Verslo ir rinkų naujienos » Du FED atstovai tiki atšokimu po pandemijos


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-03-30 17:55.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30610


Du Amerikos Federalinio Rezervų banko regioninių padalinių vadovai Robert Kaplan ir Raphael Bostic tiki, jog JAV ekonomika gali stipriai atsigauti panaikinus vartotojams ir verslui nustatytus koronaviruso epidemijos apribojimus.

„Tai visuomenės sveikatos krizė, todėl ji labai skiriasi nuo tipinio nuosmukio“ - sakė FED Atlantos padalinio vadovas Raphael Bostic, kuris tuo pačiu pridūrė esąs įsitikinęs, kad ekonomika gali solidžiai grįžti atgal ir kad kai kurie trūkumai, spragos, kurias galima pastebėti dabar, gali būti ne tokie „blogi“.

Savo ruožtu Amerikos Centrinio banko Dalaso padalinio vadovas Robert Kaplan pabrėžė tvirtus JAV ekonomikos pagrindus ir tautos stiprybę.

„Mes buvome stiprūs prieš tai kai įsipainiojome ir tikime, kad turime puikų šansą iš to išbristi dar stipresni“ - sakė jis.

FED sumažino palūkanų normą iki beveik nulio ir įliejo šimtus milijardų dolerių į kredito rinkas, kad užtikrintų, jog jos ir toliau veiks ir kontroliuos ekonomiką. Abu pareigūnai teigė, kad Centrinis bankas vis dar dirba siekdamas padėti įmonėms.

Robert Kaplan tikisi, kad metinis BVP sumažėjimas antrąjį ketvirtį bus 1920-ųjų lygio. Jis prognozuoja, kad nedarbas pasieks nuo 10 iki 20 procentų lygį, bet po to grįš maždaug iki 7 - 8 procentų metų pabaigoje.

Pareigūnas pabrėžė didelį netikrumą dėl to, kiek mažų įmonių gali išgyventi pandemijos laikotarpį ir kaip noriai vartotojai grįš leisti pinigus.

Tuo tarpu Raphael Bostic teigė, kad sunku numatyti, kaip ekonomika reaguos per ateinančius mėnesius. Jis teigė, kad netgi jo kolegos Centriniame banke nesutaria dėl to, ar ekonomika atsigaus jau trečiąjį ketvirtį, ar tik per ketvirtąjį šių metų ketvirtį.

„Daugelis trajektorijų priklausys nuo to, kaip mes spręsime visuomenės sveikatą. Be laikotarpio per kurį pavyks susidoroti su pandemija, tai bus vienas lemiamų elementų“ - reziumavo jis.