Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2020-03-24 15:50.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30583


Laukiama naujienų iš JAV vyriausybės dėl 2 trln. USD dydžio pagalbos paketo ekonomikai. Italijoje fiksuojama mažiau naujų užsikrėtimų atvejų. Pasaulio akcijų biržos žaliuoja.

JAV akcijos vakar dar kartą stipriai krito. Tiesa, šiandien situacija priešinga. Prekyba JAV akcijų indeksų ateities sandoriais ankstyvą rytą netgi buvo sustabdyta dėl pasiekto 5% limito. Kaip pranešta Washington Post, JAV įstatymų leidėjai artėja prie susitarimo dėl 2 trln. USD dydžio pagalbos nuo koronaviruso padarinių ekonomikai paketo. Tokio dydžio pagalba kartu su centrinio banko priemonėmis tikrai turėtų paskatinti ekonomiką ir bent jau kiek labiau sumažinti būsimus epidemijos padarinius verslui bei šalies ekonomikai. Tiesa, viruso plitimas JAV dar tik įsibėgėja, o ir plinta išties sparčiai. Šalies Ligų kontrolės ir prevencijos ekspertai skaičiuoja, kad mirčių skaičius JAV nuo Covid-19 gali siekti nuo 200 tūkst iki 1,7 mln. Daugiau nei 158 mln. amerikiečių jau rekomenduojama likti namuose, tiesa, D. Trumpas pažadėjo, kad tokios rekomendacijos truks neilgai, nes pasak JAV prezidento: „JAV nebuvo pastatyta tam, kad būtų uždaryta, Amerika vėl netrukus bus atvira verslui“. Stipriau brangsta energetikos sektoriaus milžinės Chevron akcijos. Bendrovė pranešė sustabdanti 5 mlrd. USD vertės savų akcijų supirkimo programą. 20%, t.y. 4 mlrd. USD bus mažinamos kapitalo sąnaudos. Tiesa, dividendai bus neliečiami ir išmokėti. Savų akcijų supirkimą stabdo ir kitos bendrovės, pvz. techninės įrangos gamintoja Intel. Šiandien rezultatus pasibaigus oficialioms prekybos valandoms JAV biržose skelbs sportinių prekių gamintoja Nike. Prognozuojama, kad ketvirčio pelnas akcijai sudarys 0,55 USD (19,1% mažiau nei prieš metus), o pajamos sieks 9,56 mlrd. USD (0,5% mažiau nei prieš metus).

Europos akcijos šiandien taip pat stipriau brangsta. Pozityvo įneša tai, jog Italijoje epidemija nežymiai, bet slopsta. Jau antrą dieną iš eilės fiksuojamas mažesnis naujai užsikrėtusių žmonių skaičius. Tarp sektorių stipriausiai atrodo energetika, bendras sektoriaus indeksas šoktelėjo ir daugiau nei 10%. Buvo paskelbti išankstiniai šio mėnesio euro zonos regiono ir didžiųjų valstybių paslaugų bei gamybos sektorių pirkimo vadybininkų indeksai (PMI). Toks prastas rezultatas dar niekada nebuvo užfiksuotas. Remiantis HIS Martit pateikiamais duomenis, šį mėnesį bendro abiejų sektorių euro zonos PMI indekso reikšmė krito iki 31,4 punkto, kuomet dar vasarį sudarė 51,6 punkto. Indeksas pradėtas skaičiuoti 1998 metais, tačiau tokia žema jo reikšmė fiksuota pirmą kartą. Praėjusios krizės laikais, t.y. 2009 metų vasarį indeksas buvo pasiekęs 36,2 punktų lygį. Daugiausiai bendram rezultatui turėjo situacija paslaugų sektoriuje. Indekso reikšmė smigo iki 28,4 punkto, kuomet vasarį siekė 52,6. Tai taip pat žemiausias lygis nuo tada, kai duomenys pradėti rinkti. Gamybos sektoriuje situacija kiek geresnė, tačiau bendras aktyvumas krito į pastarųjų 10-ies metų žemumas. Žemesnė nei 50 punktų reikšmė indikuoja apie sektoriaus traukimąsi. Šiandien vienu metu daugiau nei 25% šoktelėjo kinų teatro tinklo Cineworld akcijų kaina. Tiesa, nuo metų pradžios kaina vis dar kritusi net 76,5%. Dėl koronaviruso kompanija buvo priversta uždaryti visus savo valdomus kino teatrus. Darbuotojams, kurių yra apie 800, buvo pranešta apie 60% mažinamus atlyginimus. Tiesa, situacija gali ir pasikeisti. Jungtinėje Karalystėje paskelbta, jog norint apsaugoti darbuotojus atlyginimai bus kompensuojami iki 2,5 tūkst. GBP per mėnesį.

Rytoj daugiausiai dėmesio sulauks Vokietijos Ifo verslo pasitikėjimo indeksai, Jungtinės Karalystės infliacijos duomenys, JAV ilgalaikio vartojimo prekių užsakymai. Ketvirtadienį JAV bus skelbiami BVP duomenys, bedarbių paraiškos. Galiausiai savaitės pabaigoje JAV paviešins vartotojų asmeninių pajamų ir išlaidų pokyčius.

Šis rinkodaros pranešimas parengtas, remiantis marketwatch.com, reuters.com, finance.yahoo.com, bloomberg.com, investing.com, forexfactory.com, investopedia.com, cnn.com, forbes.com pateikta informacija. MC neatliko informacijos patikrinimo, todėl negarantuoja jos teisingumo, išsamumo ir pan. Tai nėra asmeninio pobūdžio investavimo rekomendacija, nes rinkodaros pranešimas parengtas, nevertinant konkretaus asmens investavimo tikslų, rizikos tolerancijos, finansinės būklės ir pan. Informacija atspindi MC nuomonę jos pateikimo momentu ir gali bet kada pasikeisti. MC neįsipareigoja atnaujinti rinkodaros pranešime pateiktos informacijos. Rekomenduojame prieš pasinaudojant rinkodaros pranešime pateikta informacija pasitarti su nepriklausomais finansiniais patarėjais. Ši informacija yra skirta potencialiems investuotojams, kuriems priimtina aukšta rizika, jie gali prarasti 100% investuoto kapitalo ir tai neturės reikšmingos įtakos investuotojo (jo šeimos) įprastam gyvenimui. Investuotojui, siekiančiam aukštesnės grąžos, turi būti priimtinas aukštas finansinės priemonės kainos svyravimas. Ši informacija neskirta asmenims, kurie siekia investuotos sumos apsaugos, garantuotos ir/ar aiškiai numatomos investicijų grąžos.