Verslo ir rinkų naujienos » FED skelbia NERIBOTUS turto pirkimus, kad rinkos veiktų toliau


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-03-23 15:45.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30575


Pirmadienį Amerikos Federalinis Rezervų bankas paskelbė apie neribotus turto pirkimus, kad rinkos galėtų toliau efektyviai funkcionuoti kilus koronaviruso krizei. Po šios informacijos pasirodymo Amerikos akcijų rinkos indeksų ateities sandoriai ėmė kilti, kai prieš tai fiksavo kritimą, o doleris pradėjo silpnėti.

Tarp iniciatyvų yra įsipareigojimas tęsti savo turto pirkimo programą „tiek, kiek reikia sklandžiam rinkos veikimui ir efektyviam pinigų politikos perdavimui platesnėms finansinėms sąlygoms ir ekonomikai palaikyti“.

Tai yra potencialiai naujas FED „pinigų spausdinimo“ etapas, nes jis įsipareigoja toliau plėsti savo balansą kiek reikia, kai anksčiau buvo skelbiama konkreti programos suma.

Kitos priemonės apima nepatikslintą „Main Street“ įmonių skolinimo programą ir finansinės krizės metu įgyvendintą terminuotą turtu užtikrintų paskolų priemonę. Tai bus 300 milijardų dolerių vertės programa, „remianti kreditų srautus“ darbdaviams, vartotojams ir įmonėms, ir dvi priemonės, sukurtos kreditams stambiems darbdaviams teikti.

FED taip pat pareiškė, kad įsigys agentūros komercinius hipoteka užtikrintus vertybinius popierius, kad padidintų savo turto pirkimus, rinkoje žinomus kaip kiekybinis palengvinimas. Šis pokytis reiškia išsiplėtimą į komercinio nekilnojamojo turto sektorių Centriniam bankui vykdant aktyvų įsigijimus.

Centrinis bankas taip pat pirmą kartą pereis prie įmonių obligacijų, pirkdamas vertybinius popierius antrinėse rinkose ir per fondus, kuriais prekiaujama biržoje, stengiantis nuraminti padėtį, nes šioje rinkoje kilus suirutei gerokai sumažėjo likvidumas.

Papildomos priemonės apims turtu paremtų vertybinių popierių, užtikrintų studentų paskolomis, automobilių paskolų, kreditinių kortelių paskolų, smulkiojo verslo administracijos garantuojamų paskolų ir tam tikro kito turto išleidimą.

Galiausiai FED pareiškė, kad išplės esamą Komercinių popierių finansavimo priemonę, įtraukdama ir aukštos kokybės savivaldybių skolas, dar vieną žingsnį - padėti valstybėms ir miestams, kuriems trūksta pinigų.

„Koronaviruso pandemija sukelia didžiulius sunkumus JAV ir visame pasaulyje. Pagrindinis mūsų tautos prioritetas yra rūpintis kenčiamaisiais ir apriboti tolesnį viruso plitimą. Nors tebėra didelis neapibrėžtumas, tapo aišku, kad mūsų ekonomika patirs rimtų sutrikimų. Visame viešajame ir privačiame sektoriuose reikia dėti dideles pastangas, kad būtų apribotas darbo vietų ir pajamų praradimas ir skatinama greitai atsigauti, kai sutrikimai sumažės“ - rašoma Amerikos Centrinio banko pranešime.

„Federalinis rezervų bankas yra įsipareigojęs naudoti visą savo įrankių asortimentą remdamas JAV ekonomiką šiuo sudėtingu laikotarpiu ir taip skatindamas maksimalius užimtumo ir kainų stabilumo tikslus“ - priduriama pranešime.

Pirmadienio naujiena rodo agresyviausią rinkos intervenciją, kurią iki šiol atliko FED. Naujasis žingsnis reiškia neterminuotą įsipareigojimą vykdyti QE (kiekybinio švelninimo) programą.

Priminsime, kad prieš savaitę Amerikos Federalinis Rezervų bankas paskelbė apie 700 milijardų dolerių vertės turto pirkimo programą (QE), iš kurios 500 milijardų dolerių bus išleista vyriausybės obligacijoms, o 200 milijardų dolerių - hipoteka užtikrintiems skolos vertybiniams popieriams pirkti rinkoje. Bei vienu procentu iki 0 - 0,25 procento sumažino savo bazinę palūkanų normą.