Verslo ir rinkų naujienos » FED į kovą su koronavirusu pasitelkė sunkiąją artileriją


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2020-03-16 10:00.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30538


JAV centrinis bankas sumažino palūkanas 1 proc., supirks obligacijų už 700 mlrd. JAV dolerių. Baigiantis savaitei, JAV akcijų biržose fiksuoti įspūdingi svyravimai. Skaičiuojant bent 1 proc. ir didesnius pokyčius, „S&P 500“ indeksas prekybos sesijos metu keitė kryptį 16 kartų, o jos pabaigoje šovė į viršų ir dieną baigė pakilęs 9,29 procento.

Tai didžiausias teigiamas vienos dienos pokytis nuo 2008 metų. Dar ilgiau nepasitaikė atvejo, kad vieną dieną daugiau, negu 9 proc. nukritęs indeksas, jau kitą atšoktų panašiu dydžiu – šis fenomenas paskutinį kartą įvyko 1931 metais. Toks rinkos dalyvių elgesys rodo padidėjusį netikrumą dėl ekonomikos ateities, kurį lemia koronaviruso pandemija. Optimizmo į biržas penktadienį įliejo JAV įstatymų leidėjų patvirtintas pagalbos ekonomikai paketas.

Milijardinį išlaidų paketą pažadėjo ir iki tol griežtai subalansuoto biudžeto politikos besilaikiusi Vokietija, apie koordinuoto fiskalinio stimulo poreikį prabilo Europos Komisija. Europos akcijų „Stoxx Europe 600“ indeksas penktadienį pakilo 1,43 proc., nors įpusėjus prekybos sesijai kilimas buvo gerokai didesnis. Prieš tai per 17 prekybos sesijų indeksas prarado 31 proc. savo vertės (daugiau, negu po „Lehman Brothers“ žlugimo), o jį sudarančių bendrovių kapitalizacija sumažėjo 4 trilijonais JAV dolerių. Sekmadienį beprecedenčių veiksmų ėmėsi FED – palūkanų normų intervalas sumažintas iš karto 1 proc. (paprastai FED didina ir mažina palūkanas po 0,25 proc.), taip pat paskelbta, kad per ateinančius mėnesius centrinis bankas supirks obligacijų už 700 mlrd. JAV dolerių (3,5 proc. JAV BVP) ir rinkoje atpirkimo sandoriais užtikrins likvidumą.

Kaip ir reikėjo tikėtis, obligacijų kainos po šių žinių šoko aukštyn – JAV vyriausybės 10-ies m. vertybinių popierių pajamingumas nukrito 28 baziniais punktais (iki 0,68 procento). Investuotojams nukreipiant lėšas į saugiais laikomus aktyvus, ateities sandoriai „S&P 500“ ir „Dow Jones“ indeksais pasiekė maksimalią 5 proc. kritimo ribą. Šįryt paskelbti duomenys rodo, kad koronavirusas Kinijos ekonomikai pridarė gerokai daugiau bėdų, negu manyta – sausį-vasarį šalies mažmeninės prekybos apimtys, palyginti su tuo pačiu 2019 m. laikotarpiu, sumažėjo 20,5 proc., pramonės produkcijos – 13,5 proc. (tikėtasi atitinkamai 4 ir 3 proc. smukimo). Kinijos „Shanghai Composite“ akcijų indeksas šįryt smuktelėjo 2,65 proc., Japonijos NIKKEI 2,46 proc., Honkongo „Hang Seng“ 3,47 procento.

Baltijos šalių biržose prekybos apyvarta išsiskyrė „Tallinna Sadam“ ir Šiaulių bankas – bendrovių akcijomis sudaryta sandorių už atitinkamai 2,54 ir 1,76 mln. eurų, kainos smuktelėjo 6,16 ir 1,75 procento. Daugumos kitų bendrovių akcijos brango, teigiamais pokyčiais išsiskyrė „Tallinna Vesi“ (+4,59 proc.) ir „Harju Elekter“ (+10,50 procento). Penktadienį vykęs „LHV Group“ (-0,44 proc.) akcininkų susirinkimas patvirtino 0,19 euro už akciją dividendus – skaičiuojant pagal paskutinę uždarymo kainą, bendrovės dividendinis pajamingumas siekia 1,7 procento.