Straipsniai » Apžvalgos » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga

Vokietijos akcijų rinkoje puikios nuotaikos, nes absoliučios daugumos DAX indekso atstovių akcijos nuo šių metų pradžios pastebimai pabrango, be to, daugelis iš jų per praėjusį ketvirtį pagerino savo veiklos rezultatus
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-12-07 21:34.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30126


Vokietijos akcijų rinkoje puikios nuotaikos, nes absoliučios daugumos DAX indekso atstovių akcijos nuo šių metų pradžios pastebimai pabrango, be to, daugelis iš jų per praėjusį ketvirtį pagerino savo veiklos rezultatus.

DAX

Pagrindinis Vokietijos akcijų rinkos indeksas yra DAX, kurį sudaro trisdešimt pačių didžiausių šios šalies bendrovių ir bankų. Būtent į jį kaip įprasta šioje apžvalgoje ir orientuosimės.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Vokietijos kompanijų ir banko pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Atkreipiame dėmesį, jog DAX indekso sudėtyje įvyko pokytis, t.y. vietoj Thyssenkrupp gamybinės įmonės į indekso sudėtį įtraukta lėktuvų variklių gamintoja MTU Aero Engines. Primename, kad nuo 2016 metų Beiersdorf bendrovė skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas.

Tarp didžiųjų Vokietijos įmonių ir bankų faktiškai visi per praėjusį ketvirtį pagerino savo veiklos rezultatus, t.y. pajamų kritimą fiksavo tik trys iš  trisdešimties DAX atstovų, o EBITDA pelnų - tik aštuoni. Prieš metus šis santykis siekė atitinkamai 4 ir 16, t.y. kalbant apie pelnų pokyčius buvo akivaizdžiai prastesnis. Tad nieko stebėtino, jog per trečią šių metų ketvirtį bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos padidėjo, o EBITDA pelnų netgi tapo teigiama ir aukštesnė už pajamų procentinį rodiklį. Ta pati tendencija fiksuota pramonės šakoje bei tarp automobilių gamintojų. Paslaugų srityje veiklos rezultatų pokyčių medianos kaip ir prieš metus išliko teigiamos, tačiau pasistiebė į viršų, finansų sektoriuje pakilo tik pajamų pokyčių mediana, o EBITDA pelnų - pastebimai krito, tuo tarpu tarp chemijos bendrovių veiklos rezultatų pokyčių medianos per praėjusį ketvirtį pakilo į viršų, bet EBITDA pelnų ir toliau išliko neigiama.

Per praėjusį ketvirtį tarp DAX narių savo pajamų ir pelnų kritimą užfiksavo tik chemijos srityje veikianti Covestro (veiklos rezultatai pablogėjo ketvirtą ketvirtį iš eilės), energetikos sektoriaus milžinė RWE bei kita chemijos sektoriaus atstovė Basf, kurios pajamos ir EBITDA pelnas krito antrą ketvirtį iš eilės. Tuo tarpu kalbant apie minimo indekso atstoves, kurios per trečią šių metų ketvirtį labiausiai pagerino savo veiklos rezultatus, eilinį ketvirtį išsiskyrė energijos paslaugas teikianti Linde, tiesa, tai susiję su dviejų įmonių susijungimu, finansų sektoriaus narė Wirecard bei telekomunikacijų sektoriaus milžinė Deutsche Telekom. Be to, pastebimiau pajamas ir pelnus šįkart kilstelėjo gana daug Vokietijos bendrovių, t.y. informacinių technologijų milžinė SAP, Deutsche Post, Siemens, Fresenius SE CO., Fresenius Medical Care bei dvi didžiosios automobilių gamintojos BMW ir Volkswagen. Be to, savo veiklos rezultatus, tiesa, kiek kukliai, pagerino ir trečioji Vokietijos automobilių ir kitų transporto priemonių gamybos milžinė Daimler.

