Verslo ir rinkų naujienos » Trečią kartą iš eilės Amerikos akcijų rinkoje dominavo žalia spalva


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-03-26 23:42.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30600


Paskelbus duomenis apie rekordinį bedarbių pašalpų prašymų skaičiaus padidėjimą, Amerikos akcijų rinkos pagrindiniai indeksai šoktelėjo daugiau kaip šešiais procentais. Investuotojai tikisi, kad katastrofiški duomenys paskatins politikus padidinti biržoje kotiruojamų korporacijų paramos mastą.

Tokie fatališki JAV darbo rinkos duomenys nebuvo matomi daugiau nei pusę amžiaus. Bet kitą vertus, milijonų atleistų darbuotojų spaudimas tikriausiai sutelks politikus greitai priimti visus įmanomus „skatinamųjų priemonių paketus“. Kaip ir 2008 metais Amerikos mokesčių mokėtojai sumokėjo už bankininkų kvailumą ir godumą (TARP), taip dabar jie padengs dešimtmetį kredito beprotybės, kurioje dalyvavo S&P500 indekso kompanijų vadovybės.

Ketvirtadienio duomenys pasitarnavo kaip savotiška paspirtis, palengvinę sklandų Kongreso senato pritarimą „stimulų paketui“ už du trilijonus dolerių. Tikimasi, kad balsavimas įvyks penktadienį, o prezidentas Donald Trump pažadėjo pasirašyti įstatymo projektą „nedelsdamas“. Taigi, dar vienas puikus nuostolių privatizavimas išlaikant pelno privatumą.

Tad ketvirtą šią savaitę prekybos sesiją Dow Jones baigė pakilęs daugiau nei 1300 punktų, arba 6,24 procento ir vėl sugrįžo virš 22000 punktų lygio. Šoktelėjęs daugiau nei 150 punktų (arba 6,24 procento) S&P500 pasiekė 2660 punktų vertę. Pirmą kartą nuo vasario mėnesio šiam indeksui pavyko paaugti tris prekybos sesijas iš eilės. Technologijų sektoriaus bendras indeksas Nasdaq Composite padidėjo 5,6 procento ir finišavo ties 7797,54 punktų lygiu. Per paskutines trys prekybos sesijas minimi trys indeksas ūgtelėjo atitinkamai net 21.3, 17.55 bei 13.66 procento.

Ketvirtadienį didžiausią paklausą turėjo komunalinių paslaugų (8,45 procento), nekilnojamojo turto (7,8 procento) ir sveikatos priežiūros (7 procentai) įmonių akcijos. Medžiagų bendrovės (5 procentai) ir diskrecinių vartojimo prekių tiekėjai (4,2 procento) buvo palyginti silpniausi rinkoje.

Tuo tarpu JP Morgan strategas Nikolaos Panigirtzoglou mano, kad pastarosiomis dienomis akcijų rinkų augimas visai nebuvo susijęs su epidemijos įvykiais, o atsirado dėl to, kad fondams reikėjo pakeisti savo portfelių sudėtį po neseniai įvykusio akcijų išpardavimo, taip pat uždaryti skolintų vertybinių popierių pardavimo (šortinimo) sandorius, kas yra susijęs su akcijų pirkimu.

Verta pridurti, kad nei skolų, nei žaliavų rinkos nepatvirtino akcijų rinkos optimizmo. JAV vyriausybės dešimties metų trukmės obligacijų pajamingumas sumažėjo keturias baziniais punktais iki 0,82 procento, o 1 ir 3 mėnesių iždo vekselių pajamingumas yra neigiamas. Be to, vėl atpigo nafta. Brent rūšies žaliavinės naftos kaina smuktelėjo beveik dviem procentais iki 26.98 dolerių už barelį, o WTI - virš penkių procentų iki 23.16 dolerių. Nuo metų pradžios jos atpigo atitinkamai net 59,1 ir 62,1 procento.