Verslo ir rinkų naujienos » Po ralio Tesla akcijos atpigo virš septyniolikos procentų


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-02-06 02:13.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30366


Trečiadienio prekybos metu Tesla akcijos biržoje atpigo virš septyniolikos procentų, po to kai per dvi ankstesnes prekybos sesijas pabrango net trisdešimt šešiais procentais.

Vis dėl to nuo metų pradžios šios bendrovės rinkos vertė jau pašoko net virš septyniasdešimt penkių procentų, o per pastaruosius vienerius metus - 128,6 procento. Per tą patį laikotarpį Nasdaq indekso vertė pakilo atitinkamai šešiais procentais ir 28,5 procento. Trečiadienio prekybos sesijos uždarymo metu Tesla kapitalizacija siekė 132,43 mlrd. dolerių.

Tesla akcijų kainos augimo impulsas pastarosiomis dienomis buvo geri bendrovės ketvirtojo ketvirčio rezultatai (105 mln. dolerių grynasis pelnas) ir bendrovės pažadai, kad 2020 metais ji pagamins 500 tūkstančių elektromobilių. Akcijų kainos prieaugis dar labiau paspartėjo po pirmadienį pasirodžiusios Argus Research rekomendacijos, kuri padidino Tesla akcijų kainos prognozę nuo 556 iki 808 dolerių. Kitą dieną po šios rekomendacijos išleidimo šios bendrovės akcijų kaina perkopė jame nustatytą lygį ir priartėjo net prie 970 dolerių.

„Nepaisant praeities vėlavimų, trūkumo, augančių darbo sąnaudų ir kitų sunkumų, mes tikimės, kad Tesla pasinaudos savo dominuojančia padėtimi elektromobilių pramonėje ir pagerins rezultatus 2020 metais ir vėliau“ - rašė Argus Research analitikai.

Vis dėlto staigus pastarųjų dienų Tesla vertybinių popierių vertės augimas daugelio analitikų buvo vertinamas skeptiškai. Investicinės bendrovės Galaxy Digital Holdings savininkas Michael Novogratz Twitter tinklapyje palygino Tesla akcijų kainos padidėjimą su bitkoinų kainos padidėjimu 2017 metais, t.y. nuo kriptovaliutų burbulo kilimo laikotarpio.

„Mes susiduriame su padidėjimu, kurį sukelia kompiuteriai. Jie neatsižvelgia į įmonės situaciją ar jos vertinimą. Tai tik prekyba. Taip, šias akcijas šortinu. Jei turite šiuos vertybinius popierius tokiomis kainomis, turėtumėte juos išmesti“ - sakė rinkos guru ir Citron Research savininkas Andrew Left.

„Jei Thomas Edison ir Henry Ford turėtų vaiką, jis būtų vadinamas Elon Musk. Jis yra nepaprastai nuostabus tuo, ką daro, ir naudojasi savo entuziazmu norėdamas pakeisti pasaulį. Bet rekomendacija dėl bendrovės akcijų yra kitas dalykas. Dabartinis jų vertinimas yra toks, tarsi iki 2030 metų Tesla turėtų gaminti 4 milijonus automobilių per metus su 15 procentų EBITDA marža. Ši marža būtų beveik dvigubai didesnė už pramonės vidurkį, o gamybos lygis būtų 40 - 50 procentų Toyota lygio“ - mano Morgan Stanley banko analitikas Adam Jonas, na o jo Tesla akcijų kainos rekomendacija tai vos 360 dolerių.

Nuo 2010 metų debiuto Tesla akcijos jau tris kartus nukrito iš viršaus į apačią daugiau nei 50 procentų ir du kartus beveik 40 procentų, ir vis dėlto bendras vertės šuolis siekia 5,1 tūkstančio procentų.