Kalbant apie EBITDA maržą, šio rodiklio bendra mediana DAX atstovių atveju per praėjusį ketvirtį siekė 18,7 procento, kai prieš metus per tą patį ketvirtį buvo kiek mažesnė ir sudarė 18,5 procento. Be to, šis rodiklis ūgtelėjo ir lyginant su antru šių metų ketvirčiu. Tas pats fiksuota ir Vokietijos pramonėje, o štai paslaugų srityje bei tarp automobilių gamintojų minimas medianinis rodiklis ūgtelėjo tik lyginant su 2018 metų trečiu ketvirčiu, tačiau tai irgi teigiamas reiškinys. Tuo tarpu finansų sektoriuje EBITDA maržų mediana krito tiek lyginant su praėjusių metų trečiu ketvirčiu, tiek su šių metų antru ketvirčiu, o chemijos srityje - tik lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Tarp dvidešimt devynių analizuojamo indekso atstovių, kurių duomenys yra žinomi, savo EBITDA pelningumus per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, kilstelėjo daugiau nei pusė, t.y. septyniolika. Didžiausias maržas šįkart sugeneravo nekilnojamo turto bendrovė Vonovia ir Vokietijos biržos operatorė Deutsche Boerse, o kukliausias - stambiausias Vokietijos bankas Deutsche Bank, draudimo bendrovė Munich Re bei padangų ir kitų automobiliams skirtų produktų gamintoja Continental.



Turto grąžos, arba ROA rodiklio atveju, jo bendra mediana per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, išliko tokia pati, tiesa, lyginant su šių metų antru ketvirčiu, kiek pasistiebė į viršų. Finansų sektoriuje šis medianinis rodiklis nepakito abiem lyginamais atvejais, tarp automobilių gamintojų paaugo tik lyginant su 2018 metų trečiu ketvirčiu, paslaugų srityje pašoko daugiau nei dvigubai abiem atvejais, o štai pramonės šakoje ir konkrečiai chemijos sektoriuje ROA rodiklio mediana per praėjusį ketvirtį, tiek lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, tiek su šių metų antru ketvirčiu - susitraukė. Tarp DAX indekso atstovių savo turto grąžas per 2019 metų trečią ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, kilstelėjo tik aštuonios, šešių ROA nepakito, o likusių penkiolikos šis rodiklis susitraukė. Didžiausias turto grąžas šįkart sugeneravo RWE (ROA siekė net 14.3 procento, nes buvo gautas didelės vertės pelnas iš netęsiamos veiklos, t.y. pardavus aktyvus), sportinių ir laisvalaikio drabužių, avalynės ir aksesuarų kūrėja ir gamintoja Adidas bei oro linijų bendrovė Lufthansa. Tuo tarpu Continental, didžiausio Vokietijos banko Deutsche Bank ir nekilnojamo turto bendrovės Vonovia minimas pelningumo rodiklis per praėjusį ketvirtį buvo neigiamas, kai prieš metus tik vienos bendrovės ROA buvo su minuso ženklu.

Kaip įprasta jums pateikiame naujausius analizuojamo indekso narių santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. Kaip matome, bendri medianiniai P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA ir dividendinio pajamingumo rodikliai yra gana žemi, tačiau kiek aukštesni už Lenkijos WIG20 indekso narių, bet tuo pačiu kuklesni nei Amerikos ir Skandinavijos šalių atitinkamai Dow Jones Industrial Average bei OMX NORDIC 40 indekso atstovių. Mažiausiais P/E, P/BV, P/S medianiniais rodikliais išsiskiria Vokietijos automobilių gamintojai, tiesa, jų dividendinio pajamingumo rodiklis - priešingai yra pats aukščiausias. 

Nuo šių metų pradžios tarp trisdešimties didžiųjų Vokietijos įmonių ir banko atpigo vos trijų vertybiniai popieriai, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra gerokai teigiama, t.y. siekia net 17,9 procento, kai per praėjusius metus buvo gerokai neigiama, t.y. tuomet atpigo net dvidešimt dviejų DAX atstovių akcijos. Šiais 2019 metais labiausiai ūgtelėjo paslaugų šakos narių rinkos vertė, o mažiausiai pabrango automobilių gamintojų nuosavybės vertybiniai popieriai. 

Mūsų analizuojamo indekso naujoko MTU Aero Engines akcijos šiais metais pabrango daugiausiai tarp visų didžiųjų Vokietijos įmonių ir banko, t.y. jų vertė pašoko net 67,4 procento. Virš penkiasdešimt penkių procentų pakilo visiems puikiai žinomo Adidas rinkos vertė, beveik penkiasdešimt procentų pabrango Deutsche Post akcijos. Tuo tarpu tarp trijų DAX atstovių, kurių akcijos nuo metų pradžios nuvertėjo, labiausiai, t.y. 13,2 procento smuktelėjo finansų sektoriaus narės Wirecard kapitalizacija, transportavimo oru paslaugas teikiančios Lufthansa akcijos atpigo virš dešimt procentų, o Deutsche Bank - virš penkių procentų.


DAX indeksas šiuo metu testuoja prieš praėjusių metų korekciją buvusį pasiektą visų laikų rekordinį lygį, po ko paaiškės tolimesnė jo kryptis. Jei pavyks tvariai pakilti virš prieš tai buvusio pasiekto rekordinio lygio, augimas prasitęs, na o priešingu atveju gali būti suformuota taip vadinama dviguba viršūnė, po ko sektų naujas korekcijos etapas. Šiuo metu tai labai svarbus momentas, todėl būtina atidžiai stebėti padėtį.




MTU Aero Engines akcijų kaina išlieka itin ilgalaikiame augimo kanale bei šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius. Kol kas nematyti itin aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




Adidas akcijų kaina ištrūko pro apatinę dalį iš augimo kanalo, dabar turime savotišką korekcinę - konsolidacinę fazę, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Tęsiasi šių metų pradžioje prasidėjęs Deutsche Post akcijų kainos atšokimas po prieš tai buvusio kritimo bei tuo pačiu artėjame prie prieš korekciją buvusio pasiekto rekordinio lygio, kuris tikėtina, jog bus patestuotas, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




RWE akcijų kaina išlieka atšokimo kanale, kuris prasidėjo dar 2016 metų pavasarį ir beveik pasiekė Fibo 38,2 procento lygį. Šiuo metu artėjame prie atšokimo kanalo apatinės ribos, kuri tikėtina, jog bus patestuota, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Praėjusiais metais Wirecard akcijų kaina ištrūko iš augimo kanalo pro viršutinę jo ribą ir pakilo iki visų laikų rekordinio lygio. Po to sulaukėme korekcijos, kuri tęsiasi iki šiol. Artėjama prie ilgalaikio augimo trendo linijos, kuri tikėtina bus patestuota, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.




Lufthansa akcijų kaina rugpjūtį atsimušė į nuosmukio kanalo apatinę ribą ir nuo jos atšoko. Prasidėjo pakilimas po buvusio kritimo, na o dabar jau testuojame nuosmukio kanalo viršutinę ribą. Jei pavyks ją tvariai pralaužti, sulauksime dar didesnio šios bendrovės akcijų kainos atšokimo.




Deutsche Bank akcijų kaina šiuo metu yra konsolidacinėje fazėje bei bando suformuoti tvirtą dugną. Tuo pačiu ji šiuo metu testuoja nuosmukio kanalo viršutinę ribą, po ko paaiškės tolimesnė kryptis. Jei pavyks virš jos tvariai pakilti, sulauksime didesnio atšokimo po prieš tai buvusio pastebimo kritimo.




SAP akcijų kaina išlieka itin ilgalaikiame augimo kanale bei šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius. Kol kas nematyti itin aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




Henkel akcijų kaina korekcijos metu pasiekusi Fibo 38,2 procentų lygį du kartus nuo jo atšoko, na o dabar testuojama nuosmukio trendo linija. Jei pavyks tvariai virš jos pakilti, galime sulaukti dar didesnio akcijų kainos atšokimo po prieš tai buvusio kritimo.