Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2019-09-12 16:07.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=29744


Akcijų rinkose šiandien vyrauja žalia spalva. Europos centrinis bankas pranešė apie sprendimą mažinti palūkanas, pozityviai nuteikia Kinijos ir JAV veiksmai.



JAV akcijos šiandien brangsta. Investuotojai palankiai vertina naujienas, jog D. Trumpas, kaip geros valios gestą, nusprendė kelioms savaitėms atidėti planuotą tarifų padidinimą įvežamoms prekėms iš Kinijos. Tarifai 250 mlrd. USD vertės prekėms turėjo didėti nuo 25 iki 30% spalio mėnesio 1 dieną, tačiau jų įvedimas dabar nukeltas iki spalio 15 d. Tuo tarpu Bloomberg News skelbia, kad Kinija vėl galimai planuoja tęsti sojos pupelių ir kiaulienos pirkimą iš JAV ūkininkų. Tą patvirtino D. Trumpas, kuris pranešė, jog Kinija įsigys „didelį kiekį“ JAV užauginamų žemės ūkio produktų. Buvo paskelbti svarbūs JAV infliacijos duomenys. Vartotojų kainų indekso augimas praėjusį mėnesį, lyginant su liepa, siekė 0,1%. Tai atitiko ekonomistų prognozes. Lyginant su laikotarpiu prieš metus, infliacijos augimas sudarė 1,7%. Atmetus maisto ir energetikos produktų kainų pokyčių įtaką indeksas augo 0,3%, lyginant su mėnesiu prieš tai, ir 2,4%, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais. Stipriau brangsta bendrovės Yelp, kuri valdo tinklalapį skirtą įvairių paslaugų įvertinimui, vertybiniai popieriai. Wall Street Journal pranešė, jog bendrovė Groupon galimai planuoja įsigyti Yelp kompaniją. Vertinant pagal vakarykštes bendrovių akcijų biržos uždarymo kainas, Yelp rinkos kapitalizacija siekė 2,46 mlrd. USD, o Groupon tik 1,71 mlrd. USD. Tad įdomu, kaip toks įsigijimo sandoris turėtų atrodyti. Šiandien pirmą kartą Nasdaq akcijų biržoje bus pradėta prekiauti dantų priežiūros paslaugas teikiančios bendrovės SmileDirectClub vertybiniais popieriais. Per įvykusį pirminį akcijų platinimą (IPO) kompanija išplatino 58,5 mln. akcijų po 23 USD už vieną ir iš viso pritraukė 1,3 mlrd. USD. Bendrai tokiu būdu įmonė buvo įvertinta 8,9 mlrd. USD. SmileDirectClub planavo, kad akcijos bus išplatintos už 19 – 22 USD, tad rezultatas pranoko lūkesčius. Bendrovės akcijų trumpinys – SDC. Praėjusiais metais kompanija sugeneravo 432,2 mln. USD pajamų, t.y. 190% daugiau nei 2017 metais. Veikla buvo nuostolinga, o nuostoliai sudarė 74,8 mln. USD.

Europos centrinis bankas pranešė apie sprendimą 10 bazinių punktų, iki minus 0,5%, sumažinti palūkanas už bankų indėlius laikomus centriniame banke. Kitų tipų palūkanų išliko nepakeistos. Bazinė palūkanų norma išlieka ties 0%. Taip pat buvo pranešta apie atnaujinamą turto supirkimo programą. Nuo lapkričio 1 d. jos mastai sieks po 20 mlrd. EUR per mėnesį. Vokietijoje pranešti galutiniai rugpjūčio mėnesio infliacijos duomenys. Lyginant su liepa, vartotojų kainų indekso augimas buvo neigiamas ir siekė minus 0,2%. Tai atitiko prognozes. Lyginant su laikotarpiu praėjusiais metais, infliacija augo 1,4%. Palyginimui, Prancūzijoje infliacijos augimas rugpjūtį, lyginant su liepa, siekė 0,5%. Nuvylė euro zonos pramonės produkcijos apimtys. Jos liepos mėnesį, lyginant su birželiu, smuko 0,4%, nors ekonomistai tikėjosi 0,1% kritimo. Stipriau brangsta Jungtinės Karalystės parduotuvių tinklo WM Morrison Supermarkets akcijos. Bendrovė pranešė, jog per pirmą šių finansinių metų pusmetį ikimokestinis pelnas, lyginant su praėjusiais metais, šoktelėjo 49% iki 202 mln. GBP. Pajamos augo 0,4% iki 8,83 mlrd. GBP. Kompanija patvirtino tarpinius dividendus ir paskelbė, jog taip pat išmokės specialius dividendus, iš viso 3,93 GBp (penso) akcijai. Vakar uždarymo metu už vieną kompanijos akciją buvo mokėta 1,94 GBP (svaro). Bendrovė taip pat pranešė, jog pratęsė sutartį su Amazon. WM Morrison yra ketvirtas pagal dydį parduotuvių tinklas Jungtinėje Karalystėje.