Verslo ir rinkų naujienos » Amerikos ekonomika ūgtelėjo lėčiausiai per trejus metus


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-02-27 18:49.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30468


Po antrojo vertinimo paaiškėjo, jog per praėjusius metus didžiausia pasaulyje Amerikos ekonomika ūgtelėjo lėčiausiai per paskutinius trejus metus.

2019 metais JAV bendrasis vidaus produktas pakilo 2.3 procento, metais anksčiau ekonomika pasistiebė 2.9 procento, o 2017 metais - 2.4 procento. Dauguma ekonomistų prognozuoja, kad per šiuos metus didžiausia pasaulyje ekonomika paaugs mažiau nei dviem procentais.

Kalbant apie sumetintą Amerikos bendrojo vidaus produkto prieaugį per praėjusį ketvirtį, tai jis kaip ir per trečią ketvirtį siekė 2.1 procento, kas tuo pačiu atitiko pirminį preliminarų vertinimą. Ekonomistai taip pat prognozavo, jog po pervertinimo prieaugis nepakis.

Vartotojų išlaidos, kurios sukuria apie septyniasdešimt procentų Amerikos bendrojo vidaus produkto vertės, šįkart ūgtelėjo tik 1.7 procento (anksčiau skelbta jog 1.8 procento), kai per trečią ketvirtį pasistiebė 3.2 procento.

Tuo tarpu verslo bendros investicijos smuktelėjo trečią ketvirtį iš eilės, ir tai yra ilgiausias toks laikotarpis nuo pat 2009 metų. Be to, jos krito ne 1.5 procento, kaip skelbta remiantis pirminiu vertinimu, o kaip ir ketvirtį prieš tai - 2.3 procento.

Per paskutinį 2019 metų ketvirtį 1.53 procentinio punkto (anksčiau skelbta, jog 1.48 procentinio punkto) prie bendrojo vidaus produkto prieaugio prisidėjo grynasis eksportas, nes sumažėjo užsienio prekybos deficitas, bet verslo atsargų pokyčio poveikis šįkart buvo neigiamas, tačiau siekė ne 1.09 procentinio punkto, kaip skelbta po preliminaraus vertinimo, o 0.98 procentinio punkto.

Per praėjusį ketvirtį prie fiksuoto bendrojo vidaus produkto prieaugio taip pat prisidėjo augusios Amerikos valdžios išlaidos ir tuo pačiu verslo investicijos į gyvenamųjų namų statybą.

Kovo mėnesio pabaigoje sulauksime trečiojo ir šiame etape galutinio 2019 metų paskutinio ketvirčio Amerikos bendrojo vidaus produkto pokyčio vertinimo rezultatų.