Verslo ir rinkų naujienos » Centrinių bankų ketvirtadienis praėjo be didelių netikėtumų


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2019-10-25 10:28.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29939


ECB palūkanų normų, kaip ir tikėtasi, nekeitė, o paskutiniam savo posėdžiui pirmininkavęs M. Draghi pažymėjo, kad didžiausios grėsmės ekonominiam augimui yra geopolitiniai konfliktai, protekcionizmas ir netikrumas, susijęs su besivystančiomis rinkomis.

Patvirtinta, kad nuo lapkričio bus tęsiama turto supirkimo programa (po 20 mlrd. eurų į mėnesį). ECB vairą jau netrukus perimsiant Ch. Lagard, vienas labiausiai rinkos dalyviams rūpimų klausimų – ar naujajai centrinio banko vadovei pavyks įtikinti euro zonos šalis (visų pirmą Vokietiją) imtis aktyvesnio vaidmens skatinant ekonomiką didesnėmis biudžeto išlaidomis.

Euro kursas JAV dolerio atžvilgiu vakar sumažėjo 0,23 proc. (iki 1,110 dolerio už eurą). Bazinių palūkanų normų nekeitė ir Norvegijos bei Švedijos centriniai bankai. Didžiausia naujiena galima laikyti „Riksbank“ valdybos ketinimą pinigų politiką sugriežtinti jau gruodžio mėn., nepaisant silpnų pastarojo meto Švedijos ekonominių duomenų. Švedijos kronos kursas euro atžvilgiu vakar iškart po posėdžio pakilo apie 0,70 proc., bet vėliau smuktelėjo ir dienos pabaigoje liko beveik nepakitęs.

Nuvylę „3M“ (-4,07 proc.) finansiniai rezultatai nusitempė žemyn „Dow Jones“ indeksą (-0,11 proc.), o „S&P 500“ ir NASDAQ pakilo atitinkamai 0,19 ir 0,81 procento. Po lūkesčius viršijusių ketvirčio rezultatų paskelbimo „Microsoft“ akcijų kaina pakilo 1,97 proc., o elektromobilių gamintojos „Tesla“ šoktelėjo net 17,67 procento. Dažniau džiuginantys, negu nuviliantys bendrovių ketvirčio rezultatai kol kas skelbiami ir Europoje. „Stoxx Europe 600“ akcijų indeksas vakar pakilo 0,59 procento.

Didžiosios Britanijos svaro sterlingų kursas euro atžvilgiu smuktelėjo 0,25 proc. (iki 0,864 svaro už eurą), pasirodžius žiniai, kad premjeras B. Johnsonas sieks pirmalaikių parlamento rinkimų gruodžio 12 dieną.

Investuotojai Baltijos šalių biržose aktyvių veiksmų nesiėmė. 100 tūkst. eurų apyvartą vakar viršijo tik „Merko Ehitus“, akcijų kaina smuktelėjo 0,87 proc. (iki 9,10 euro už akciją). Kiek didesniu kainos pokyčiu (+2,02 proc., iki 1,01 euro už akciją) išsiskyrė kita Estijos statybų bendrovė „Nordecon“. Bendra trijų biržų apyvarta nesiekė pusės mln. eurų, OMXB indeksas pakilo 0,30 procento. Šiandien trečiojo ketvirčio finansinius rezultatus turėtų skelbti „Tallinna Vesi“.