Verslo ir rinkų naujienos » Burbulas tik valstybinių obligacijų rinkoje


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-01-23 13:56.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30295


Didžiausio pagal turto vertę Amerikos banko JP Morgan Chase prezidentas Jamie Dimon mano, kad vienintelis spekuliacinis burbulas, kurį jis šiuo metu mato, yra valstybinių obligacijų rinkoje.

Praėjusią savaitę JAV vyriausybė paskelbė duomenis, rodančius, kad federalinio biudžeto deficitas fiskaliniais 2020 metais viršys vieno trilijono dolerių lygį. Paskutinį kartą toks didelis jis buvo 2012 metais.

Jamie Dimon mano, kad istoriškai žemos palūkanų normos pasaulyje ne tik ramina rinkas, nepaisant didėjančio įsiskolinimo, bet neigiamos palūkanų normos, kaip, pavyzdžiui, Europoje, yra dar vienas įrodymas, kad investuotojai gali permokėti už valstybės obligacijas.

„Šiuo metu žmonės galvoja, kad Centriniai bankai pasaulyje gali daryti ką nori. Jie negali. Jie protingi, žiūri į faktus, bando išsiaiškinti, ką daryti. Tačiau infliacija būtų didelė neigiama staigmena“ - sakė JP Morgan Chase banko prezidentas.

Spartus infliacijos augimas priverstų Centrinius bankus didinti palūkanų normas. Tai lemtų obligacijų kainų kritimą.

„Manau, kad Centriniams bankams sunku neribotą laiką taisyti blogą politiką, vykdomą kitur. Tai stumia juos į spąstus. Ar pažįstate žmonių, kurie tikrai pirko obligacijas su neigiamais pajamingumais? Aš niekad nepirkčiau, kol manęs kažkas nepriverstų. Istorijoje, kai matai ką nors panašaus, tai nesibaigia gerai“ - reziumavo Jamie Dimon.