Verslo ir rinkų naujienos » Tai yra beprotiški laikai


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-01-22 17:57.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30292


„Mūsų istorijoje tai yra pats beprotiškiausias pinigų ir fiskalinės politikos derinys. Jis yra toks sprogdinantis, kad viršija vaizduotę“ - teigė garsus investuotojas ir milijardierius Paul Tudor Jones.

„Tai man primena 1999 metų pradžią, kai infliacija buvo maža, o akcijų rinkos kilo. Skirtumas tas, kad federalinio fondo norma tuo metu buvo 4,75 procento, o šiandien - 1,62 procento. Tuomet turėjome biudžeto perteklių, o šiandien turime 5 procentų deficitą. Tai nėra tvaru. Tai yra beprotiški laikai“ - sakė jis Davoso forume.

Jo nuomone, akcijų rinkos augimas gali tęstis ilgą laiką dėl neįprastai žemų palūkanų normų ir precedento neturinčio biudžeto deficito, skatinančio ekonomiką bei tuo pačiu tai stumia investuotojus link rizikingesnio turto.

„Tai nepaprasti laikai. Mes niekada nematėme tokios pinigų ir fiskalinės politikos, kokia yra šiandien. Kalbame apie galingą sprogimą viršūnėje“ - sakė Paul Tudor Jones, pabrėždamas, kad viršūnės arba piko pasiekimas vis dar gali būti tolimas.

Jis priminė, kad Nasdaq indeksas pakilo 130 procentų laikotarpiu nuo 1999 metų pradžios iki 2000 metais buvusios viršūnės. Tačiau jis taip pat pažymėjo, kad 1999 metais akcijų rinka patyrė keletą korekcijų, siekusių maždaug šešis procentus.

Garsus investuotojas ir milijardierius mano, kad Azijos koronaviruso baimė gali sukelti akcijų kritimą.

„Manau, kad tai yra didelis dalykas. Jei pažvelgtumėte į tai, kas įvyko 2003 metais, skaičiavimai rodo, kad Kinijos BVP sumažėjo 0,5 – 2 procentiniais punktais, pusė procento - Pietryčių Azijoje, o akcijų rinka smuko dviženkliais skaičiais“ - sakė jis, palygindamas paskutinius įvykius su SARS epidemija 2002 - 2004 metais.