Verslo ir rinkų naujienos » JAV išpuoliai Vidurio Rytuose kilstelėjo naftos kainą


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-01-03 13:34.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30210


Penktadienio rytą fiksuotos ženkliai padidėjusios naftos kainos. Šiandien WTI naftos kaina pašoko net virš 64 dolerių už barelį, o Brent naftos kaina pasistiebė virš 69 dolerių už barelį. Abiem atvejais fiksuotas virš keturių procentų siekęs prieaugis.

Juodojo aukso kaina šiandien šoktelėjo labiausiai nuo pat praėjusių metų rugsėjo vidurio, kuomet įvyko atakos prieš Saudo Arabijos naftos įrenginius.

Šiandien stebimas kilimas taip pat susijęs su didėjančia įtampa Vidurio Rytuose. Žiniasklaida pranešė, kad dėl amerikiečių oro atakų Bagdado oro uoste žuvo Irano generolas Qassemas Suleimani, elitinio Al-Quds padalinio vadas, taip pat Irako milicijos vadas Abu Mahdi al-Muhandis. Tiek JAV, tiek Iranas, tiek Irakas patvirtino šių įtakingų žmonių mirtį Viduriniuose Rytuose.

Taigi, Amerika žengė dar vieną žingsnį vykstančio JAV ir Irano diplomatinio konflikto perėjimo į atvirą karą link. Anksčiau daugelį mėnesių Jungtinės Amerikos Valstijos darė spaudimą Iranui griežtomis sankcijomis. Po rugsėjo mėnesio išpuolių prieš Saudo Arabijos naftos įrenginius, dėl kurių JAV ir Saudo Arabija apkaltino Iraną, kilo spekuliacijų dėl galimo atviro ginkluoto konflikto.

Pastaruoju metu išpuoliai iš tikrųjų suaktyvėjo: JAV bombardavo taikinius Sirijoje ir Irake, susijusius su iranietiškąja organizacija Kataib Hezbollah, o Bagdade surengtas išpuolis prieš Amerikos ambasadą.

Yra daug požymių, kad šiandienos amerikiečių išpuolis neliks be atsako. Iranas jau paskelbė „gniuždantį kerštą“, kuris reiškia galimą konflikto Viduriniuose Rytuose eskalavimą. Pasaulio finansų rinkose tai sukėlė atsitraukimą nuo rizikingų aktyvų, o naftos kainos pakilo.

Irakas yra antras pagal dydį žalios naftos išgavėjas OPEC, eksportuojantis apie 3,4 mln. barelių šios žaliavos per dieną, daugiausia iš Basros uosto. Savo ruožtu naftos gavyba ir eksportas Irane, kuris kadaise išgaudavo daugiau naftos nei Irakas, buvo žymiai sustabdytas Vakarų sankcijų. Taigi, abi šalys yra svarbios naftos rinkos žaidėjos, o Vidurio Rytų konflikto paūmėjimas gali ir toliau palaikyti naftos rinkos paklausos pusę.