Verslo ir rinkų naujienos » Pasaulis padidino turimų Amerikos skolos vertybinių popierių kiekį


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-02-19 15:59.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30426


2019 metų pabaigoje užsienio investuotojų turimų Amerikos valstybinių skolos vertybinių popierių kiekis padidėjo iki beveik 6,7 trilijono dolerių.

Per praėjusius metus jis ūgtelėjo apie keturis šimtus milijardų dolerių, o tą dalinai lėmė padidėjęs valstybinių obligacijų pajamingumas.

Remiantis JAV Iždo departamento ataskaita, užsienio investuotojai trečius metus iš eilės kilstelėjo savo turimų šios šalies skolos vertybinių popierių kiekį. Tai atsitiko nepaisant to, kad Kinija jau antrus metus iš eilės mažino savo turimą JAV obligacijų kiekį.

Tiesa, bendrai per paskutinius du praėjusių metų mėnesius užsienio investuotojai sumažino savo turimą Amerikos valstybinių skolos vertybinių popierių kiekį, atitinkamai už 39,3 mlrd. dolerių ir 44 milijardų dolerių sumą.

Japonija išlieka didžiausia JAV užsienio kreditorė (turi skolos vertybinių popierių už 1,15 trilijono dolerių sumą), ir per 2019 metus šią dalį kilstelėjo 115,2 milijardo dolerių.

Antra yra Kinija, kuri turi Amerikos valstybinių obligacijų už 1,07 trilijono dolerių sumą, po to, kai turimą kiekį per 2019 sumažino 54,4 milijardo dolerių. Minimos Azijos atstovės valdomas skolos vertybinių popierių kiekis gruodį sumažėjo šeštą mėnesį iš eilės ir buvo kukliausias nuo 2017 metų pradžios.