Verslo ir rinkų naujienos » Iš ECB – dar vienas bandymas nuraminti rinką


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2020-03-19 10:47.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30559


„Trumpo ralis“ ištirpo kaip pavasarinis sniegas. JAV akcijų biržose prekyba vėl buvo stabdoma 15-ai minučių, o „S&P 500“ indeksas per dieną nukrito 5,18 proc., nors vienu prekybos sesijos metu nuosmukis viršijo 10 procentų. „Dow Jones“ (-6,30 proc.) neteko viso prieaugio nuo 2017 m. sausio mėn., kuomet JAV prezidentu tapo D. Trumpas.

Europos akcijų „Stoxx Europe 600“ indeksas nusirito 3,92 procento. Korekcinės nuotaikos vakar vyravo ir obligacijų rinkoje – JAV 10-ies m. vyriausybės vertybinių popierių pajamingumas pakilo 11 bazinių punktų (iki 1,20 procento). Dolerio kursas kyla toliau – JAV valiuta euro atžvilgiu vakar pabrango 0,75 proc., Didžiosios Britanijos svaro sterlingų – 2,98 procento.

Valiutų rinkoje pastaruoju metu pasitaiko ir gerokai didesnių pokyčių – „Brent“ naftai atpigus dar 13,40 proc. (iki 24,88 JAV dolerio už barelį), Norvegijos kronos kursas smigo žemyn 7,53 proc. šįryt 8,15 val. Lietuvos laiku dar 5,42 proc. (iki 11,90 kronos už eurą). Norvegijos valiutai tai žemiausias visų laikų lygis.

Dėl koronaviruso pandemijos išaugus recesijos grėsmei, pasaulio šalių vyriausybės ir centriniai bankai skelbia apie naujas ekonomikos gelbėjimo priemones. JAV iždo sekretorius S. Mnuchin pristatė 1,3 trilijono JAV dolerių paramos ekonomikai paketą, į kurį įeina ir 500 mlrd. JAV dolerių, kuriuos ketinama tiesiog išdalinti šalies piliečiams. JAV namų ūkiai čekius turėtų gauti dviem etapais – balandį ir gegužę. Vokietijos kanclerė A. Merkel pareiškė, kad svarstytų bendrų ES skolos vertybinių popierių idėją. Šiam siūlymui Vokietija visada griežtai priešindavosi. Prieš savaitę savo sprendimais rinkos dalyvius gerokai nuvylęs ECB šįryt paskelbė apie naują 750 mlrd. eurų apimties turto supirkimo programą. Užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius pasaulyje priartėjo prie 220 tūkst., o Europa pagal užregistruotus atvejus pralenkė Kiniją. Tiesa, pačioje Kinijoje pirmą kartą nebuvo užregistruota nė vieno lokalaus užsikrėtimo atvejo.

Baltijos šalių biržose Vakarų Europoje vyravusių korekcinių nuotaikų nesijautė – OMXB indekso vertė vakar beveik nepakito. Šiaulių banko akcijos krito penktą prekybos sesiją iš eilės (-3,24 proc., iki 0,329 euro už akciją), o daugiau negu 27-iais proc. per porą savaičių atpigusių „Tallinna Sadam“ akcijų kaina ūgtelėjo 3,45 proc. (iki 1,50 euro už akciją). „Ignitis grupė“ pranešė apie LR Vyriausybės priimtą nutarimą, kuriuo pritariama bendrovės pertvarkymui iš UAB į AB ir įstatinio kapitalo padidinimui išleidžiant naujas akcijas, įgyvendinant pirminį viešą akcijų siūlymą. Vyriausybės nutarimas taip pat apima nuostatą, kad po akcinės bendrovės įstatinio kapitalo padidinimo ir viešo akcijų išplatinimo valstybei liktų ne mažiau kaip 2/3 akcijų ir balsų visuotiniame akcininkų susirinkime.