Verslo ir rinkų naujienos » „Raudonasis ketvirtis“ Amerikos akcijų rinkoje pasibaigė kritimu


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-04-01 01:18.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30620


Paskutinė kovo sesija Volstryte atnešė pagrindinių indeksų sumažėjimą beveik dviem procentais. Per pirmąjį ketvirtį Dow Jones indeksas prarado daugiau nei dvidešimt tris procentus savo vertės - blogiausias rezultatas nuo 1987 metų.

Po kritimo sesijos pradžioje pagrindiniai Amerikos akcijų rinkos indeksai pakilo į teigiamą zoną, tačiau ten jiems nepavyko išlikti ilgesniam laikui, o antradienio prekybos sesijos pabaigoje jie dar labiau pasikoregavo žemyn.

Galiausiai S&P500 prekybą baigė ties 2584,59 punktais, t. y. 1,60 procento žemiau pirmadienio uždarymo lygio. Dow Jones smuko 1,84 procento ir vėl nukrito žemiau 22 tūkstančių punktų. Technologijų kompanijų bendras indeksas Nasdaq Composite krito 0,95 procento iki 7700,10 punktų.

Per visą pirmąjį ketvirtį Dow Jones smuktelėjo net 23,2 procento - tai blogiausias ketvirčio rezultatas nuo 1987 metų kracho. Tai taip pat buvo blogiausias pirmasis ketvirtis per šio akcijų indekso 124 metų istoriją. S&P 500 indeksas per tris mėnesius prarado penktadalį savo vertės ir tai yra blogiausias ketvirčio rezultatas nuo 2008 metų ketvirtojo ketvirčio, o štai Nasdaq indeksas susitraukė virš keturiolikos procentų.

Tačiau nuo kovą pasiekto dugno S&P 500 indeksas atšoko dvidešimt procentų, taigi jis sustojo prie įprastos bulių rinkos ribos, po to kai praėjusį mėnesį užfiksavo greičiausią patekimą į meškų rinka per savo visą istoriją.

Galbūt šį atšokimą lėmė Amerikos Centrinio banko veiksmai ir įlietas daugiau nei vienas trilijonas dolerių į rinką bei taip pat šalies valdžios ekonomikos palaikymo paketas. Tačiau koronavirusas Amerikoje plinta labai greitai (antradienį tai buvo 177,500 tūkstančių patvirtintų užsikrėtimo atvejų ir 3600 mirusių), paralyžiuodamas vis naujų valstijų ekonomiką. Tai gali sukelti galingą ekonomikos griūtį, iš esmės palyginamą tik su 1930-ųjų pradžia.

Šiame kontekste antradienį paskelbti makroekonomikos duomenys pozityviai nustebino. Kovo mėnesį Čikagos PMI rodiklis nukrito tik iki 47,8 balo nuo 49,0 balų vasario mėnesį, palyginti su tik 40,0 punktų lūkesčiais. Nuo 132,6 iki 120 balų krito konferencijų valdybos parengtas vartotojų pasitikėjimo indeksas. Ekonomistai tikėjosi, kad jis sumažės iki 110 balų.

Tiesa, šie tyrimai buvo atlikti prieš didesnį koronaviruso išplitimą JAV ir tuo pačiu prieš ekonominės veiklos apribojimą, todėl jie tikriausiai neatspindi dabartinės būklės. Reuters apklausti ekonomistai prognozuoja, kad savaitinis bedarbio pašalpų paraiškų skaičius pakils iki 3,5 milijono, kai savaitę anksčiau buvo 3,28 milijono. Kai kurie mano, kad šis rodiklis gali pasiekti net apie 5,25 mln. naujų bedarbių.