Verslo ir rinkų naujienos » Metalo rinkoje yra nauja žvaigždė


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-01-13 19:09.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30250


Nors per pastaruosius dvyliką mėnesių paladžio kaina pastebimai šoktelėjo, tačiau atsirado nauja žvaigždė metalo rinkoje, kuri pabrango dar labiau.

Rodis, daugiausia naudojamas katalizatoriuose, jau pabrango 32 procentais sausio mėnesį. Penkis kartus brangesnio nei auksas minimo metalo kaina pakilo iki aukščiausio lygio nuo pat 2008 metų. Johnson Matthey Plc kompanija pranešė, kad penktadienį už rodį jau buvo mokama po 7975 dolerius už unciją.

Per pastaruosius ketverius metus minimo metalo kaina pašoko jau net dvyliką kartų, nes investuotojai tikisi, kad sugriežtinus aplinkos taršos standartus padidės metalo paklausa. Tuo pat metu daug mažesnė rinka nei paladžio reiškia, kad rodžio kotiruotės pasižymi dideliu nepastovumu.

„Rodžio rinkoje dideli svyravimai“ - teigė Anton Berlin, Rusijos MMC Norilsk Nickel, kurio pasaulinė metalo gamybos dalis sudaro apie dešimt procentų, rinkos analizės ir plėtros vadovas.

Jis pabrėžia, kad rodo pasiūla paprastai yra ribota, o spekuliantų rinkoje daugėja.

Nors šiais metais galimas metalo kainos kritimas, rodžio kaina taip pat gali viršyti rekordinį 10100 dolerių lygį, užfiksuotą 2008 metais, sako Afshin Nabavi, MKS PAMP Group prekybos vadovas Šveicarijoje. Jis priminė, kad prieš dvylika metų išaugusi rodžio kaina paskatino katalizatorių gamintojus pereiti prie platinos ir paladžio.