Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2019-11-20 16:33.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30055


JAV akcijų indeksų ateities sandoriai raudonuoja. Investuotojai vertina D. Trumpo komentarus. Stipriau brangsta mažmeninės prekybos bendrovės Target akcijos.

Vakar D. Trumpas teigė, jog Kinija turi sudaryti tokį sandorį, kuris tinkamas JAV, jeigu nenori, kad iš Kinijos įvežamiems produktams tarifai būtų dar labiau padidinti. Jau seniau yra suplanuotas gruodžio 15 dieną tarifų įvedimas produktams, įskaitant išmaniuosius telefonus, žaislus ir kitas prekes. Toks JAV prezidento tonas išgąsdino investuotojus. Šiandien akcijos linkusios pigti. Stipriau brangsta mažmeninės prekybos sektoriaus atstovės Target akcijos. Bendrovės paskelbti ketvirčio rezultatai pranoko analitikų lūkesčius. Target per praėjusį ketvirtį uždirbo 714 mln. USD pelno. Pakoreguotas pelnas, tenkantis vienai akcijai, siekė 1,39 USD, o tai gerokai daugiau nei prognozavo analitikai, kurie tikėjosi 1,19 USD. Pajamos, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, išaugo 4,7% iki 18,67 mlrd. USD. Analitikai prognozavo 18,45 mlrd. USD. Target prognozuoja, kad per ketvirtą ketvirtį pajamos augs 3 – 4%, o pakoreguotas pelnas akcijai sudarys 1,64 – 1,74 USD. Analitikai vidutiniškai prognozuoja 1,65 USD. Target akcijos nuo metų pradžios iki šiandien jau buvo pabrangusios net 67,7%. Šiandien vakare 21 val. Lietuvos laiku bus paviešinta paskutinio FED posėdžio ataskaita. FED prezidentas J. Powellas aiškiai leido suprasti, kad mažinti palūkanų artimiausiu metu neplanuojama. Tą turėtų patvirtinti ir ataskaita.

Europos akcijų indeksai šiandien raudonuoja. Nuvylė Vokietijos gamintojų kainų indeksas. Jo reikšmė spalio mėnesį, lyginant su rugsėju, krito 0,2%. Ekonomistai prognozavo, kad reikšmė bus nepakitusi. Tęsiasi kova dėl Ispanijos biržos operatorės Bolsas y Mercados Espanoles (BME) įsigijimo. Šveicarijos biržos operatorė SIX pirmadienį pateikusi pasiūlymą dėl BME įsigijimo patvirtino, kad pasiūlymas yra finansiškai patrauklus ir sudomino BME akcininkus. BME įsigijimu domisi ir kita biržų operatorė Euronext. Ispanijos birža yra viena iš nedaugelių biržų, kuri vis dar nėra konsoliduota ir neprijungta prie didesnės bendrovių grupės. Stipriau brangsta Jungtinės Karalystės programinės įrangos gamintojos Micro Focus akcijos. Bendrovė paskelbė, kad prognozuoja, jog bendri metų rezultatai atitiks aukštesnių rėžių prognozes. Brangsta Italijos specializuoto banko Nexi vertybiniai popieriai. Italijos žiniasklaida paskelbė, jog Italijos bankinė grupė Intesa Sanpalo veda derybas dėl strateginės partnerystės sustiprinimo su Nexi. Pasak žiniasklaidos, Intesa galėtų įsigyti 30 – 40% bendrovės Nexi dalį.

Naftos kaina šiandien kyla į viršų. Už WTI tipo naftos barelį šiuo metu mokama apie 56 USD. Brent tipo naftos kainos barelis kainuoja 61,5 USD. 17:30 val. Lietuvos laiku JAV bus skelbiami šalies naftos atsargų pokyčiai. Prognozuojama, kad atsargos bus išaugusios 1,4 mln. barelių. Jei prognozės pasitvintintų, tai būtų jau ketvirta savaitė iš eilės, kuomet atsargos didėja. Praėjusią savaitę Tarptautinė Energetikos Agentūra (EIA) paskelbė, jog tikisi, kad šių metų vidutinė WTI naftos kaina sieks 56,45 USD už barelį. 2020 metais vidutinė kaina turėtų būti mažesnė ir siekti 54,60 USD. Praėjusiais metais EIA prognozavo, kad už WTI naftos barelį vidutiniškai bus mokama net 65,06 USD. Naftos kaina kitais metais turėtų mažėti dėl galimai stiprokai išaugsiančios pasiūlos. EIA prognozuoja, kad OPEC karteliui nepriklausančios šalys gali padidinti gavybą dar 2,3 mln. barelių per dieną (b.p.d.), o tai gerokai daugiau nei prognozė dėl paklausos augimo, kuri siekia 1,2 mln. b.p.d. Dabartinis OPEC narių susitarimas mažinti naftos gavybą galioja iki 2020 m. kovo. Beveik neabejojama, kad kartelio susitikimo metu gruodį bus diskutuojama apie susitarimo pratęsimą. Abu Dabio nacionalinė naftos bendrovė (ADNOC) kitais metais kartu su kitomis įmonėmis (BP, Shell, Total, PetroChina, Vitol) ir biržų operatore ICE planuoja pristatyti Murban tipo naftos ateities kontraktus. Bus bandoma konkuruoti su standartu tapusiais WTI ir Brent kontraktais. Murban tipo nafta yra lengva, išgaunama JAE priklausančiame Murban telkinyje ir savo savybėmis yra panaši į WTI.

Rytoj bus paviešintas ECB posėdžio protokolas, JAV skelbs Filadelfijos FED gamybos sektoriaus indeksą, bedarbių paraiškų skaičių. Galiausiais savaitės pabaigoje planuojamas ECB vadovės C. Lagarde pranešimas, bus skelbiami išankstiniai Prancūzijos, Vokietijos, euro zonos ir JAV gamybos bei paslaugų pirkimo vadybininkų sektorių indeksai, taip pat patikslintas JAV Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksas.