Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2019-12-03 16:20.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30109


Akcijų rinkose vyrauja išsipardavimo nuotaikos. Investuotojus išgąsdino D. Trumpo komentarai dėl susitarimo su Kinija.

JAV akcijų indeksai vakar fiksavo didžiausią kritimą per pastaruosius du mėnesius. Rinkos dalyvius išgąsdino D. Trumpo pranešimai apie tarifus plienui iš Brazilijos ir Argentinos, taip pat siūlymas didinti muitus importui iš Prancūzijos. Šiandien JAV akcijų indeksų ateities sandoriai toliau stiprokai krenta. Daugiausiai dėmesio taip pat sulaukė D. Trumpas. Duodamas interviu žurnalistams Londone per NATO viršūnių susitikimą jis teigė, jog susitarimo su Kinija gali tekti palaukti iki kol pasibaigs kitų metų lapkritį vyksiantys JAV prezidento rinkimai. Tokie komentarai kiek išgąsdino rinkos dalyvius, kurie iš dalies tikėjosi ir vylėsi, kad susitarimas arba bent jo dalis gali būti pasiekta netrukus. Stipriau brangsta drabužių mažmenininkės Land‘s End akcijos. Bendrovė pranešė, jog uždirbo daugiau pelno nei tikėjosi analitikai. Pelnas akcijai sudarė 0,11 USD. Tiesa, lyginant su praėjusiais metais 0,5% krito pajamos. Tam įtakos turėjo kiek ilgiau užsitęsę šilti orai, kurie vėlino šiltesnių rūbų pardavimų augimą. Bendrovės akcijos per pastaruosius tris mėnesius buvo pabrangusios net 62,6%, tiesa, nuo metų pradžios kaina iki šiandien yra kritusi 17,2%. Daugiau nei 100% šoktelėjo vaistų gamintojos Audentes Therapeutics vertybinių popierių kaina. Pranešta, jog Japonijos farmacijos kompanija Astellas Pharma už 3 mlrd. USD įsigis JAV bendrovę. Už vieną akciją bus mokama 60 USD. Vakar biržos uždarymo metu Audentes akcijos kaina siekė 28,61 USD. JAV kalnakasybos bendrovė Cleveland Cliffs pasiekė susitarimą dėl plieno gamintojos AK Steel įsigijimo už 1,1 mlrd. USD, t.y. 3,36 USD už akciją. Vakar biržos uždarymo metu už vieną AK Steel akciją buvo mokama 2,89 USD. Kompanijų sujungimas turėtų atnešti 120 mln. kaštų taupymo sinergijos.

Europos akcijos šiandien linkusios pigti. Tiesa, Vokietijos ir Italijos akcijų indeksai kol kas žaliuoja. Lūkesčius kiek pranoko Jungtinės Karalystės statybos sektoriaus pirkimo vadybininkų indekso reikšmė, kuri lapkritį, lyginant su spalio mėnesiu, ūgtelėjo. Tiesa, indeksas nuo gegužės mėnesio vis dar laikosi žemiau 50 punktų ribos, o tai indikuoja apie sektoriaus traukimąsi. Pozityviai nuteikė ir Ispanijos darbo rinkos rodikliai. Praėjusį mėnesį bedarbių skaičius šalyje išaugo 20,5 tūkst. Tai gerokai mažiau nei ekonomistai prognozavo (75,2 tūkst.). Euro zonos gamintojų kainų indekso reikšmė spalį, lyginant su rugsėju, ūgtelėjo 0,1%.

Svarbių makroekonomikos rodiklių JAV šiandien skelbti nenumatyta. Rytoj sprendimą dėl palūkanų priims Kanados centrinis bankas. Taip pat bus skelbiami JAV, Kinijos ir Europos valstybių ne gamybos bei paslaugų sektorių pirkimo vadybininkų indeksai. Galėsime įvertinti ir JAV naftos atsargų pokyčius bei prognozę dėl šalyje praėjusį mėnesį sukurtų naujų darbo vietų. Ketvirtadienį bus skelbiami euro zonos mažmenininkų pardavimai, JAV bedarbių paraiškos. Galiausiai savaitės pabaigoje daugiausiai dėmesio sulauks vyksiantis OPEC narių ir kartelio sąjungininkių susitikimas bei svarbūs JAV darbo rinkos duomenys kartu su Mičigano universiteto rengiamu šalies vartotojų pasitikėjimo indeksu.