Verslo ir rinkų naujienos » C.Lagarde: Skaitmeninės valiutos kelia riziką


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-12-02 18:19.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30105


Kalboje Europos Parlamente naujoji Europos Centrinio banko prezidentė Christine Lagarde kalbėjo ne tik apie pinigų politiką. Mario Draghi įpėdinė taip pat pateikė poziciją dėl stabilių monetų, t.y. stabilių kriptovaliutų.

Kalbant apie dabartinės euro zonos ekonominės situacijos aprašymą ir planuojamą ECB veiklą, Christine Lagarde kalba neatnešė jokių naujovių. Kaip ir jos pirmtakas, prancūzė pabrėžė, kad Europos Centrinio banko politika padėjo ištraukti euro zoną iš krizės ir kad institucija toliau sieks vykdyti savo įgaliojimus, t.y. garantuoti stabilų kainų lygį. Tačiau Christine Lagarde pareiškė, kad jos valdymo metu gali būti persvarstyta Europos Centrinio banko strategija.

„Tokio tipo strateginės peržiūros yra įprastos Centriniuose bankuose. FED šiuo metu atlieka analizę, Kanados bankas jas atlieka kartą per penkerius metus. Paskutinė peržiūra ECB įvyko 2003 metais. Nuo to laiko daug kas pasikeitė - makroekonominį kraštovaizdį sukrėtė krizė, ir mes įžengėme į žemos infliacijos periodą. Atsirado naujų iššūkių: demografija, technologijos ir klimatas. Seni receptai buvo nuginčyti ir pinigų politika pateko į nežinomus vandenis. Tai reiškia, kad turime peržiūrėti savo strategiją, kaip geriausiai vykdyti įgaliojimus“ - tikino ji.

Antroje savo kalbos dalyje Christine Lagarde minėjo vieną iš iššūkių, būtent technologiją. Jos nuomone, vykstančios diskusijos apie stabilias monetas - kriptovaliutas, kurių kursas turi būti stabilizuotas ir pagrįstos kitu turtu - „gali būti artėjančių pokyčių pradininkas“. 

„Stabilios monetos gali pakeisti žaidimo taisykles mokėjimų srityje ir turėti įtakos pinigų pervedimo mechanizmui, finansiniam stabilumui ar tarptautinei finansų sistemai“ - tikino naujoji Europos Centrinio banko vadovė.

Ji priminė, Europos Centrinis bankas susiduria su iššūkiais: praėjusiais metais buvo įdiegta sistema, leidžianti nedelsiant pervesti lėšas euro zonoje, be to, kartu su Japonijos banku atliekamas darbas, susijęs su kriptovaliutų technologijomis. 

„Naujovės, įskaitant stabilias monetas, bus naudingos tik tuo atveju, jei veiksminga priežiūra ir reguliavimas sušvelnins su jomis susijusią riziką. Manau, kad turėtume vadovautis auksine taisykle: „tas pats verslas, ta pati rizika, tie patys principai“. Turime būti tikri, kad stabilios monetos nekelia grėsmės mokėjimo sistemos saugumui ir efektyvumui bei finansų sistemos stabilumui. Tai ypač pasakytina apie stabilias pasaulio monetas“ - sakė Christine Lagarde. 

Nors jos kalboje nebuvo paminėtas žodis Libra, tačiau galima manyti, kad ji turėjo omenyje būtent Facebook kuriamą kriptovaliutą. 

Paskutinėje savo kalbos dalyje Christine Lagarde užsiminė apie idėją dėl pačių Centrinių bankų skaitmeninių valiutų įvedimo.

„Centrinio banko skaitmeninė valiuta suteiktų piliečiams galimybę tiesiogiai naudoti centrinio banko pinigus kasdienėse operacijose. Atsižvelgiant į dizainą, centrinio banko valiuta gali kelti specifinę riziką. Pavyzdžiui, tai gali pakeisti pinigų politikos poveikį realiajai ekonomikai. Tokie sprendimai taip pat gali kelti pavojų finansų sistemos stabilumui. Reikia papildomai išanalizuoti centrinio banko skaitmeninės valiutos ir jos geriausios formos leidimą“ - reziumavo ji.