Verslo ir rinkų naujienos » Senokai matytas prieaugis Volstryte


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-05-19 00:12.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30877


Pirmadienis Volstryte ir kitose rinkose iš tiesų prasidėjo optimistiškai, pagrindiniai Amerikos akcijų rinkos indeksai užfiksavo senokai matytus prieaugius: Dow Jones 24597.37 (+3.85%), S&P500 2953.91 (+3.15%), Nasdaq 9234.83 (+2.44%). Pretekstas buvo gandai apie Covid-19 vakciną.

Koronaviruso protrūkis pamažu nyksta - bent jau ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse. Kasdien atvejų skaičius mažėja, daugėja pasveikusių. Vis naujos valstybės panaikina antivirusinius apribojimus, kurie kovo ir balandžio mėnesiais beveik sustabdė ekonominę veiklą. Be to, vyriausybės skelbia milžiniškas valstybės išlaidas, finansuojamas iš centrinių bankų taip pat milžiniškų pinigų spausdinimų.

Tokia informacija paskatino optimizmą finansų rinkose. Žodis entuziazmas nėra perdėtas. Europoje pagrindiniai indeksai pakilo po 4 - 6 procentus. Naftos kainos ūgtelėjo 8 - 10 procentų. Kelių procentų prieaugis fiksuotas beveik visoje žaliavų rinkoje. Tačiau atpigo auksas, nors dienos pradžioje jo kaina buvo pakilusi į 7-erių metų aukštumas.

Volstryte džiaugsmo šurmulys buvo menkesnis. Po didžiulio šuolio per atidarymą, Amerikos akcijų rinkos pagrindiniai indeksai likusią dienos dalį nedaug ką nuveikė, bet pasiekė aukščiausią lygį per 2,5 mėnesio.

Investuotojų viltis taip pat pažadino informacija apie tariamą pažangą dirbant su Covid-19 vakcina. Amerikiečių kompanija Moderna Therapeutics teigė, kad pirmieji labai mažo mėginio rezultatai yra „perspektyvūs“. Nors vargu ar vakcina bus prieinama iki metų pabaigos, Moderna Therapeutics rinkos vertė pirmadienį šoktelėjo beveik penktadaliu. Kitų sveikatos priežiūros sektoriaus įmonių akcijos taip pat buvo populiarios.

Skiepų nuo koronaviruso atsiradimo perspektyva irgi padidino keleivinių laivų savininkų kapitalizacijas. Carnival Corp akcijų kaina pašoko 15 procentų, o Royal Caribbean Cruises - apie 17 procentų. Investuotojų požiūriu, tik efektyvi vakcina suteikia vilties sugrįžti šiam verslui į gyvenimą. Pirmadienį tarp investuotojų taip pat buvo populiarios automobilių kompanijų akcijos su General Motors ir Ford priešakyje, kurios ruošiasi atnaujinti gamybą pasibaigus griežto karantino laikotarpiui.

Bet vis dėlto reakcija į Jerome Powell sekmadienio kalbą buvo patikimesnis pirmadienio pakilimo paaiškinimas. Amerikos Centrinio banko pirmininkas atvirai pareiškė, kad FED gali „atspausdinti“ bet kokią pinigų sumą. Jei pridėsime prie to spekuliacijas, susijusias su naujuoju ir didesniu nei ankstesnis JAV „fiskaliniu paketu“ (Kongresas net balsavo už įstatymo projektą, kurio vertė siekia 3 trilijonus dolerių, tačiau jis greičiausiai neįsigalios dėl Senato prieštaravimo), tada situacija atrodo aiški - grynųjų pinigų ar obligacijų laikymas prieš artėjantį pinigų spausdinimo cunamį atrodo kaip garantuotų nuostolių receptas.

Tai, žinoma, nereiškia, kad rytoj ar poryt rinka gali „nepersigalvoti“, ir vis dėlto pripažinti, kad didžiausia ekonominė krizė per 90 metų atneš akcijų rinkos nuosmukį, kaip 1930-aisiais.