Straipsniai » Investavimo pagrindai » Kaip susidoroti su pinigų praradimu rinkoje?

Kiekvienas sandorio sudarymas kapitalo rinkoje yra susijęs su rizika, taigi su galimybe patirti nuostolį arba nepasiekti numatyto tikslo.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2019-09-28 00:36.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29815


Įprastai negalvojame, jog galime prarasti pinigus rinkoje, nes tai nėra tai, ko norime investavimo procese. Mes pasirinkome konkrečią finansinę priemonę ir atliekame sandorį tikėdamiesi gauti pelno, o ne siekdami patirti nuostolį. Galvojimas apie tai, kad kiekvienas iš mūsų sandorių turėtų būti pelningas arba bent turėtume išeiti iš jo ant nulio, sukelia bėdas ir vėlesnius kelis nuostolingus sandorius iš eilės.

Kiekvienas sandorio sudarymas kapitalo rinkoje yra susijęs su rizika, taigi su galimybe patirti nuostolį arba nepasiekti numatyto tikslo. Taigi, kodėl šiuo atveju turėtų būti kitaip? Prieš pradėdami investuoti, pirmiausia turite prisiimti riziką, tada jūs, kaip investuotojas, prisiimate visą atsakomybę už savo pačių sandorius, taigi, jei kažkas neatitinka jūsų lūkesčių, galite kaltinti tik save. Niekas už jus neinvestuoja, todėl niekas už jus nepadarys klaidos, logiška, jūs tiesiog turite tai suvokti. Jei tai suprasite, žengsite didelį žingsnį savo mąstymo, o vėliau ir investavimo procese.


Yra daugybė kapitalo praradimo priežasčių

Tai gali būti, be kitų priežasčių, netinkamos rinkos situacijos analizės ir atsitiktinių sandorių sudarymo problema, neteisingas teorinis pasiruošimas, per didelis pasitikėjimas, investicijų plano trūkumas, per didelis sandoris atsižvelgiant į sąskaitos likutį, godumas ar noras greitai atgauti pinigus - uždirbti po prieš tai patirto nuostolio. Šių priežasčių galima paminėti dar daugiau, tačiau sutelkime dėmesį į elementus, kurie mums leis sumažinti šiuos nuostolius.


Nuostolingi sandoriai yra neatsiejama investavimo dalis

Visų pirma, jūs turite tai aiškiai suvokti: nuostoliai yra neatsiejamas investavimo proceso elementas, todėl, jei jūs juos patiriate, tai yra natūrali ir neišvengiama situacija ir tai tikrai neturėtų kliudyti siekti užsibrėžto tikslo - tiesiog užsidirbti kapitalo rinkoje. Tai, kokio dydžio bus nuostolis priklausys tik nuo jūsų, viską galite padaryti su nuostolinga pozicija, tačiau yra kažkas, ko tikrai neturėtumėte su ja daryti - nelaikykite nuostolingos pozicijos tikėdamiesi, kad netrukus rinka grįš į jūsų norimą kryptį. Palikdami savo poziciją tokioje būsenoje rizikuojate patirti dar didesnį praradimą, nes kaip žinoti, kada baigsis šis nuostolingas judesys? Ar tikrai turite pakankamai kapitalo pozicijai palaikyti ir kiek kartų turėsite papildomai sumokėti į savo sąskaitą, kad jūsų pozicija vis dar galėtų išlikti? Be to, ar taip daryti iš viso apsimoka? Galų gale tuo metu jau galėjote atlikti kitus sandorius ir iš jų pasipelnyti.


Į nuostolius reikia žiūrėti šaltai ir greitai juos apriboti

Turite nuostolingą sandorį, taip atsitinka ir tai yra visiškai normalus dalykas, tik dabar jums reikia sumaniai išeiti iš šios situacijos. Čia gali padėti gynybinio „Stop Loss“ (SL - nuostolio apribojimas) nustatymas, kuris uždarys nuostolingą poziciją toje vietoje, kurią nurodėte diagramoje. Investicinėje platformoje taip pat galite nustatyti „Stop Loss“ nominalia verte, nurodydami koks nuostolis jums priimtinas atliekant tam tikrą operaciją ta valiuta, kuria atidaryta sąskaita.  Taigi, jei jūs galite prarasti, pavyzdžiui, šimtą eurų, ir tai jums labai nepakenks, tada sistema automatiškai nustatys lygį pagal šiuos parametrus ir ten nustatys „Stop Loss“. Jei rinka pasieks šį kainų lygį, jūsų nustatymas bus nedelsiant įvykdytas ir uždaryta pozicija. Prisiminkite, kad nereikėtų nuostolio apribojimo (SL) nustatyti per arti esamos rinkos kainos, nes pozicija gali būti be reikalo uždaroma net esant nedideliam kainos - kurso pokyčiui.


Investicijų plano dalis turėtų būti atviros pozicijos apsaugojimas

Iš nuostolingos pozicijos padarykite išvadas, pažiūrėkite, ką padarėte neteisingai ir stenkitės ateityje nepadaryti šios klaidos, bet negyvenkite tuo amžinai. Investuodami siekiate konkretaus tikslo, kuris yra pelnas, atsikratydami nuostolių pasieksite jį greičiau.


Praradai ir kas toliau?

Žinoma, nori kuo greičiau panaikinti nuostolius ir atgauti praradimą, nesvarbu kaip, svarbu dabar. Tuomet pradeda dominuoti tavo godumas ir „pinigų troškimas“, o tada - žemyn nuo kalno, padidini nominalą, padarai absurdiškai daug pavedimų, investavimo planas? Koks investavimo planas? Dabar svarbiausia tik pinigai, pinigai, pinigai ... Ar supranti koks tokio elgesio finalas? Ar tikrai nori taip prekiauti?


Kiekvienas žmogus turi savo strategiją ir idėją užsidirbti

Ir labai gerai, nes kiekvienas investuotojas turėtų prekiauti biržoje savaip. Kiekvienas turi pritaikyti strategiją pagal savo individualų charakterį ir laiko galimybes. Atminkite, kad jūs visiškai kontroliuojate savo investicijas, todėl stenkitės jomis tinkamai pasinaudoti, būdami drausmingais ir atsakingais investuotojais. Prekybą biržoje vertinkite kaip verslą. Emocijos visada lydės investuojant, tačiau neleiskite joms imti dominuoti ir traktuokite nuostolingas operacijas kaip geriausias pamokas. Tai tikrai nėra lengva užduotis, tačiau ją tikrai įmanoma pasiekti, jei ilgalaikėje perspektyvoje norime kontroliuoti tai, ką darome rinkoje.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais