Verslo ir rinkų naujienos » Gali drastiškai sumažėti Kinijos BVP augimas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-02-19 18:36.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30430


JAV investicinio banko Morgan Stanley specialistai prognozuoja, kad dėl koronaviruso protrūkio Kinijos BVP augimo tempas 2020 metų pirmą ketvirtį blogiausiu atveju gali sumažėti iki 3,5 procento.

Tai reikštų didžiulį nuosmukį, atsižvelgiant į tai, kad Kinijos BVP augimo tempas 2019 metų ketvirtąjį ketvirtį buvo 6 procentai, kas buvo žemiausias lygis per 29 metus. Šis scenarijus yra pats pesimistiškiausias, tačiau bet kokiu atveju dėl koronaviruso sumažės tiek ketvirčio, tiek ir metinis augimo tempas. Analitikai nurodo, kad viskas priklauso nuo to, kaip greitai Kinijos gamyklose normalizuosis gamyba.

Gamybos veikla šioje valstybėje buvo sutrikdyta, nes valdžia uždarė miestus, kad sustabdytų viruso plitimą. Gamyklos bando atkurti gamybos pajėgumus, tačiau, kaip rodo Morgan Stanley analitikų duomenys, tik 30 – 50 procentų gamyklų dirba sklandžiai.

Amerikos bankas sukūrė tris scenarijus:

„Greitas gamybos normalizavimas“ - BVP augimo tempas pirmąjį ketvirtį bus 5,3 procento, o per visus 2020 metus - 5,9 procento.

„Laipsniškas gamybos normalizavimas“ - BVP augimo tempas pirmąjį ketvirtį sudarys 4,2 procento, o per visus 2020 metus - 5,7 procento.

„Reikšmingi gamybos sutrikimai“ - BVP augimo tempas pirmąjį ketvirtį bus 3,5 procento, o per visus 2020 metus - 5,6 procento.

Morgan Stanley mano, kad atsižvelgiant į dabartinį viruso plitimo tempą ir Kinijos valdžios institucijų kovos su epidemija būdą, bendrojo vidaus produkto augimas bus 4,2 procento pirmąjį ketvirtį. Tačiau jie pabrėžia, kad virusas vis tiek gali sustiprėti.

„Remdamiesi įrodymais, kad gamybos veikla šiuo metu atnaujinama labai nuosaikiu tempu, mes manome, kad dabartinė padėtis yra artimiausia „laipsniško normalizavimo“ scenarijui“ - rašoma minimo banko analitikų pranešime.

Tačiau Kinijos vyriausybė gali padėti sušvelninti koronaviruso poveikį. Pekino valdžia gali imtis daugybės priemonių, kurios palaikys ekonomikos augimą. Visų pirma - tai palūkanų mažinimas, subsidijos arba kai kurių sektorių atleidimas nuo mokesčių.

Kinijos sveikatos biuras trečiadienį pranešė, kad bendras užsikrėtusiųjų skaičius yra 74,180 tūkstančių, o mirčių skaičius 2004 tūkstančiai, dauguma jų yra Hubei provincijoje - epidemijos epicentre.