Verslo ir rinkų naujienos » W.Buffett rodiklis pavojingai aukštai


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-01-13 13:27.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30246


Šiuo metu Jungtinių Amerikos Valstijų akcijų rinkos, kuri yra pati didžiausia ir likvidžiausia pasaulyje, kapitalizacija palyginti su šalies bendrojo vidaus produkto verte procentine išraiška pakilo iki rekordinio iki tol nematyto lygio.

JAV akcijų rinkos kapitalizacija jau siekia 34,7 trilijonus JAV dolerių, tai yra rekordinis 153 procentų lygis lyginant su šalies bendrojo vidaus produkto verte.

Amerikos akcijų rinkos dydis, palyginti su bendruoju vidaus produktu, jau yra didesnis nei prieš 2000 metų internetinio burbulo sprogimą (146 procentai) ir didesnis nei 2007 metais, t.y. prieš pat paskutinės pasaulinės krizės protrūkį (137 procentai).

Akcijų rinkos kapitalizacijos ir BVP santykis vadinamas Buffett rodikliu. Pamatęs 1999 metais didėjantį interneto burbulą milijardierius Warren Buffett atkreipė į minimą rodiklį dėmesį, ir numatė didelę korekciją.

„Tai turbūt geriausias matas to, kur šiuo metu yra rinkos vertinimai“ - tuomet teigė minimas legendinis investuotojas.

Buffett rodiklis taip pat yra labai aukštas pasaulinėje akcijų rinkoje. Visų pasaulinių vertybinių popierių biržų kapitalizacija 2019 metų pabaigoje siekė 102 procentus pasaulio bendrojo vidaus produkto vertės. Tačiau jis yra šiek tiek mažesnis nei, pavyzdžiui, 2018 metais (kai jis viršijo 105 procentus BVP) arba 2007 metais, kai pakilo virš 120 procentų pasaulio bendrojo vidaus produkto vertės.

Be abejo, šio rodiklio dydis atskirose rinkose labai skiriasi. Kinijoje tai yra 48 procentai, Japonijoje ir Didžiojoje Britanijoje jis sudaro apie 120 procentų bendrojo vidaus produkto vertės, Vokietijoje beveik šešiasdešimt procentų, Prancūzijoje beveik 90 procentų bendrojo vidaus produkto vertės.