Verslo ir rinkų naujienos » N.Roubini: šokas ekonomikai bus labai didelis


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-02-26 15:01.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30459


2008 metų krizę išprognozavęs amerikiečių ekonomistas Nouriel Roubini perspėja, kad šį kartą ekonomikos atsigavimas nebus greitas.

„Dabar labai trapi atrodo nuomonė, kad koronaviruso epidemijos ekonominis poveikis bus didžiausias iki pirmojo ketvirčio pabaigos. Smūgis Kinijai yra rimtas, o pasaulinės tiekimo grandinės buvo labai sutrikdytos“ - teigė jis.

„Kinija yra atsakinga už dvidešimt procentų pasaulinio BVP, o ne tik už keturis procentus kaip per Sars epidemiją 2003 metais. Prie viso to pridurkime šoką tokioms didelėms ekonomikoms kaip Japonija ir Pietų Korėja bei Italija“ - Financial Times leidinyje parašė Nouriel Roubini.

Jo manymu, mažai tikėtina, kad Kinijos ekonomikos atsigavimas įgis raidės „V“ formą. Jis tikisi, kad ekonomikos augimas bus lėtesnis, o šios Azijos atstovės bendrojo vidaus produkto augimas per visus 2020 metus sudarys vos 2,5 procento.

Minimas ekonomistas taip pat nesitiki, kad šalių vyriausybės ir Centriniai bankai sugebės efektyviai kovoti su epidemijos ekonominiais padariniais.

„Fiskalinė politika reaguos labai lėtai, jei išvis, atsižvelgiant į politinius ir kitus suvaržymus. Centriniams bankams trūksta amunicijos. Kiek Europos Centrinio banko, Japonijos banko ir kitų bankų dar labiau gali tapti neigiamos palūkanos?“ - reziumuodamas retoriškai paklausė Nouriel Roubini.