį susitraukė 13.2 procento.

Atsižvelgus į tai, kad amerikiečiai nepaisant šoktelėjusių pajamų nebuvo linkę leisti pinigų, nieko stebėtino, jog taip vadinamas taupymo rodiklis pašoko nuo 12.7 procento kovą, iki net trisdešimt trijų procentų balandį. Šis procentas, t.y. kiek žmonių sutaupo procentų nuo savo disponuojamų pajamų, yra pats aukščiausias nuo tada, kai departamentas pradėjo sekti šiuos duomenis praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje, ir pranoksta vartotojų santaupas pasaulinės finansų krizės metu.

Žinoma, pagrindinė rekordiškai smukusių amerikiečių išlaidų priežastis buvo tai, kad dėl koronaviruso grėsmės buvo gerokai apribota ekonominė veikla ir gyventojų judėjimo laisvė.