Verslo ir rinkų naujienos » Norvegijos valstybinis fondas prarado 124 mlrd. dolerių


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-03-26 14:18.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30596


Norvegijos valstybinis investicinis fondas, kuris yra pats didžiausias tokio tipo fondas pasaulyje, nuo metų pradžios prarado 16 procentų savo vertės, arba 124 milijardus dolerių. Priežastis - akcijų rinkos nuosmukis dėl koronaviruso pandemijos.

Kaip pareiškime teigė fondo valdžia, pagrindinis nuostolių veiksnys yra akcijos, kurios sudaro beveik du trečdalius jo portfelio vertės. Fondui priklausančių akcijų vertė šiemet sumažėjo net daugiau nei dvidešimt dviem procentais.

Šių metų praradimas arba nuostolis yra beveik lygus tam pelnui, kuris buvo uždirbtas per praėjusius metus. 2019 metais šio Norvegijos valstybinio investicinio fondo investicinė grąža siekė dvidešimt procentų.

Šis fondas investuoja dalį lėšų, kurias Norvegijos valdžia perveda už savo šalies gamtinių išteklių pardavimą, t.y. naftos ir dujų, į įvairius aktyvus, o daugiausiai į akcijas, bei taip pat turi įsigijęs obligacijų ir nekilnojamo turto.

Nuo metų pradžios Norvegijos krona Amerikos dolerio atžvilgiu nuvertėjo net septyniolika procentų, o mūsų valiutos atžvilgiu - penkiolika procentų.