Verslo ir rinkų naujienos » FED skaičių jau nekonkretizuoja – parama bus neribota


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2020-03-24 10:36.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30580


FED paskelbė dar vieną paramos ekonomikai paketą, kuriame – neriboti obligacijų supirkimai ir programos skirtos užtikrinti finansavimą verslams bei savivaldos institucijoms.

JAV dolerio kursas euro atžvilgiu smuktelėjo beveik 1 proc. (iki 1,083 dolerio už eurą), o „Bloomgerg“ dolerio indeksas nukrito 1,07 proc. – pirmą kartą po dešimt prekybos sesijų iš eilės užtrukusio kilimo. Azijos biržose šįryt vyksta akcijų kainų ralis (9 val. Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI +7,13 proc., Honkongo „Hang Seng“ +4,55 proc., Pietų Korėjos KOSPI +8,60 proc.), sandorių JAV akcijų indeksais vertės irgi rodo kilimą („S&P 500“ 3,75 proc. „Dow Jones“ 3,91 procento).

Prie geresnės investuotojų nuotaikos prisidėjo ir žinios, kad Italijoje antrą dieną iš eilės sulėtėjo koronaviruso aukų augimas, o Kinijos Uhano provincija nuo balandžio 8 d. atšauks karantiną. TVF prognozuoja, kad pasaulio ekonomiką ištiks ne mažesnė recesija nei per pasaulinę finansų krizę, o atsigavimo reikėtų tikėtis 2021 metais. Fondo vadovė K. Georgieva informavo, kad finansinės paramos jau paprašė beveik 80 pasaulio šalių. Artimiausiu metu rinkos dalyvių dėmesys kryps į JAV, kur pagrindinės politinės jėgos toliau nesutaria dėl 2 trilijonų dolerių fiskalinės pagalbos paketo. „Brent“ tipo naftos kaina šįryt šoktelėjo (+4,22 proc., iki 28,17 JAV dolerio už barelį) JAV ir Saudo Arabijos pareigūnams pradėjus derybas dėl kainų stabilizavimo.

Savaitė Baltijos šalių biržose prasidėjo išpardavimu. Krito visų bent kiek reikšmingesnę prekybos apyvartą pasiekusių bendrovių akcijos. Didžiausią apyvartą (619 tūkst. eurų) pasiekė Šiaulių bankas (-4,72 proc.), daugiausiai sandorių (820) sudaryta „Tallink Grupp“ akcijomis (-7,93 procento).

Statybų bendrovė „Merko Ehitus“ (-3,58 proc.) jau pasibaigus prekybai išplatino pranešimą, kuriame informuojama, kad valdyba artėjančiam akcininkų susirinkimui siūlys neišmokėti dividendų iš 2019 m. pelno (anksčiau siūlyta išmokėti 0,60 euro už akciją dividendus). Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į dėl koronaviruso susidariusią situaciją. Pranešime teigiama, kad grupės ilgojo laikotarpio dividendų politika, numatanti 50-70 proc. išmokėjimo koeficientą, lieka galioti. „Merko Ehitus“ planuoja užbaigti dabar vykstančius statybų procesus, bet per ateinančius tris mėnesius naujų projektų neketinama imtis.