Verslo ir rinkų naujienos » Europos ekonomikos nuosmukio rizika yra labai maža


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-11-18 13:50.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30041


Europos Centrinio banko vadovo pavaduotojas Luis De Guindos mano, kad Senojo žemyno ekonomikos nuosmukio tikimybė yra labai maža.

Jo pareiškimas pasirodė po to, kai paaiškėjo, jog Vokietijos ekonomika, kuri yra didžiausia euro zonoje, per trečiąjį ketvirtį išvengė recesijos, t.y. remiantis preliminariais duomenimis, ji palyginus su antru ketvirčiu paaugo 0,1 procento. Tuo tarpu euro zonos bendrasis vidaus produktas per tą patį laikotarpį ūgtelėjo dvigubai sparčiau, t.y. 0,2 procento.

Luis De Guindos pabrėžė, kad Europa šiuo metu yra tokioje vietoje, kur augimas yra „žemiau potencialo“. Jis paskelbė, kad Europos centrinis bankas (ECB) „daugiau dėmesio skirs“ šiai situacijai.

Europos Centrinio banko vadovo pavaduotojas pakartojo raginimus vyriausybėms padidinti paramą ekonomikai. Jis taip pat pažymėjo, kad mažas bankų pelnas yra pagrindinė grėsmė finansiniam euro zonos stabilumui.

Rugsėjį euro zonos Centrinis bankas dar labiau sumažino savo neigiamą palūkanų normą už jame komercinių bankų laikomus indėlius ir paskelbė atnaujinąs praėjusių metų pabaigoje užbaigtą obligacijų pirkimą.