Straipsniai » Investavimo pagrindai » Kaip investuoti pinigus? (1 dalis)

Investavimas tai laiko, pinigų ir rizikos mišinys, sukuriantis pelną ar nuostolius ir paskirstantis juos tarp investuotojų.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-03-14 19:54.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30536


Investavimas yra dabartinio vartojimo atsisakymas dėl būsimos ir neaiškios (negarantuotos) naudos. Tai laiko, pinigų ir rizikos mišinys, sukuriantis pelną ar nuostolius ir paskirstantis juos tarp investuotojų.

Pradedantysis investuotojas turėtų pradėti nuo pagrindinės tiesos pripažinimo: KIEKVIENA investicija reiškia riziką prarasti pinigus. Nėra pelno be rizikos (išskyrus arbitražą), nėra „tam tikrų“ investicijų ir „garantuotų“ grąžos normų. Pirmoji investavimo pamoka yra jūsų iliuzijų ir finansų sektoriaus pažadų atskyrimas. Antroji pamoka yra fakto apie individualios atsakomybės už priimtus investicinius sprendimus pripažinimas. Geras investuotojas nepaaiškina savo nesėkmių pardavėjo įtikinėjimu, neteisinga rekomendacija ar emitento sukčiavimu. Taip, tokių dalykų nutinka, bet tu visada padengi nuostolius. Jūs taip pat uždirbate pelną (nors ir mokate už jį mokestį. Mokesčių inspekcija kažkodėl nesutinka su argumentu, kad ji taip pat turėtų dalyvauti nuostoliuose).


Investavimo pagrindai:

Efektyvus investuotojas veikia pagal planą. Planavimas yra investavimo pagrindas. Neturint plano, sėkmė ir nesėkmė tampa atsitiktinumo dalyku. Strateginiame plane atsakoma į tris pagrindinius klausimus:

1. Koks yra jūsų investavimo tikslas?

Portfelis, sukurtas galvojant apie išėjimą į pensiją, yra skirtingas, finansinė „saugumo pagalvė“ valdoma skirtingai, o rizikingai spekuliacijai skirti pinigai naudojami dar kitaip. Antra, investavimo tikslas ir pobūdis lemia jų horizontą. Jei esate pasirengęs įšaldyti pinigus dešimt ar dvidešimt metų, tuomet turite daugiau galimybių nei tada, kai jums reikia grynųjų po metų.


2. Kiek galite sau leisti prarasti?

Tai iš tikrųjų yra rizikingos toleravimo klausimas. Jei negalite miegoti naktį dėl dvidešimties procentų akcijų kainų kritimo, investuoti į akcijų rinką - ne jums. Kuo didesnė rizika, kurią galite prisiimti, tuo didesnė bus jūsų grąža. Finansų pasaulyje santykiai yra paprasti: reikalinga grąžos norma padidėja atsižvelgiant į jūsų prisiimamą riziką.

Sena taisyklė: niekada neinvestuokite pinigų, kurių negalite prarasti. Neinvestuokite santaupų biržoje ar į kriptovaliutas, kurios skirtos namo statybai ar vaikų mokymui. Negalima rizikuoti ir „finansine pagalve“, t.y. pinigais, kurie skirti „juodai dienai“.


3. Koks yra jūsų norimas investicinės grąžos lygis?

Tai iš tikrųjų yra atsakymo į pirmąjį klausimą darinys (kiek kapitalo ir kuriam laikui galite skirti), palyginti su atsakymu į antrą klausimą (kokią riziką esate pasirengęs prisiimti). Jei nepriimtina didelė rizika, tuomet turite apriboti savo lūkesčius dėl tikėtino pelno. Investavime nėra stebuklų: jei norite uždirbti daugiau, turite atsižvelgti į galimybę patirti didelių nuostolių.


Šį sudarytą investavimo planą patariama užrašyti ant popieriaus lapo ir laikyti saugioje vietoje. Tai nėra pokštas. Planai, neužfiksuoti ant patvarios laikmenos, lieka tik svajonėmis. Antra, fiziškai parašytas planas bus atskaitos taškas įgyvendinant investicinius rezultatus. Reguliarus pasiektų rezultatų palyginimas su pirminėmis prielaidomis yra puiki nuolankumo mokykla ir tikriausiai privers naujoką investuotoją peržiūrėti padarytas prielaidas.


Investavimui yra būdinga ne tik rizika, bet ir kaštai. Svarbiausias iš jų yra laikas, kurį praleidžiate skirdami šiam procesui. Profesionalūs investuotojai didžiąją dalį laiko skiria prospektų, įmonių finansinių ataskaitų, analitinių ataskaitų, rekomendacijų ir savo, iš ekonomikos, finansų, mokslo ir politikos gaunamos informacijos, skaitymui. Jie tai daro norėdami suprasti, kokią riziką jie prisiima ir kokios grąžos gali tikėtis. Neįvertinus šių dviejų parametrų, sunku kalbėti apie investavimą. Pelno ir rizikos santykio nežinojimas primena azartinius lošimus ir yra labai neprofesionalus požiūris. Tai yra geriausias būdas prarasti pinigus.

Antroji investicinių išlaidų rūšis yra visi komisiniai ir rinkliavos, kuriuos turime mokėti, kad galėtume iš viso investuoti į bet ką. Beveik kiekviena investicija yra susijusi su tam tikromis operacijų sąnaudomis. Tai yra skirtumas valiutų rinkoje, tarpininkavimo komisiniai biržoje, valdymo mokesčiai fonduose ir notaro mokesčiai nekilnojamojo turto rinkoje. Investicijų pelningumo apskaičiavimas neatsižvelgiant į mokesčius ir komisinius yra didelė klaida. Jūs neturėtumėte pamiršti apie alternatyvius kaštus. Koks tai rezultatas, kai per metus biržoje uždirbote 3 procentus, jei jūsų banko indėlis atneštų 5 procentus? Nepamirškite apie infliaciją: jei tam tikrais metais ji sudarė, pavyzdžiui, 3 procentus, o jūs uždirbote 2 procentus, tada patyrėte nuostolį.


BUS DAUGIAU.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais